Konu Başlığı: Süt İçmekten Dolayı Ağzı Yıkamak Hususunda Ruhsat Gönderen: Zehibe üzerinde 27 Kasım 2011, 21:21:04 77. Süt İçmekten Dolayı Ağzı Yıkamak Hususunda Ruhsat 197....Enes b. Mâlik (r.a.) demiştir ki; Rasûlullah (s.a.) süt içti, ağzını çalkalamadan ve abdest almadan namaz kıldı.[218] Râvt Zeyd dedi ki; "Bu şeyhi (Mûtîb. Râşid'i) bana Şu 'be (b. Haccâc) tanıttı.”[219] [220] Açıklama Bu hadîs-i şerif süt içmekten dolayı ağzı yıkamayı ve abdest almayı terketmenin câiz olduğuna delildir. Hanefî ulemâsından Aynî, Buhârî Şerhi'n de, Tahâvi'nin: "Bu hadîs, süt içmekten dolayı ağzı yıkamanın neshedildiğine delildir” dediğini nakleder. Buna göre bu hadîs nâsih,bundan önceki hadîsde mensûh olmuş olur. Diğer bir görüşe göre ise, mes'elede nesh sözkonusu değildir. Ağzı yıkamayı emreden haberler vücûba değil, istihbâba delâlet eder. Ahmed b. Hanbel'in rivayetine göre Enes’in Rasûlullah'dan sonra süt içtiğinde ağzım üç defa yıkamasını belirtmesi bu konuda neshin olmadığım gösterir. Çünkü bu hüküm neshedilmiş olsaydı, Esnes ağzım çalkalamazdı. Mentael müellifi de bu görüşü tercih etmiştir. Bu gibi hadîsler âmir hükmünde hadîsler değildir. Yapıldığında iyi olanı, yapılmadığında dînî bir hükmün terkedilmiş sayılmayacağını açıklarlar. Hadîsten süt içmekten dolayı ağzı yıkamanın şart olmadığı hükmü çıkarılmıştır.[221] [218] Sadece Ebû Dâvûd rivayet etmiştir. [219] Bu ifâdeden maksat, Mûtî b. Râşid'in güvenilir bir râvî olduğuna işaret etmektir. [220] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 352. [221] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 352. Konu Başlığı: Ynt: Süt İçmekten Dolayı Ağzı Yıkamak Hususunda Ruhsat Gönderen: Ramazan. üzerinde 15 Haziran 2017, 23:41:40 Es Selamün Aleyküm . Süt iiçince ağzı su ile çalkalamak gerekmezmiş .
ALLAH cc razı olsun Konu Başlığı: Ynt: Süt İçmekten Dolayı Ağzı Yıkamak Hususunda Ruhsat Gönderen: Sevgi. üzerinde 16 Haziran 2017, 10:17:24 Ve Aleyküm Selam. Süt içtikten sonra ağızın çalkalanmasının gerek olmadığı bildirilmiş.
Konu Başlığı: Ynt: Süt İçmekten Dolayı Ağzı Yıkamak Hususunda Ruhsat Gönderen: Mehmed. üzerinde 16 Haziran 2017, 13:45:43 Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri Peygamberimizin yolundan ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun
|