๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Süneni Ebu Davud => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 17 Ocak 2012, 19:00:49



Konu Başlığı: Mescide Girince Kılınacak Namaz Tahiyyetül Mescid
Gönderen: Zehibe üzerinde 17 Ocak 2012, 19:00:49
19. Mescide  Girince Kılınacak Namaz (Tahiyyetü'l - Mescid)
 


467. ...Ebû Katâde (r.a.) Resûlullah (s.a.)'uı şöyle buyurduğunu haber vermiştir:

"Biriniz mescide geldiği zaman oturmadan önce, iki rek'at na­maz kılsın.”[280]

 

Açıklama
 

Hadis-i şerifin mevzuu bahs ettiği namaz, tahiyyetü'l-mescid namazıdır. Hadis-i şerifin zahiri tahiyyetü'l-mescid namazının vacip olmasını gerektirir. Çünkü namaz emir sîgâsıyla zikredilmiştir. İbn Hazm'ın dışındaki zahirîler bu namazın vücûbuna kaildirler. Diğer mezhep­lerin âlimleri ile zahirîlerden İbn Hazm ise, bu namazın vacip değil, sünnet olduğunu söylemişler, Buhârî, Müslim, Ebû Dâvûd ve Nesâî'nin rivayet ettikleri Dımâm b. Sa'Iebe hadisini delil kabul etmişlerdir. Bu hadis, Ebû Da-vûd'da "Kitâb'üs-Salâf'ın ilk hadisi olur. 391. hadistir. Efendimiz, o hadiste beş vaktin dışındaki namazları, tetavvu olarak nitelendirdiğine göre, tahiyyetü'l-mescid vacip değildir, demiştir.

Hanefî ulemâsından Aynî, bu namazın vacip olmadığım mantıkî ola­rak da şöyle izah eder:

"Eğertahiyyetü'l-mescid namazının vacip oİduğunu söylersek, abdesti olmayanın camiye girmesinin haram olması gerekirdi. Halbuki bunu kimse söylememiştir. Abdestsizin mescide girmesi caiz olduğuna göre camiye gir­diğinde kılınması vacip olan bir namaz yoktur."

Hanefî mezhebinde tahiyyetü'l-mescid müstehaptır.

Tahiyyetü'l-mescid namazının en azı iki rek'attir, en çoğu için bir sınır yoktur. Camiye girilince kılınan sünnet, farz veya başka bir namaz, bu na­mazın yerini tutar.

Hadisin zahiri bu namazın istisnasız her vakitte, hatta cuma günü hatip hutbe okurken bile kılınmasının meşru olduğunu gösterir. Şâfiîler, İbn Uyeyne, Ebû Sevr, Humeydî, İbn Munzir, Dâvüd, İshak b. Rahûye,Hasen el-Basrî ve Mekhûl bu görüştedirler. Bunlar, üzerinde durduğumuz bu hadis ve ben­zerlerini delil almışlar, sabah namazından sonra güneş doğuncaya kadar, ikin­diden sonra da güneş batıncaya kadar namaz kılmayı nehyeden hadisleri, sebebi olmaksızın namaz kılmaya hamletmişlerdir.

Mâlikîler, İbn Şîrîn, Atâ b. Ebî Rebah, Nehâî, Katâde, Şüreyh, Leys, Saîd b. Abdi'laziz ve Hanefîler, namaz kılınması nehyedilen vakitlerde ve cuma günü hatip hutbe okurken tahiyyetü'l-mescid namazı kılmasını mek­ruh görmüşlerdir.

Bu görüş sahipleri, üzerinde durduğumuz hadis-i şerifin âmm oldu­ğunu, sabah namazından sonra güneş doğuncaya, ikindiden sonra da güneş batıncaya kadar namaz kılmayı nehyeden hadislerin bu hadis-i şerifi tahsis ettiğini söylerler. Ayrtca, Kütüb-i Sitte'de mevcud olan 'İmam hutbe okur­ken arkadaşına sus dediği zaman (hutbeyi) boşa giderdin" hadis-i şerifi, bu görüşün bir delilidir. Çünkü, hutbe esnasında konuşan birine sus demek hem çok az bir meşguliyet, hem de emir bilmâruftur. Emir Bi'I-ma'ruf farzdır.' Hz. Peygamber, başka zaman da farz olan bir ameli bile hutbe esnasında men'ettiğine göre, sünnet olan bir namazın öncelikle meşru olmaması gere­kir. Ayrıca kerahet vaktinin dışında kalan ikindi, sabah ve yatsı namazla­rında ezandan önce gelirse vaktin dışında camiye girerse müstehabtır. Ezandan sonra girerse o vaktin sünneti (vefa farzı) tahiyyetü'l-mescid yerine geçer.

Hanbelîlere göre güneş doğarkan, batarken ve hutbe esnasında haram, diğer yasak vakitlerde mekruhtur.

Tahiyyetü'I-Mescidin camiye girilince hemen kılınması şart mıdır, yok­sa biraz oturulduktan sonra da kılınabilir mi? Bu konuda ihtilaflıdır.

Hanbelîlere göre oturma uzamazsa, bir müddet oturduktan sonra da kı­lınabilir.

Şafiîlere göre, oturma hatâen veya unutmadan dolayı ise kılınabilir, aksi takdirde kılınamaz.

Hanefî ve Malikîlere göre, mescide girince, uzun zaman da olsa otur­duktan sonra tahiyyetu'l-mescid kılınabilir. Ancak namazdan önce oturmak mekruhtur.

Hanefî mezhebine göre bir günde bir kaç defa camiye giren kimsenin bir defa tahiyyetü'l-mescid kılması kâfidir. Her giriş için ayrı namaz kılma­ya lüzum yoktur.Şafiîler, her giriş için ayrı ayrı namaz kılınmasının sünnet ol­duğu görüşündedirler. Mâlikîler, birden fazla camiye girişlerin arası yakınsa bir namaz kâfi, uzunsa her girişte namaz tekrarlanmalıdır derler. Hanbeliler, mekruh vakitlerin haricinde, camiye girenin her girişte bu namazı tek­rarlamasının sünnet olduğu görüşündedirler.

Bundan Önceki babın hadisleri ile, bu hadis beraber düşünüldüğünde karşımıza şöyle bir soru çıkabilir: Camiye giren bir kimse önce Resûlullah (s.a.)a salât ve selâm ve dua mı etmelidir, yoksa tahiyyetü'l-mescid mi kıl­malıdır? İbn Kayyım, Zâdü'1-Meâd adındaki eserinde bu konuya temas et­miş ve şöyle demiştir:

"İçerde cemaat varsa camiye giren bir kimsenin sırayla şu üç tahiyyeyi yapması sünnettir:

1. Önce "Bismillahi vessalâtü ve'sselâmü alâ Resûlillah" der.

2. İki rekat tahiyyetü'l-mescid (namazı) kılar.

3. İçerde bulunan cemaata selâm verir."[281]

 

Bazı Hükümler
 

Herhangi bir camiye giren bir müslümanın, başka na­maz kılmayacaksa en az iki rekat tahiyyetü'l-mescid kılması, bazı mezheplere göre müstehap, bazılarına göre sünnettir. Zahirîle­re göre vaciptir. Her görüşün delili açıklamada verilmiştir.[282]

 

468. ..Ebû Katâde (r.a.)'den önceki hadisin aynısı rivayet edil­miştir. Ancak (râvi) bu rivayette (Efendimizin):

' 'Bundan sonra isterse otursun, isterse (bir) ihtiyacı için (çıkıp) gitsin." buyurduğunu ilâve etmiştir.[283]

 

Açıklama
 

Bir önceki rivayetle, bu rivayetin sahâbî râvîleri aynı zât olduğu halde, seneddeki diğer bazı râvîler farklıdır. Önceki ha­disi Âmir b. Abdullah b. ez-Zübeyr'den, Mâlik almışt ir, bunu ise, Ebû Umeys rivayet etmiştir. Ebû Umeys'den gelen rivayette, metindeki fazlalık yer al­mıştır. Buna göre Ebû Umeys'in rivayet ettiği    bu hadisin tam metni şöyledir: Resûlullah (s.a.):

"Biriniz mescide geldiği zaman oturmadan önce iki rekat namaz kılsın. Bundan sonra isterse otursun, isterse bir ihtiyacı için (çıkıp) gitsin" buyur­muştur.[284]

[280] Buhârî, teheccud 25; Müslim, musâfırîn 69, 70; Nesâî, mesâcıd 37; Tirmızî, mevâkît 118; İbn Mâce, ikâme 57.

     Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi,Şamil Yayınları: 2/232.

[281] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi,Şamil Yayınları: 2/232-234.

[282] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi,Şamil Yayınları: 2/234.

[283] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi,Şamil Yayınları: 2/234-235.

[284] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi,Şamil Yayınları: 2/235.



Konu Başlığı: Ynt: Mescide Girince Kılınacak Namaz Tahiyyetül Mescid
Gönderen: Ramazan. üzerinde 28 Nisan 2017, 18:14:59
Es Selamun Aleykum . Bir mescide girdigimiz vakit , nasil bir misafirlige gittigimizde ev sahibine selam veriyorsak , mescide girdigimizde ise selam mahiyetinde Allah cc icin 2 rekat tahiyyetul mescid namazini kilmamiz gerekir .

Allah cc razi olsun


Konu Başlığı: Ynt: Mescide Girince Kılınacak Namaz Tahiyyetül Mescid
Gönderen: Mehmed. üzerinde 28 Nisan 2017, 18:16:55
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri bu namazi kilanlardan eylesin Rabbim paylasim icin razi olsun


Konu Başlığı: Ynt: Mescide Girince Kılınacak Namaz Tahiyyetül Mescid
Gönderen: Sevgi. üzerinde 29 Nisan 2017, 01:56:45
Bir mescide gidildiği zaman iki rekabet Namaz kılınması gerektiği belirtilmiştir. Mëvlam bizleri herdaim Namaz kılanlardan eylesin inşaAllah.