๑۩۞۩๑ Kitap Dünyasý - Ýlim Dünyasý Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Süneni Tirmizi => Konuyu baþlatan: Sümeyye üzerinde 05 Kasým 2011, 15:54:56



Konu Baþlýðý: Namaz Vakti girince sýkýþýk olanýn durumu
Gönderen: Sümeyye üzerinde 05 Kasým 2011, 15:54:56
BÖLÜM: 108
 NAMAZ VAKTÝ GÝRÝNCE SIKIÞIK OLAN ÖNCE TUVALETE GÝTMELÝ


142- Abdullah b. Erkâm (r.a.)’den rivâyet edilmiþtir: Namaz için kamet getirildi, O gün o toplumun imâmý olan Abdullah b. Erkâm bir adamý elinden tutarak imâmlýk yapmak üzere mihrâba geçirdi ve dedi ki: Rasûlullah (s.a.v.)’den iþittim buyurdular ki: “Kiþi namaza dururken tuvalete gitme ihtiyacý duyarsa önce tuvalet ihtiyacýný gidersin.” (Ebû Dâvûd, Tahara: 43; Ýbn Mâce, Tahara: 114)
ž Tirmîzî: Bu konuda Âiþe, Ebû Hüreyre, Sevbân ve Ebû Ümâme’den de rivâyet edilmiþtir.
Tirmîzî: Bu Abdullah b. Erkâm hadisi hasen sahihtir. Ýmâm-ý Mâlik, Yahya b. Saîd el Kattan ve hadis hafýzlarýndan pek çok kiþi Hiþâm b. Urve, babasý ve Abdullah b. Erkâm’dan bu hadisi böylece bize aktardýlar. Yine bu hadis Vuheyb ve daha baþkalarýnca Hiþâm b. Urve, babasý ve baþka bir kimse vasýtasýyla Abdullah b. Erkâm’dan rivâyet edilmiþtir.
Rasûlullah (s.a.v.)’in ashabý ve tabiinden pek çok kimse bu görüþtedir. Ahmed ve Ýshâk bu görüþte olmakla beraber þöyle demektedirler: “Küçük veya büyük abdest ihtiyacý duyan namaza baþlamaz, namaza baþladýðýnda böyle bir ihtiyacý hissederse tamamen kendisini meþgul etmediði sürece namazdan çýkmaz”
Bir kýsým ilim adamý: “Küçük ve büyük abdest ihtiyacý, namazýndan alýkoyacak kadar o kimseyi meþgul etmediði sürece bir sakýnca yoktur” demektedirler.


BÖLÜM: 109
 ELBÝSESÝ PÝSLÝÐE BULAÞANIN ELBÝSESÝ NASIL TEMÝZLENÝR?



143- Abdurrahman b. Avf (r.a.)’ýn çocuk doðuran cariyesinden rivâyete göre, þöyle demiþtir: Ümmü Seleme (r.anha)’ya: “Ben eteðini uzatan ve pis yerlerde yürüyen biriyim eteðimin temizlenmesi nasýl olacaktýr” diye sordum. Dedi ki: Rasûlullah (s.a.v.): “Pis yerden sonraki gelen temiz yerler o eteði temizler” buyurdular. (Ýbn Mâce, Tahara: 79)
ž Bu konuda Abdullah b. Mes’ûd’tan da “Rasûlullah (s.a.v.) ile beraber olurduk pis yerlere basmaktan veya eteðimizin bulaþmasýndan dolayý ayrý bir temizlik yapmazdýk” diye rivâyet olunmuþtur.
Tirmîzî: Birden fazla ilim adamýnýn görüþü bu þekilde olup þöyle demektedirler: Pis yere basanýn, ayaðýný yýkamasý gerekmez fakat pislik yaþ olursa bulaþan kýsým yýkanýr.
Tirmîzî: Abdullah b. Mübarek bu hadisi, Mâlik b. Enes, Muhammed b. Umâra, Muhammed b. Ýbrahim, Hud b. Abdurrahman b. Avf’ýn çocuk doðuran cariyesinden Ümmü Seleme yoluyla rivâyet etmektedir. Bu söylenenlerde bir yanýlgý vardýr, þöyle ki; Abdurrahman b. Avf’ýn çocuk doðuran cariyesinden ve Ümmü Seleme’den denmelidir.


Konu Baþlýðý: Ynt: Namaz Vakti girince sýkýþýk olanýn durumu
Gönderen: ✿ Yaðmur ✿ üzerinde 29 Temmuz 2016, 16:25:42
Esselamu aleykum
Namaz kilmadan önce tuvalet ihtiyacý olduðunda hemen giderilmeli...Bunun yanýnda etek uçlarýnýn temizlenmesi için ayrý bir cçaba gösterilmediðini ilk.kez duydum...Rabbim temizlik konusunda ilmimizi artýrsýn inþallah...


Konu Baþlýðý: Ynt: Namaz Vakti girince sýkýþýk olanýn durumu
Gönderen: Ceren üzerinde 29 Temmuz 2016, 16:33:04
Aleykumselam.Namaz vakti girse de sýkýþýk olan kisi ilk once lavabo ihtiyacini gormeli sonrada abdestini tazeleyip namaz kilmalidir.Rabbim razi olsun paylasimdan....