๑۩۞۩๑ Kitap Dünyasý - Ýlim Dünyasý Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Süneni Tirmizi => Konuyu baþlatan: Sümeyye üzerinde 05 Kasým 2011, 15:43:09



Konu Baþlýðý: Sünnete uygun boþanma þekli nasýldýr ?
Gönderen: Sümeyye üzerinde 05 Kasým 2011, 15:43:09
11: TALAK VE LÝAN BÖLÜMLERI
BÖLÜM: 1
 SÜNNETE UYGUN BOÞAMA ÞEKLI NASILDIR?


1175- Yunus b. Cübeyr (r.a.)’dan rivâyete göre, þöyle demiþtir: Abdullah b. Ömer’e: “Hayýz halinde karýsýný boþayan kiþinin durumundan sordum.” Dedi ki: “Abdullah b. Ömer’i tanýr mýsýn? O da karýsýný hayýzlý iken boþamýþtý.” Sonra Ömer Peygamber (s.a.v.)’e sordu: O’da: “Karýsýna dönmesini emretmiþti.”
Yunus diyor ki: O halde bu boþama geçerli midir? dedim. Ýbn Ömer diyor ki: “Niçin geçerli olmasýn? Ýbn Ömer acizlik gösterse ve ahmaklýk etse boþama geçersiz mi olmalý?” (Buhârî, Talak: 1; Müslim, Talak: 1)
1176- Sâlim (r.a.)’in babasýndan rivâyete göre, Ýbn Ömer karýsýný hayýzlý iken boþamýþtý. Ömer durumu Rasûlullah (s.a.v.)’e sordu da o da þöyle buyurdu: “Emret ona karýsýna dönsün temizlenince veya hamile iken boþasýn.” (Buhârî, Talak: 1; Müslim, Talak: 1)
ž Tirmîzî: Yunus b. Cübeyr’in, Ýbn Ömer’den rivâyet ettiði hadis hasen sahihtir. Sâlim’in, Ýbn Ömer’den rivâyeti de hasen sahihtir. Bu hadis Ýbn Ömer vasýtasýyla deðiþik þekillerde de rivâyet edilmiþtir. Rasûlullah (s.a.v.)’in ashabýndan ve sonraki dönemlerden ilim adamlarý uygulamalarýný bu hadisle yaparlar ve þöyle derler: “Sünnet olan boþama þekli kadýnýn temizliði anýnda ve cinsi münasebet olmaksýzýn yapýlan boþamadýr.” Bazý ilim adamlarý ise: “Kadýný temiz iken üç talakla boþarsa bu da sünnete uygun sayýlýr.” Þâfii ve Ahmed böyle düþünürler. Kimi ilim adamlarý da þöyle derler: Üç talaký birden vermek sünnete uygun deðildir, her temizlik süresince tek tek verilmelidir. Sûfyân es Sevrî ve Ýshâk ta böyle derler. Hamile kadýnýn boþanmasý konusunda ilim adamlarý “Dilediði zaman boþayabilir” derler. Þâfii, Ahmed ve Ýshâk bunlardandýr. Bazý ilim adamlarý ise “Her ayda bir talak vermek suretiyle boþayabilir” derler.


BÖLÜM: 2
 KARISINI KESINLIKLE BOÞAYAN KIMSENIN DURUMU NIYETINDEKI GIBIDIR



1177- Rükâne (r.a.)’in babasýndan ve dedesinden rivâyete göre, þöyle demiþtir: Peygamber (s.a.v.)’e gelerek: “Ey Allah’ýn Rasûlü karýmý kesinlikle boþadým” dedim. Rasûlullah (s.a.v.) kesinlikle demekle neyi kastettin? Buyudular. Ben de: “Tek bir talaký” dedim. “Vallahi der misin?” buyurdu. Ben de: “Vallahi” dedim. Bunun üzerine: “Niyetin ne ise o gerçekleþmiþtir” buyurdular. (Ýbn Mâce, Talak: 19; Ebû davud, Talak: 14)
ž Tirmîzî: Bu hadis sadece bu þekliyle bilmekteyiz. Muhammed’e bu hadis hakkýnda sordum dedi ki: Bu hadiste ýzdýrap vardýr yani pek saðlam deðildir.
Ýkrime ve Ýbn Abbâs (r.a.)’den: “Rükâne karýsýný üç talakla boþamýþtýr” diye rivâyet edilmiþtir.
Rasûlullah (s.a.v.)’in ashabýndan ve daha sonraki dönem ilim adamlarý “Kesinlikle” denilerek yapýlan nikah konusunda ayrý görüþ ileri sürmüþlerdir. Ömer b. Hattâb’ýn elbette (kesinlikle) sözcüðüyle verilen talaký bir talak olarak kabul ettiði rivâyet edildi. Ali b. ebî Tâlib’in ise üç talak kabul ettiði rivâyet ediliyor.
Bazý ilim adamlarý ise bu konu kiþinin niyetine baðlýdýr. Tek’e niyet etmiþse tek üçe niyet etmiþse üç sayýlýr. Ýki talak’a niyet etmiþse tek talak sayýlýr. Sevrî ve Küfeliler bu görüþtedirler.
Mâlik b. Enes: “Elbette” (Kesinlikle) denilerek verilen talakta eðer o kimse o kadýnla cinsel iliþki yapmýþsa o talak üç talak sayýlýr, diyor.
Þâfii ise: Bir’e niyet etmiþse bir olup dönme hakký vardýr. Ýkiye niyet etmiþse iki, üç’e niyet etmiþse üç sayýlýr, demektedir.


Konu Baþlýðý: Ynt: Sünnete uygun boþanma þekli nasýldýr ?
Gönderen: ✿ Yaðmur ✿ üzerinde 29 Temmuz 2016, 16:19:07
Esselamu aleykum
Ýnsan niyetinde ne ise amelinde de onu yapmali...Boþanmak isteyen bir adam da vallahi diyerek tek taslakta boþanmistir ...Rabbim evlilikleri uzun ömürlü eylesin inþallah...


Konu Baþlýðý: Ynt: Sünnete uygun boþanma þekli nasýldýr ?
Gönderen: Ceren üzerinde 29 Temmuz 2016, 16:28:43
Aleykumselam.Her seyi sunnetine gore yapan bosanmanin da adabýna uyup ona gore yasayan kullardan olalim inþallah...