๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Süneni Ebu Davud => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 21 Ocak 2012, 21:23:47



Konu Başlığı: Kurban Eti Ve Derisi Hakkında Yapılacak İşlemler
Gönderen: Zehibe üzerinde 21 Ocak 2012, 21:23:47
Kurban Eti Ve Derisi Hakkında Yapılacak İşlemler

 

Kesdikten sonra, kurbanın etini dağıtmak müstehaptır. Kefaret ve ne­zir (adak) kurbanlarından başka, bütün kurbanların, bu arada vacib olan kurbanın da etinden, sahibinin ve aile efradının yemesi helâldir. Kurban ke­sen veya kestiren, kurbanının etinden yer ve yedirir. Yedirdiği kimsenin fa­kir olması şart değildir. Fakat, fakirlere dağıtılması daha iyidir. Kurbanın eti bir müddet saklanabilir. En az üçtebirini sadaka olarak dağıtmaktır. Eğer kurban sahibi orta halli, çoluk çocuğu fazla ise, onların yemesi için et bırak­ması menduptur. Eti dağıtmada ortalama olan ölçü; eti üçe ayırmaktır. Bir bölümünü evde bırakıp bir bölümünü fakirlere ve diğer bölümünü de dost, akraba ve komşulara dağıtmaktır.

Kurbanın kesilmeden önce yünü kırkılmaz, onlardan faydalanılmaz. Yine kurban olacak hayvanın sütünden istifâde edilmez, kurban kesildikten son­ra derisi ve bağırsaklarından faydalanılabilecek kısımları, sadaka olarak ve­rilebilir. Kurbanın derisinden çeşitli ev aşyası yapılabilir.

Fakat ne derisi ne de eti satılamaz veya yenecek içecek bir şeyle değişti­rilemez. Kullanılacak bir şeyle değiştirilebilir. Eğer satılacak olunursa, alı­nan bedel sadaka olarak verilmelidir. Bundan kasab ücreti de verilemez.[10]

 

Kurbanla İlgili Bazı Meseleler
 

İki üç kimse, yanlışlıkla birbirlerinin kurbanlarını kesecek olsalar, hep­sinin kurbanları sahih olur. Birbirlerine birşey borçlu olmazlar. Bu halde her-biri, eğer et dağıtılmamışsa, kendi hayvanının etini alır. Dağıtılmış veya ye­nilmiş ise, helalleşirler. Şayet cimrilik eder de helalleşmeyen olursa, kendisi­ne aradaki fark tazmin edilir. Bu halde, farkı olan da bunu sadaka olarak vermelidir. Zira bu, kurban etinin bedeline dahildir. Bir kimse kendisi­ne bırakılan bir kurbanı, sahibinin izni olmadan bayram günü, sahibinin adı­na, keserse bunu tazmin etmez. Sahibinin kurban borcu düşer.

Bir kimse kendisine emânet olarak bırakılan kurbanı kesemez. Zira, ona malik değildir. Bir kimse kendi malından bir ölünün ruhuna hediye olmak üzere alıp bayram günü kestiği kurbanın etinden yiyebilir. Başkasına da ve­rebilir.

Vacib olan kurbandan başka kurbanlar da vardır.[11]

 

[10] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 10/456.

[11] Debbağoğhı Ahmed, Ansiklopedik Büyük İslam İlmihâli, 346-350.

Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 10/456-457.