๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Süneni İbni Mace => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 01 Ocak 2012, 10:56:58



Konu Başlığı: 1 Dünyada Zühd (Yâni Dünyaya Rağbet Göstermeyîp Ondan Yüz Çevirme) Babı
Gönderen: Ekvan üzerinde 01 Ocak 2012, 10:56:58
1- Dünyada Zühd (Yâni Dünyaya Rağbet Göstermeyîp Ondan Yüz Çevirme) Babı
 




4100) "... Ebû Zerr-i Gifârî (Radıyallahü anh)den rivayet edildiğine gö­re ; Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

Dünyaya rağbet göstermemek, ondan yüz çevirmek, ne helâl şe­yi haram etmekledir, ne de malı zayi etmek (atmak veya yersiz har­camak) tadır. Ve lâkin dünyaya rağbet göstermemek, senin ellerinde bulunan (nimet ve imkânlar) a Allah'ın elinde (yâni hazînesinde) olan (nimet ve imkânlar) dan fazla güvenir (umutlanır) olmamandır ve basına bir musibet geldiği zaman sevabından dolayı ona gösterdi­ğin rağbet (ve rızan) nın, basına o musibetin faraza gelmemiş olması arzusundan fazla olmasıdır.

Hişâm dediki: Ebû İdrîs el Havlan», konuşmasında  Hadisler İçin­de bu hadîsin durumu altın içinde som altının durumu gibidir, demiş­tir."[2]

 

İzahı
 

Bu hadisi   T i r m i z î   de Zühd bölümünde rivayet etmiş ve Ebû   İ d r i s   el-Havlâni1 nin   adının   Âizullah   bin A b d i 11 ah   olduğunu söyledikten sonra:   Amr   bin   Vâkıd hadîsi münker olan bir râvidir, demiştir. Bu râvi Müellifimizin sene­dinde de mevcuttur.

Zühd ve Zehâdet'in dünyadan yüz çevirmek ve dünyaya rağbet göstermemek olduğunu babın girişinde söylemiştim. Hadiste gerçek ve muteber zühdün ne olduğu ve ne olmadığı ifâde buyurulmakta-dır. Şöyle ki:

Hadîsin baş kısmında "Dünyaya rağbet göstermemek ve ondan yüz çevirmek ne helâl şeyi haram etmekledir, ne de malı zayi etmek­tedir" Duyurulmuştur. Yâni dünyadan yüz çevirmek bâzı cahillerin yaptığı gibi Allah'ın helâl kıldığı şeyleri kendine haram etmek sure­tiyle değildir. Bir kısım câhiller et, tatlıları ve meyveleri yemekten, yeni elbise giymekten, evlenmekten ve benzeri meşru nimetlerden ka­çınarak bunun zâhidliğin gereği ve olgun derecesi olduğunu sanırlar. Halbuki Resûl-i Ekrem (Aleyhi's-salâtü ve's-selâm), diğer alanlarda olduğu gibi dünyaya rağbet göstermemek konusunda da eşsiz oldu­ğu halde helâl olan şeyleri kendi zâtına haram etmemiş ve anılan nîmetlerden istifâde etmiştir. Allah Teâlâ da M â i d e sûresinin 87. âyetinde meâlen: "Ey imân edenler Allah'ın size helâl kıldığı nimet­lerin temiz ve hoşlarını kendinize haram etmeyiniz ve aşırı gitmeyi­niz. Şüphesiz, Allah aşırı gidenleri sevmez." buyurmuştur.

Hadîsin bu bölümünde zâhidliğin, dünyaya rağbet göstermeme­nin malı zayi etmekle de olmadığı da belirtilmektedir. Yâni malı de­nize atmak veya zengin fakir ayırımı yapmaksızın malı rastgele her­kese dağıtmak, yersiz ve anlamsız harcamak zâhidlik ve dünyaya rağ­bet göstermemek değildir. Bunun zâhidlikle bir ilgisi yoktur.

Hadisin bundan sonraki bölümünde muteber ve kemâl derecesi­ne ulaşan zâhidliğin iki alâmeti vurgulanmaktadır. Bunlardan bi­rincisi kişinin elinde bulunan mallar, san'atlar, işler, yetkiler ve ben­zeri tüm nimetlere Allah'ın hazînesinde bulunan nimetlerden fazla güvenmemesi, ümit bağlamamasıdır. Çünkü kişinin elindeki bütün ni­metler bir anda yok olabilir, tükenebilir. Fakat Allah'ın hazînesinde-ki nimetler sayısızdır, tükenmesi düşünülemez. Allah, kullarına nzık-larını vermeyi taahhüt buyurmuş ve umulmadık yollardan onlara ni­metler ihsan ve ikram edebilir. Şu halde mü'min kişi elindeki nimet' lerden ziyâde Allah'ın hazînesindeki nimetlere ümit bağlamalıdır.

Muteber ve kemâle eren zâhidliğin ikinci alâmetine dâir cümle­ler müteaddid biçimlerde yorumlanmıştır. Tuhfetü'l-Ahvezİ yazan ter-cemede belirttiğim biçimde yorumlamıştır. Buna göre kasdedilen ma­nânın özeti şudur: Gerçek zâhidliğin, yâni dünyadan yüz çevirmenin bir alâmeti de sevabını elde etmek üzere basma gelen musibetin ge­lişine olan rağbetinin o musibetin gelmemiş olması arzusundan kuv­vetli ve fazla olmasıdır.

Sindr ise bu cümlelerden kasdedilen mânânın şöyle olduğu­nu söylemiştir: Yâni başına gelen musibetin sevabı senin nazarında o musibet dolayısıyla yitirdiğin maldan üstün ve hayırlı olmalıdır. Muteber zâhidlik senin bu görüşte olmandır.

El-Hafni ise Câmiu's-Sağir haşiyesinde bu cümlelerden kas­dedilen mânâyı şöyle bir misal ile izah etmeye çalışmıştır: Yâni hır­sızlık ve suya batmak gibi bir musibetle malın gittiği zaman buna, malının gitmemesinden fazla memnun olmalısın, tam manâsıyla bu musibetin gelişine rızâ göstermelisin ve bu hâle daha çok sevinmeli­sin, şöyle demelisin: Malım gitmemiş olsaydı belki ondan hiç hayır yapmaz ve dolayısıyla bir sevab kazanmazdım. Fakat malımın gitme­siyle ben sevab kazanmış oldum. Durum bu olunca malının telef ol­ması mü'min kişinin nazarında telef olmamasından daha sevimli olur.

Hadisin üstün değerini ifâde eden son cümleyi Ebû Idrîs el-Havlâni'nin sözü olarak terceme ettim. Bu cümlenin Ebû Zerr-i Gifâri (Radıyallâhü anh) veya başka râviye ait ol­ması ihtimâli de vardır. Allah en iyi bilendir.

 



Konu Başlığı: Ynt: 1 Dünyada Zühd (Yâni Dünyaya Rağbet Göstermeyîp Ondan Yüz Çevirme) Babı
Gönderen: Ceren üzerinde 31 Aralık 2017, 20:58:59
Esselamu aleykum.Rabbim bizleri dünya hayatını ahireti için harcayan ve alagin rahmetine kavuşup cennet ehli olacak kullardan olalim inşallah. ..


Konu Başlığı: Ynt: 1 Dünyada Zühd (Yâni Dünyaya Rağbet Göstermeyîp Ondan Yüz Çevirme) Babı
Gönderen: Mehmed. üzerinde 31 Aralık 2017, 22:46:07
Ve aleykümüsselam Dünya hiç kimseye kalmamıştır ve hiç kimseye de kalmayacaktır Yalnızca Allah Teâlâ Baki dir . Rabbim bizleri Peygamberimiz in izinden ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: 1 Dünyada Zühd (Yâni Dünyaya Rağbet Göstermeyîp Ondan Yüz Çevirme) Babı
Gönderen: Sevgi. üzerinde 01 Ocak 2018, 00:12:34
Aleyküm Selâm Ve Rahmetüllahi Ve Berakâtühu
Mevlam bizleri herdaim ahiret hazırlığı yapanlardan eylesin inşaAllah çünki bu dünya gelip geçicidir.


Konu Başlığı: Ynt: 1 Dünyada Zühd (Yâni Dünyaya Rağbet Göstermeyîp Ondan Yüz Çevirme) Babı
Gönderen: Mustafa/Samed üzerinde 01 Ocak 2018, 00:48:48
Ve Aleykümüsselam. Rabbim ahirete hazırlanan kullarından eylesin. Paylaşım için Rabbim razı olsun.