๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Süneni Ebu Davud => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 11 Ocak 2012, 07:55:54



Konu Başlığı: Namazda Elbiseyi Yerde Sürünecek Kadar Sar­kıtmak
Gönderen: Zehibe üzerinde 11 Ocak 2012, 07:55:54
85. Namazda Elbiseyi Yerde Sürünecek Kadar Sar­kıtmak

 

643. ...Ebû Hureyre'den rivayet edildiğine göre Peygamber (s.a.) namazda elbisenin yere sarkıtılması ve erkeğin ağzını örtmesini yasak­lamıştır.[340]

Ebû Dâvud dedi ki: Bu hadisi bir de İsi, Ata yoluyla Ebû Hurey-reden "Nebîfs.a.) namazda elbiseyi yere sarkıtmaktan nehyetmiştir" şeklinde rivayet etmiştir.[341]

 

Açıklama
 

"Sedl; sarkıtmak" kelimesi üzerinde lügat ve hadis âlimleri  çeşitli görüşler ortaya atmışlardır.

Bunlardan Hattabî "sedl", elbiseyi yere değecek şekilde salıvermektir, demiştir. Hattabî bu sözüyle sedl ile isbfil arasında bir fark görmediğini ifâ­de etmiştir.

Ebu Ubeyde'ye göre ise, bu kelimenin mânâsı, Önü açık kalacak şekilde elbiseyi iki  tarafa salıvermektir.

Eğer öndeki açıklığı kapatacak şekilde elbisenin yanlarını önünde ka­vuşturacak olursa sedl sayılmaz.

Hanefî âlimlerinden İbn Hümâm da sedPi şöyle tarif etmiştir: "sed! in­sanın pek çok kişilerin yaptığı ve âdet hâline getirdiği gibi peştemal veya ben­zeri elbiseleri (üzerine giymeden veya usûlüne göre düğmelemeden) ozumuna atıvermektir. Elbiseyi böyle omuzuna alan kimsenin namaz esnasında bu el­biseyi çıkarması gerekir."

İbn Hümâm'ın bu sözlerinden ''sedl" kelimesiyle, günümüzde bazı kim­selerin yaptığı gibi ceket veya pardüsülerin giyilmeden omuzlarına atılması­nın kasd edildiği anlaşılıyor.

îbn Esîr bu kelime üzerinde en-Nihâye'de iki görüş ileri sürmüştür:

1. Kişinin bir elbiseye bürünmesi ve kollarını içeride bırakarak rükû ve secdeye o şekilde varmasıdır.

2. Peştamalın ortasını başın üzerine koyup (iki ucunu omuzlarda birleştirmeksizin) sağından ve solundan aşağı sarkıtmaktır.

Nitekim Süyütî, Beyhakî, el-Herevî, Ebû Ishâk, îbn Kudâme, Hanefî âlimlerinden el-Merginânî ve ez-Zeylâî de îbnu'I-Esîr'in birinci görüşünü tercih etmişlerdir.

Hattâbî'nin beyânına göre, bazı âlimler namaz esnasında "sedl" de bir sakınca görmemişlerdir. Atâ, Mekhûl, Zührî, el-Hasen ve. ibn Şîrîn bunlar­dandır.

Aynı şekilde îmam Mâlik de bunda bir sakmca görmemektedir.

Bu alimlerin bu kıyafette namaz kılmanın caiz olduğunu söyledikleri hal­de namaz dışında böyle kıyafetle gezmenin doğru olmadığını söylemelerine sebep şudur: Namaz esnasında insan bir noktada sabit kaldığından bu kıya­fet namaz içerisinde insana bir böbürlenme duygusu vermez. Namaz dışın­da ise, bu kıyafet sahibine büyüklenme duygusu vereceğinden nehyedilmiştir.

Süfyan es-Sevrî bu kıyafetle namaz kılmayı mekruh görürdü, imam Şafiî ise, namaz içinde ve dışında bu kıyafetin mekruh olduğunu söylerdi.

Ahmed b. Hanbel'e göre ise, Sedl'in namazda mekruh oluşu, bu sarkı­tılan elbisenin altında başka elbise olmamasına bağlıdır. Şayet elbisenin al­tında, ikinci bir elbise varsa mekruh değildir. Bezlu'I-Mechûd sahibi,  Bedâyi' -den naklen şunları söylüyor: "Hanefî mezhebinde ise bu kıyafetle namaz kılmak mekruhtur.”[342]

Şevkânî ise, Neyl'de şunları söylüyor: "Hadis-i şerifi sedl kelimesinin bütün bu mânâlarıyla tefsir etmek mümkündür. En sağlam olan yol da bu­dur."

Hadis-i şerifte geçen "ağzı kapamak"tan maksat, eski Arapların yaptı­ğı gibi ağzı yaşmakla sararak kapatmaktır. Bu hâl mecûsîlerin ateşe tapın­ma anındaki hallerine benzediğinden yasaklanmıştır.

Bezi sahibinin beyânına göre, ağzı bu şekilde kapamak, okumaya engel olacağı için de sakıncalıdır. Reddü'l-Muhtâr'dan ve TahâvFde hanefî imam­larının bu konudaki görüşleri nakledilirken namazı böyle ağzı kapalı kılma­nın mekruh olduğu ifâde edilmiştir. Esnemeden dolayı ağzı elle kapatmakta ise, bir sakınca yoktur.

Bu konuda fazla bilgi için 637. hadisin şerhine de bakılabilir.[343]

 

644. ...Muhammed b. îsa b. Et-Tabbâ'in Haccâc'dan rivayet et­tiğine göre İbn Cüreyc şöyle demiştir: "Ata'yı çoğu kere elbisesini sar­kıtarak namaz kılarken görmüşümdür."

Ebû Dâvûd dedi ki: Bu hadis (bir önceki) hadisin zayıflığını orta­ya koymaktadır.[344]

 

Açıklama
 

Her ne  kadar bu hadis-i şerif bir önceki hadise ters dü- şüyor ve onu zayıflatıyorsa da aslında bir önceki hadis merfû' bir hadistir. Ayrıca bir önceki hadisi Hâkim de Müstedrek'inde rivayet et­miş ve Buhârî ile Müslim'in şartlarına göre sahih bir hadis olduğunu söyle­miştir. Tirmizî'nin "biz bu hadisin 'İsi tarikiyle gelen şeklinden başkasını bilmiyoruz" sözü bu hadisin zayıflığını değil de bu hadisin Hasen b. Zekvân yoluyla rivayet edilen şeklinin Tirmizî'nin eline geçmediğini gösterir.

Ebû Davud'un bu ta'liki irad etmesinden maksadı, Atâ'mn bir önceki (643 no'Iu) hadisle amel etmediğini söylemektir. Bilindiği gibi bir önceki ha­disi de Atâ rivayet etmişti. Kişi rivayet ettiği hadisle amel etmiyorsa bu du­rum o hadisin sıhhatine zarar getirir. İşte Ebû Dâvûd açıkça bunu söylüyor. Ancak burada sözü geçen Atâ, sahabeden Atâ b. Rebâh'dır. Bir önceki ri­vayet ettiği hadisle amel etmeyişinin sebebini Bezi sahibi şöyle açıklamakta­dır: "Atâ'ya göre sedl (sarkıtma) sarkıtılan elbisenin altında başka bir elbise bulunmadığı zaman sakıncalıdır. Altında ikinci bir elbise bulunduğu zaman sakıncalı değildir. Bu bakımdan Ata'nın ekseriyetle elbisesini sarkıtarak na­maz kıldığına dâir olan rivayeti böyle anlamak lâzımdır. Yani Ata yere ka­dar sarkan elbise içerisinde namazkılarken altında ikinci bir elbisesi daha vardı."[345]

Beyhakî ise bunu şöyle açıklamaktadır: "Atâ'nın yerlere kadar sarkan elbise içerisinde namaz kılmanın sakıncasını kibir ve gurur vermesine bağla­yıp böyle bir duygu,hissedilmediği zaman yere kadar sarkan elbise içerisinde namaz kılmakta bir sakınca görmemiş olduğunu söylemek mümkündür."

Netice olarak Atâ (r.a.)'ın bu hareketi bir önceki hadisin ruhuna aykırı değildir. Dolayısıyla onun sıhhatine herhangi bir zarar vermez.[346]

[340] Tirmizî, salât 361; Ahmed b. Hanbel,II, 295, 341, 345, 348.     

[341] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 2/505-506.

[342] bk.Bezhı'l-Mechûdl, IV, 309.

[343] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 2/506-507.

[344] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 2/507.

[345] Bezlu'l-mechûd, IV, 311.

[346] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 2/507-508.



Konu Başlığı: Ynt: Namazda Elbiseyi Yerde Sürünecek Kadar Sar­kıtmak
Gönderen: Ceren üzerinde 03 Nisan 2018, 16:39:03
Esselamu aleykum. Rabbim bizleri namaz kılarken tesetturune dikkat eden ve peygamber efendimizin yasakladigi giyimden uzak duran kullardan eylesin inşallah. ..


Konu Başlığı: Ynt: Namazda Elbiseyi Yerde Sürünecek Kadar Sar­kıtmak
Gönderen: sedanurr üzerinde 03 Nisan 2018, 16:42:45
Ve aleykümüsselam Rabbim, Namazı dosdoğru tadil erkana uygun bir biçimde hakkıyla eda  edebilmeyi nasip eylesin


Konu Başlığı: Ynt: Namazda Elbiseyi Yerde Sürünecek Kadar Sar­kıtmak
Gönderen: Mehmed. üzerinde 04 Nisan 2018, 00:35:53
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri dinimizin direği olan namazı dosdoğru kilanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Namazda Elbiseyi Yerde Sürünecek Kadar Sar­kıtmak
Gönderen: Sevgi. üzerinde 04 Nisan 2018, 00:55:26
Aleyküm Selam.  Namaz İslamın şartlarındandır. Rabbim bizleri hakkıyla adaba uygun ve vaktinde kılanlardan eylesin inşaAllah