๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Süneni İbni Mace => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 09 Aralık 2011, 09:20:00



Konu Başlığı: 4335)"Ebû Hüreyre (Radıyallâhü anh)'den
Gönderen: Ekvan üzerinde 09 Aralık 2011, 09:20:00
4335)" Ebû Hüreyre (Radıyallâhü anh)'den

4335) "... Ebû Hüreyre (Radıyallâhü anh)'den rivayet edildiğine göre; Resûlullah (Sallaîlahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

Muhakkak cennette Öyle bir ağaç vardır ki süvari kimse onun gölgesinde yüz yıl yürür onutn dallarının kapladığı sahayı) bitire­mez."

(Ebû Hüreyre demiştir ki) : Ve dilerseniz "ve cennet halkı uzanmış bir gölgededir" (Vakıa, 30. âyet) okuyunuz.[191]

İzahı

î b n - i Ömer (Radıyallâhü anhümâ) 'mn hadisini Tirmizi, Ahmed, Ibn-i Ebî Hatim ve îbn-i Cerlr de rivayet etmişlerdir. Tirmizl bu hadîsi Kevser sûresi­nin tefsiri bölümünde rivayet etmiştir. Bilindiği gibi bu sûrede Resûl-i Ekrem (Aleyhi's-salâtü ve's-selam) 'e Kevser ihsan edildi­ği bildirilir. Bâzı âlimler: Bu sûrede anılan kevserden maksad cen­netteki ırmaktır, demişlerdir.

Sindi de bu hadisin izahı bölümünde: Yâni Kevser sû­resinde anılan Kevser, bu durumda olan cennetteki ırmaktır, demiştir. Sûrede geçen Kevser kelimesi başka mânâlara da yo­rumlanmıştır. Arzu edenler tefsir kitablanna bakabilirler.

Bu hadiste Kevser denilen cennetteki ırmağın iki kenarının altın, nehir yatağının yakut ile büyük incilerden ibaret, toprağının miskten daha güzel kokulu ve suyunun baldan tatlı ve kardan ak olduğu bildirilir.

Ebû Hüreyre (Radıyallâhü anh) 'in hadisini B u h â r 1, Müslim ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir. Ebû Hü­reyre (Radıyallâhü anh)'in bu hadîsi te'yid eder mâhiyetteki Vakıa sûresinin 30. âyetini okumakla ilgili sözü B u h â r i' nin bir rivayetinde mevcuttur.

Bu ağacın T û b â ağacı olduğu söylenir. Îbnü'l-Cevzl bu kavli nakletmiş ve el-Hâf iz da onun görüşünü destekle­miştir.

Ağacın gölgesi, ağacın dallarının kapladığı saha mânâsına yorum­lanmıştır. K u r t u b î: Böyle yorum yapmanın sebebi şudur: Göl­ge, halkın nazarında, güneşin hararetinden ve eziyetinden koruyan bir şeydir. Halbuki cennette ne güneş var ne de eziyet var, demiştir.

Sindi de: Cennetteki aydınlık cennete tavan sayılan Arş-ı A'lâ tarafından gelme olduğu takdirde bu hadisteki gölge ifâdesi açık mânâsında tutulur. Çünkü bu takdirde kesif ve yoğun cisimler için gölge durumu olabilir. Şayet cennetteki aydınlık herhangi bir taraf­tan gelme olmayıp cennetin kendisi bizatihi aydınlık ise o takdirde gölgeden maksad şudur: Yâni faraza gölge olsa şu kadar sahayı kap­lar.



Konu Başlığı: Ynt: 4335)"Ebû Hüreyre (Radıyallâhü anh)'den
Gönderen: Ceren üzerinde 14 Şubat 2018, 18:40:35
Esselamu aleykum.Rabbim bizleri cennet ehli ve cennetin nimetlerinden yararlanan kullardan eylesin inşallah..


Konu Başlığı: Ynt: 4335)"Ebû Hüreyre (Radıyallâhü anh)'den
Gönderen: Mehmed. üzerinde 15 Şubat 2018, 14:54:33
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri cennetine alınanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: 4335)"Ebû Hüreyre (Radıyallâhü anh)'den
Gönderen: Sevgi. üzerinde 21 Şubat 2018, 06:55:18
Aleyküm Selâm.  Mevlam bizleri cennete vesile kılıcak hayırlı ameller işlemeyi nasip etsin inşaAllah. Aminn ecmain