๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Süneni Ebu Davud => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 12 Aralık 2011, 08:38:40



Konu Başlığı: Oruçlunun Gıybet Etmesi
Gönderen: Zehibe üzerinde 12 Aralık 2011, 08:38:40
25. Oruçlunun Gıybet Etmesi

 

2362. ...Ebû Hureyre (r.a.)'dan, demiştir ki; Rasûlullah (s.a.);

"Bir kimse yalan söylemeyi ve yalanla iş görmeyi terketmezse, Allah (c.ç.)'in, onun yeme içmeyi terketmesîne ihtiyacı yoktur." di­ye buyurdu.

Ahmed (b. Yunus) dedi ki; Bu hadîsin isnadını İbn Ebî Zi'b'den sema'an aldım. Ancak bana hadîsifn metnini) yanında olan ve kardeşinin oğlu olduğunu zannettiğim bir adam (iyice) anlattı.[192]

 

Açıklama
 

Hadîs-i şerifte "yalan söylemek" diye terceme ettiğimiz dan maksat, bâtıl söz, günah sözdür. Ya­lan, iftira, gıybet, söz taşıma, küfür ve lâ'net gibi bütün bâtıl sözler bu kelimenin altına girerler.

"Yalanla iş gören" ta'bîri de her türlü kötülüğü, günâh işleri içine alır. Hz. Peygamber bu hadîsinde, oruçlu olduğu halde dil ile ve bedenen yapılan günâhları terketmeyen kimsenin aç ve susuz kalmasına Allah'ın ihtiyâcı olmadığını bildiriyor. Bundan maksat, bu durumda olanların oruç­larının makbul olmayışıdır. Çünkü oruçdan maksad, mücerred manada aç ve susuz kalmak değildir.Nefsi terbiye etmek, şehvetleri kırmaktır.

İbn Battal, “Bu hadis; yalan konuşmayı ve haram işlemeyi terketmeyenlerin oruç tutmayı boşlayıvermeleri için değil, oruçluları haramlardan sakındırmak için varid olmuştur.”Allah’ın, onun yeme ve içmesini terk etmesine ihtiyacı yoktur.” Sözü de Allah böylelerinin orucunun dilemez manasındadır.Böyle olmayanların orucuna muhtaçtır, demek değildir.Çünkü Allah’ın hiçbir şeye ihtiyacı yoktur.” der.[193]

 

Bazı Hükümler
 

1. Oruçlunun, her türlü günah işlemekten sakınması lazımdır.

2. Yalancılık, gıybet, iftira gibi günahlar oruçtan elde edilecek sevabı zayi’ ederler.

Gıybetin, batıl sözlerden olması, hadisin bab başlığı ile alakasını teşkil eder.[194]

 

2363. ...Ebu Hureyre (r.a.)’dan  Rasülullah (s.a.)’ın şöyle buyurduğunu rivayet edilmiştir:

“Oruç koruyucudur.Biriniz oruçlu olduğu zaman çirkin söz söylemesin, cahillik yapmasın. Eğer birisi ona çatar veya küfrederse, “ben oruçluyum, ben oruçluyum” desin.[195]

 

Açıklama
 

Hadîsin ilk cümlesi olan "oruç koruyucudur" sözü bâ-zı nüshalarda mevcut değildir. Oruçluyu her türlü kö­tülüklerden koruyucudur manasındadır.

"Çirkin söz söylemesin" diye terceme ettiğimiz "La yerfüs" sözü "cinsî temas veya ona sebep olan davranışlarda bulunmasın" manalarına da kullanılır.

"Cahillik yapmasın" sözünden maksat da, câhillerin yaptığı kötülük­leri yapmasın, çirkin söz, alay, gıybet, lüzumsuz söz gibi davranışlardan uzak kalsın, demektir.

Said b. Mansûr'un Süheyl b. Ebû Salih kanalıyla yaptığı rivayette, "Cahillik yapmasın," sökünün yerinde “mücâdele etmesin" ifâdesi yer almıştır. Tirmizî'de de, "Bir cahil birinize oruçlu iken cahillik yaparsa" şeklinde vârid olmuştur.

Buraya kadar yazılanlardan bu kötülüklerin, oruçlular için yasak, oruç­lu olmayanlar için mübâh olduğuna dâir bir anlayış elbette çıkartılamaz. Maksat, oruçluların bu konularda başkalarına nisbetle daha dikkatli ol­malarıdır.

Hadisin devamında, Hz. Peygamber; "Birisi onunla kavga etmek is­ter veya küfrederse, "ben oruçluyum," "ben oruçluyum" desin," buyur­maktadır. Bu bölüm Nesâî'de; "Birisi ona cahillik ederse, ona sövme­sin,"; İbn-i Huzeyme'de, "Birisi sana söverse, ben oruçluyum de. Eğer ayakta isen otur."; Buhârî'de ise, "Bir insan ona küfrederse, onunla ko­nuşmasın," şekillerinde vârid olmuştur.

Oruçlunun kendisine sataşana karşı iki defa "Ben oruçluyum, ben oruçluyum" demesi, kötülüklerden sakındırmayı te'kîd içindir. Bâzı nüs­halarda bu söz, bir defa yer almıştır. Bu sözü oruçlunun kendi kendisine mi yoksa karşısındakine mi söyleyeceği konusunda alimler farklı görüştedirler.

Rafi birçok alimden, bu sözün oruçlular tarafından kendi kendisine söyleneceğini, aksi takdirde riya olacağı görüşünü nakletmiştir.

İçlerinde Nevevi’nin  de bulunduğu bazı alimler ise, “ben oruçluyum” sözünün, oruçluya sataşana hitaben söylenebileceği görüşünü tercih etmişlerdir.Bu söz, mütecavize orucunun sevabını eksiltecek davranışlara sebep olacağından dolayı gireceği günahı hatırlatma ve onu davranışından men’etmedir.

Nwevevi; Mühezzeb Şerhinde “Bunların her ikisi de güzeldir, fakat karşısındakine söylemesi daha kuvvetlidir.Ama ikisini de beraber yaparsa daha güzel olur.” demektedir.

İbnü’l-Arabi’nin de dahil olduğu bir grup alim ise, riyanın sadece nafile oruçlar için söz konusu olduğunu göz önüne alarak; “Ramazanda ise oruçlu bu sözü karşısındakine açıktan, nafile ise, oruçlu bu sözü kendi kendisine söyler.” demişlerdir.

Bu son görüş hepsinden daha kabule şayan görünmektedir.

Bundan önceki hadisin şerhinin sonunda da temas edildiği gibi, bu hadîste de gıybet sözü geçmemektedir. Fakat oruçlunun çirkin söz söyle­mesinden men' edilmesi, aynı zamanda gıybet etmekten de men' edilmesi­dir. Çünkü bir müslümanın hoşlanmayacağı bir sözü onun gıyabında ko­nuşmak olan gıybetten daha çirkin bir söz olmaz. Bu bakımdan, bâb baş­lığı ile hadîsler arasında bir münasebetsizlik bulunduğu iddia edilemez.

Gıybet, yalan ve söz taşımanın orucu bozup bozmayacağında ihtilâf vardır.

İçlerinde dört mezhep imamının da bulunduğu cumhura göre, bunlar orucu bozmaz, fakat sevabının eksilmesine sebep olur.

lbn Rüşd'ün Bidâyetü'l-Müctehîd adındaki eserinde belirttiğine göre; Zahirîlerde gıybet orucu bozar.

Sevrî'den de, gıybetin orucu bozduğu görüşü nakledilmiştir.

Mücâhid; "İki haslet var ki, kim onlardan korunursa, orucu sağlam olur. Bunlar gıybet ve yalandır" der.

Gazâlî, Ihyâ'u Ulumi’-dîn adındaki eserinde; Mücâhîd'in; "İki haslet var ki, onlar orucu bozarlar: Bunlar; gıybet ve yalandır" dediğini nakleder.

İbrahim, A'meş, Ubeyde b. Selmân ve Evzâî'nin de gıybetin ve yala­nın orucu bozduğu görüşünde oldukları rivayet edilir. Evzâî, Bunlarla oruç bozulup, sadece kaza icâb ettiğini söyler.

Bu görüşte olanlar, bundan evvelki hadîs ile, Nesâî, İbn Mâce ve Hâkim'in Ebû Hureyre'den rivayete ettiği şu hadîse dayanırlar; "Nice oruçlu var ki onun orucundan açlıktan başka birşey yoktur. Nice, gece kalkıp namaz kılan var ki onun namazından da uykusuz kalmasından başka bir­şey yoktur."

Cumhur bu hadîsleri; orucun sağlıklı olmasının gereği olarak görmüş­ler, bunlarla orucun bozulmayacağını söylemişlerdir. Hattâ, Hanefî mez­hebinde; Oruçlu olan birisi, gıybet eder ve gıybeti sebebiyle orucunun bo­zulduğunu zannederek, yer-içerse kendisine keffâret icâb eder.

Hidâye'de, gıybetin orucu bozmasının kıyâsa karşı olduğu, bu konu­daki hadîsin de te'vîl edildiğinde icmâ* olduğu söylenmektedir.[196]

 

Bazı Hükümler
 

1. Oruç oruçluyu kötülüklerden korur.

2. Oruçlunun, kotu soz söylememeye ve günâh işlememeye başkalarından daha çok i'tînâ etmesi gerekir. Çünkü bu dav­ranışlar orucundan alacağı sevabı eksiltir.

3. Oruçluya birisi gelip sataşır veya ona küfrederse; sabretmeli, "ben oruçluyum, ben oruçluyum." demelidir.[197]

[192] Buhârî, savm 8; Tirmizî, savm 16; İbn Mâce, sıyâm 21.

     Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 9/211.

[193] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 9/211-212.

[194] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 9/212.

[195] Buhârî, savm 2; Müslim, sıyâm 160, 163; Nesâî, sıyâm 42; Ibn Mâce, sıyâm 21; Mu-vatta; sıyâm 57; Ahmed b. Hanbel, II, 245, 257, 273.

     Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 9/212.

[196] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 9/212-214.

[197] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 9/214.



Konu Başlığı: Ynt: Oruçlunun Gıybet Etmesi
Gönderen: Rüveyha üzerinde 02 Mayıs 2016, 10:58:06
Esselamu aleykum ve rahmetullah.

"Bir kimse yalan söylemeyi ve yalanla iş görmeyi terketmezse, Allah (c.ç.)'in, onun yeme içmeyi terketmesîne ihtiyacı yoktur.

Efendimizin bu mübarek sözü çok manidar.Oruç sadece aç kalmak deği,tüm azaları günahlardan korumaktır aynı zaman da.Rabbim yardımcımız olsun İnşaAllah


Konu Başlığı: Ynt: Oruçlunun Gıybet Etmesi
Gönderen: Ceren üzerinde 02 Mayıs 2016, 14:11:15
Aleykumselam.Sen istersen bir yil araliksiz oruc tut.Allahin haram kildigi yasakladigi seyden uzak kalmadikca ne orucun tam oruc ne imanin tam iman olmaz.Rabbim tum ibadetlerini hakkiyla ve vaktinde yapan kullardan eylesin bizleri inşallah...


Konu Başlığı: Ynt: Oruçlunun Gıybet Etmesi
Gönderen: Ruhane üzerinde 02 Mayıs 2016, 15:04:05
Yalan söylemek dedikodu yapmak zaten oldukça ağır günaha sebep veriyor. Birde oruçlu iken bunları yapmak sonuçta boşuna aç kalymamız sebep olmaktan başka birşeye sebep olmaz... Rabbim ibadetlerimizi bosa cikaracak durumlardan korusun bizkeri ..


Konu Başlığı: Ynt: Oruçlunun Gıybet Etmesi
Gönderen: Damla üzerinde 02 Mayıs 2016, 18:05:15
#Esselamu aleykum..Ayette de belirtildiği gibi orucu tutarken iftira,gıybet veya küfür vb. edersek orucumuz bozulmuş olur..Rabbim bizi orucunu tam tutanlardan eylesin inşAllah..Rabbim razı olsun..#


Konu Başlığı: Ynt: Oruçlunun Gıybet Etmesi
Gönderen: Selma 8 üzerinde 02 Mayıs 2016, 18:20:34
Ve Aleyküm selam
Oruç tutan bir kimse her türlü günahtan sakınmalidır ve oruç tutarken kötü şeyler yaparsak orucumuz boZulur


Konu Başlığı: Ynt: Oruçlunun Gıybet Etmesi
Gönderen: Selma 8 üzerinde 02 Mayıs 2016, 18:21:37
Ve Aleyküm selam
Oruç tutan bir kimse her türlü günahtan sakınmalidır ve oruç tutarken kötü şeyler yaparsak orucumuz boZulur


Konu Başlığı: Ynt: Oruçlunun Gıybet Etmesi
Gönderen: Mehmed. üzerinde 02 Mayıs 2016, 18:41:38
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Oruçlu olduğumuz zaman böyle günahlar işlersek bize oruçtan ancak açlık ve susuzluk kalır. Rabbim paylaşım için razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Oruçlunun Gıybet Etmesi
Gönderen: Melda üzerinde 02 Mayıs 2016, 18:59:38
Selamün aleyküm . oruçlu kişi maddi manevi sabır içinde orucunu tutmalıdır . Sabır göstermelidir . dilimizi hayra yoralim.


Konu Başlığı: Ynt: Oruçlunun Gıybet Etmesi
Gönderen: Yağmur Gmş üzerinde 02 Mayıs 2016, 20:47:47
Bismillah...
Gıybet öyle bir illettir ki oruçlu olan olmayan herkes bu illetten uzak durmalı ve bulaşmamalıdır.
Allah cc. razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Oruçlunun Gıybet Etmesi
Gönderen: Pelinay üzerinde 02 Mayıs 2016, 23:39:39
Ve aleykumusselam.
Oructa en cok yanilsigimiz nokta.midemizi bos tutup ac kaldigimizda oruc tuttuk saniyoruz halbuki oructaki mana,hikmet asla bu degil.
Midenin yaninda diger azalari da gunahlara karsi ac birakmamiz lazim ki orucumuz tam olsun insallah.