๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Süneni Ebu Davud => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 16 Aralık 2011, 18:38:02



Konu Başlığı: Evlenmede Denklik
Gönderen: Zehibe üzerinde 16 Aralık 2011, 18:38:02
25-26. Evlenmede Denklik

 

2102. ...Ebû Hûreyre (r.a.)'dan rivayet olunduğuna göre Ebû Hind, Peygamber (s.a.)'in başının üst kısmından kan almış. Bunun üzerine Peygamber (s.a.) (şöyle) buyurmuş:

"Ey Beyaza oğulları, Ebü Hind'i (kızlarınızla) evlendiriniz. Onun (kızlarıy)la da evleniniz. Sizin kendisiyle tedavi olacağınız şey­ler içerisinde hayırlı olan birşey varsa o da kan aldırmaktır.”[375]

 

Açıklama
 

Ebû Hind'in asıl ismi "Abdân"dır. Yesâr ve Salim olduğuna dâir de rivayetler vardır. Ensârdan "Beyaza" denilen bir ailenin, ya da bir kavmin hürriyetine kavuşturduğu azatlı bir köle idi ve mesleği haccâmlık (kan alıcılık)tı. Hz. Peygamberden de za­man zaman kan alırdı. Bir defasında Peygamber Efendimiz onun hakkın­da "Kim Allah'ın, kalbine imânı yerleştirdiği bir kimseyi görme arzusun­daysa, Ebû Hind'e baksın" buyurarak onu medhetmişti.[376]

Ebû Hind'in, bunca meziyyetlerine rağmen geçmişte bir köle olduğu ve haccâmlıkla meşgul bulunduğu için çevresi tarafından onunla evlenme­ye ve kızlarını almaya rağbet edilmeyeceği endişesiyle Fahr-i Kainat Efen­dimiz, bir münâsebet düşürüp Ebû Hind'in mesleğini küçümseyerek kızla­rını almaktan ve ona kız vermekten kaçınmamalarını, kendisinin son dere­ce imanlı bir kimse, mesleğinin de son derece hayırlı bir meslek olduğunu onlara ilân etmiştir.[377]

 

Bazı Hükümler
 

1. Nikâhta eşler arasında aranan denkliğin tesbıtınde baş vurulacak  olan en  önemli olcu din ve îman kuvvetidir. Binâenaleyh dîni bütün olan kimseler fakir de olsalar, zengin ailelere denk saylırlar, onların kızım alabilirler. Haccâmlık mesleği ile hayatım kazanır olmak, geçmişte köle olmak gibi durumlar bir şahsın şeref ve i'tibânm, içtimaî mevkiini zedeleyecek hususlar değildir. Çünkü Allah teâlâ Kur'ân-ı Kerîm'inde, "Ey insanlar, biz sizi bir erkek, ve bir dişiden yarattık. Ve birbirinizi tanımanız için sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Allah yanında en üstün olanınız Allah'ın buyrukları dışına çık­maktan en çok sakınanınıdır."[378] "Hiç inanan kimse imândan çıkan fâsık gibi olur mu? Bunlar bir olmazlar elbet."[379] buyurmuştur. Hazret-i Peygamber de bir hadîs-i şerifinde "Dînini ve ahlâkını beğendiğiniz bi rkişi sizin ailenizden bir kadına tâlib olursa, onu evlendirin. Şayet bunu yapmazsanız, yeryüzünde fitne ve bozgun olacaktır."[380] buyurmuştur.

Bu bakımdan evlenmelerde dîn yönünden erkeğin kadına denk olması nikâhın sıhhati için şarttır. İslâm ulemâsının bütünü bu görüştedir. Bir başka tâbirle bunda icmâ' vardır. Binâenaleyh müslüman bir kadının kâ-fîr bir erkekle evlenmesi caiz değildir. Fakat kadınların erkeklere denkliği söz konusu olmadığından müslüman bir erkeğin ehl-i kitâbdan olan ecnebî bir kadınla evlenmesi caizdir.

İmâm Mâlik konumuzu teşkil eden hadîs-i şerîfe bakarak evlenecek olan erkeğin sadece din yönünden kadına den kolmasını esas almıştır. Ule­mânın ekseriyyeti denkliğin şart olduğunu kabul etmiş fakat bunun ölçü­sünde farklı düşünmüşlerdir. Birçoğuna göre ölçü dindarlık ve iyi ah­lâktır.[381]

Şafiî ulemâsının meşhur olan görüşüne göre, erkeğin evleneceği kadı­na beş hususta eşit olması istenir:

1- Takva, 2- Hürriyet, 3- Soy, 4- Meslek, 5- Delîlik, cüzzâm gibi nikâha engel teşkil eden kusur ve hastalıklardan salim olmak.

Bu mevzuda İmâm Ahmed'den iki görüş rivayet edilmiştir:

1- Erkeğin, evlenmek istediği kadına takva ve soy bakımından denk olması nikâhın sıhhatinin şartıdır.

2- Nikâh akdinin sıhhati için denklik şart değildir.[382]

Şâfiîlerce de nikâhta erkeğin kadına denk olması nikâhm sıhhatinin değil, lüzumunun devamlılığının şartıdır. Şafiî ulemâsından bazılarına gö­re bu mevzuda îmâm Şafiî'den iki kavil rivayet edilmiştir:

1- Eğer kadının velîsi onun rızâsı olmadan veya dengi olmayan biriyle evlendirecek olursa İmâm Şafiî "El-Ümm" isimli eserinde bu nikâhın bâ­tıl olduğunu söylemiştir.

2- "el-İmlâ" isimli eserde ise, "bir kadını velîsi dengi olmayan biri­siyle evlendirecek olursa, diğer velîlerin bu nikâhı ibtâl etmeye haklan vardır" deniliyor. "el-İmlâ"daki bu ifâde, "sözü geçen nikâhın sahih fa­kat lâzım olmadığı" manasına gelmektedir.[383] Binâenaleyh "kefalet, denk­lik nikâhın lüzumunda şarttır" diyenlere göre, meselâ buluğ çağındaki bir kız dengi olmayan birisiyle evlenirse velîsi razı olduğu takdirde nikâh mu'teberdir. Aksi takdirde velî nikâhı feshedebilir. İmâm Ebû Hanife (r.a.)'nın görüşü budur. "Kefalet nikâhın sıhhatinin şartıdır" diyenlere göre ise ve­lînin izni olmadan yapılan böyle bir evlilik akdi sahîh değildir.

İmâm Ebû Hanife altı hususta denkliğin aranacağını söylemiştir1:

1- Soy; Arab yabancıya denk değildir.

2- Ailenin İslama giriş tarihi; Yalnız babası müslüman olan bir erkek, baba ve dedesi müslüman olan kadına denk değildir.

3- Baba ve dedelere doğru hür oluş.

4- Servet. Ebû Yusuf'a göre kadım erkeğe denk kılan servet, mehr ve nafakaya kâfi gelen servettir.

5- Dindarlık; Ahlâksız bir erkek iyi ahlâklı bir kadının dengi değildir.

6- Zanaat ve iş; Düşük kaliteli âdî işlerle meşgul olanlar, şerefli mes­lek sahiplerinin kızlarına denk sayılmazlar.

Denkliği arama hakkı hem zevcenin hem de velînin hakkıdır. Birinin bu hakkım iskât etmesi diğerinin taleb etmesine mani değildir. Evlendik­ten sonra meydana gelen farklılıkların evliliğe zararı yoktur. Ayrıca kadın gebe kaldıktan sonra denklik mevzuunda aldanıldığı anlaşılsa bile fesih davası açılamaz.[384]

Bunlardan birinci madde sadece Araplarda aranır... "Evet islâm araplarda zevcin kendine bakarak -babasına ve dedesine bakarak değil- mute­berdir. Şu izaha göre neseb yalnız Araplarda muteberdir. Babanın ve de­denin müslüman olması yalnız acemlerde, hürriyet ise, hem acemlerde, hem de araplarda mu'teberdir. Kocanın müslüman oluşu da böyledir.”[385] yâni hem araplarda hem de arap olmayanlarda aranır.

Dindarlık ve iyi ahlâk dışındaki denklik ölçüleri müctehidlerin yaşa­dıkları asırların telakkilerine bağlıdır. Çeşitli asırlar ve cemiyetlere göre değişebilir.[386]

Hanefî ulemâsından İmâm Kerhî'ye göre nikâhta denklik asla şart değildir. Nikâhta denkliğin bulunmasıyla bulunmaması arasında bir fark yoktur. İmâm Mâlik ile Hasan el-Basrî de denkliğin şartiyyetini kabul et­memişlerdir. Süfyân es-Sevrî de neseb cihetiyle denkliğin mu'teber olma­dığına hükmetmiştir. Zahiri mezhebinde de böyledir. İbn Hazm diyor ki: "Ehl-i İslâmm hepsi de kardeştirler. En âdî bir zencinin oğluna, Hâşimî halîfesinin kızı bile haram olmaz. Zânî olmayan herhangi bir fâsık müslü­man, faziletli bir müslüman kadına denktir."

Bir erkeğin eveleneceği kadına denk olmasının, nikâhın şartı bulunduğu görüşünde olan müctehîdlerin delillerini şu şekilde sıralamak müm­kündür:                                                                               

1- "Kadınları ancak velîleri evlendirebiür. Denklerinden başkasıyla evlendirilemezler."[387]

2- "Kureyş batın batın birbirinin dengidir, diğer Araplar da kabile, kabile birbirlerinin dengidirler. Arap olmayanlar da birbirlerinin dengi­dir."[388] hadîs-i şerifleri.                                             

Ancak hadîs ulemâsı bu hadîslerin zayıf olduğuna hükmetmişlerdir.[389] Evlilikte denkliğin gözetilmesine dâir Kur'an-ı Kerîmde bir "nass" yoktur. Bu mevzuda ileri sürülen hadîslerin en sağlamı konumuzu teşkil eden hâdıs-i şerîf ile vakti gelince "Üç şeyi geciktirme namazı, hazır olun­ca, cenazeyi ve dengini bulunca kızı"[390]

3- Zevç ile zevce arasında düzenli ve uyumlu bir hayatın devamı, ha­yatta karşılaşacakları zorluklara tahammül edebilmeleri birbirlerine olan sevgi ve güven duygularının devamına bağlıdır.

Aralarında denklik bulunmayan eşlerin böyle sıkıntılı anlarda birbirlerine güvenmeleri ise mümkün olmaz. Olsa da devamlı olamaz.

Denkliğin şart olmadığını kabul edenlerin delillerini de şu şekilde özet­lemek mümkündür:

1- Bir hadîs-i şerîfte "İnsanlar tarak dişleri gibi müsavidirler,[391] buyurulmuştur. "Bir kimsenin diğer bir kimse üzerine takvadan başka bir üstünlüğü yoktur"[392] buyurulmuştur. "Sizin Allah yanında en üstün ola­nınız Allah'ın buyrukları dışına çıkmaktan ençok sakınanımzdır."[393] âyet-i kerîmesi de bu gerçeği ifâde etmektedir.

2- Bilâl-i Habeşî (r.a.) ensâr-ı kiramdan bir aileye damad olmak üzere dünürlük yapmış, fakat muvafakat edilmemişti. Durumu Resûl-i Ekrem (s.a.)'e arzedince Hz. Fahr-i kâinat: "Git onlara söyle ki, Resûlullah em­rediyor, kızlarını sana versinler" diye emir buyurdu.[394] Bilindiği gibi Hz. Bilâl azatlı bir köle idi. Eğer nikâhta eşler arasında denklik arasaydı, Hz. Peygamber böyle emir vermezlerdi.

3- Eğer nikâhta eşler arasında denklik şartı aransaydı, kısasta da aran­ması gerekirdi. Oysa kısâsda denklik şartı yoktur.[395]

4- Eğer nikâhta eşler arasında denklik şartı aransaydı erkekte arandı­ğı gibi kadında da aranırdı. Halbuki denkliğin kadında aranmadığı bilinen bir gerçektir.[396]

Yukarıdaki i'tirazlara şu şekilde cevap verilmiştir:

1- "İnsanlar tarak dişleri gibi müsâvîdirler", hadîsinin hükmü ahiretle ilgilidir, dünya ile ilgili değildir. İnsanların ahirette birbirlerine üstün­lükleri ancak takva yönündendir, başka değildir. Dünyevî durum ise, bun­dan tamamen farklıdır.

2- Hz.Bilâl ile ilgili hadîs-i şerîf, nikâhta denklik şartının mu'teber olmadığına değil, denklik talebini terk etmenin mendûp olduğuna delâlet eder. Ayrıca bu hadîsin sadece Hz. Bilâl'le ilgili özel bir hadîs olması da mümkündür.

3- Nikâhı kısas'la kıyâs etmek doğru olmaz. Çünkü kısas ammenin hayatını korumakla ilgilidir. Kısasta denklik şartı arandığı takdirde dengi olmayan düşmanlarını öldürmeye kalkar.

4- Nikâhta kadının erkeğe denk olup olmadığının nazâr-ı i'tibâre alın­maması, bu denkliğin erkekte aranmasının gereksizliğine delâlet etmez. Çünkü istifrâş edilen kadındır. Kendi dengi olmayan bir kişi tarafından istifrâş edilmek kadın için tahammülü imkânsız bir durumdur. Erkek ise, istifrâş eden durumunda olduğu için istifrâş ettiği kadın kendi dengi olma­sa bile, utanıp arlanacağı bir duruma düşmesi söz konusu olmadığından dengi olmayan bir kadınla evlenmesinde sakınca yoktur.[397]

 

[375] Heysemi Mecmeu’z-Zevâid, IX, 377.

     Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 8/187-188.

[376] bk. Heysemi, Mecmeu'z-Zevâid, IX, 377.

[377] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 8/188.

[378] el-Hucurât (49),  13.

[379] es-Secde (32), 118.

[380] Tirmizî, nikâh 3.

[381] Karaman, H. Mukayeseli İslâm Hukuku, s. 254.

[382] bk. İbn Kudâme, Muğnî, VI, 480.

[383] bk. Firûzâbadî, el-Muhezzeb, II, 38-39.

[384] Karaman, H., Mukayeseli İslâm Hukuku, s. 254, 255.

[385] bk. Dâvudoğlu, A., İbn Ah i d in Tercüme ve Şerhi, V, 428, 429.

[386] Kadîhân, Fetevâ'el-Haniyye I, s. 351, (Bulak 1330).

[387] bk. Dârekutnî, s. 392.

[388] Beyhâkî,   es-Sünenu'1-kübrâ, VII,  132.

[389] Hadîslerin münakaşası için bak.; Zeylâî, Nasbu'ur-râye, III,  196,  197.

[390] Beyhâki; es-Sünen-ül-kübrâ, VII, 133.

[391] es-Serahsî; Mebsût; V, 23.

[392] bk. el-Münâvî, Feyz-ül-Kadir, VI, 271.   

[393] el-Hucûrât (49),  13.

[394] Kâsânî, Bedâyi', II, 317.

[395]  Bedâyi', II, 317.

[396] Kâsâni, Bedâyi1, II, 317.

[397] Bedâyi’, II, 317.

      Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 8/188-192.



Konu Başlığı: Ynt: Evlenmede Denklik
Gönderen: Rüveyha üzerinde 08 Ocak 2016, 13:24:24
Esselamu aleykum ve rahmetullah.Çok önemli bir konu.Gerçekten evlilikte denklik çok önemli.Rabbim hayırlı yuvalar nasip eylesin İnşaAllah ümmeti Muhammede..


Konu Başlığı: Ynt: Evlenmede Denklik
Gönderen: Damla üzerinde 08 Ocak 2016, 16:05:46
Esselamu aleykum..(niyet ettim Allah rızası için hizmet etmeye)..Kan aldırmak sünnet mi yani?kan aldırmak peygamber efendimizinde önerdiği bir şey.Allah c.c. razı olsun..


Konu Başlığı: Ynt: Evlenmede Denklik
Gönderen: Sevim Altunkaya üzerinde 08 Ocak 2016, 16:09:08
Rabbim herkese her kuluna hayırlı yuva kurmasını nasip etsin. Amin...
 


Konu Başlığı: Ynt: Evlenmede Denklik
Gönderen: Rabia 7 üzerinde 08 Ocak 2016, 17:03:31
Bazı evlilikler kötü şeyler olabiliyor.Herkesin hayırlı bir evliliği ve yuvası olur inşALLAH.(AMİN).


Konu Başlığı: Ynt: Evlenmede Denklik
Gönderen: Yağmur Gmş üzerinde 08 Ocak 2016, 17:32:02
Bismillah...
Allah herkese hayırlı, denkli ve mutlu evlilikler nasip etsin. Herkes kendisindeki ve ailesindeki denkliği sağlamalıdır.
Allah cc. razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Evlenmede Denklik
Gönderen: Pelinay üzerinde 08 Ocak 2016, 17:50:39
ve aleykumusselam ve rahmetullah.yuvada anlayisin huzurun saglanabilmesi ucin esler arasinda denklik gercejten cok onemli.Rabbim insallah evli kardeslerimizin yuvalarina rahmet magfire sevgi saygi tohumlarindan sacsin.Allah razi olsun paylasim jcin


Konu Başlığı: Ynt: Evlenmede Denklik
Gönderen: Sevgi. üzerinde 08 Ocak 2016, 18:21:29
  Aleyna Ve Aleykümüsselăm ecmain. Mevlam tüm evlilik çağında olan kardeşlerimize hayırlı kısmetler nasip eylesin inşaAllah. Amin
Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim..


Konu Başlığı: Ynt: Evlenmede Denklik
Gönderen: İkraNuR üzerinde 08 Ocak 2016, 19:08:18
selamun aleyküm.
Rabbim bütün müslümanlara mutlu huzurlu bir evlilik nasip etsin. inş herkezin yuvası mutlu olur.
Allah c.c. razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Evlenmede Denklik
Gönderen: Mehmed. üzerinde 09 Ocak 2016, 19:28:36
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Rabbim paylaşım için razı olsun.  Bu konuları öğrenmeyi nasip eylesin.


Konu Başlığı: Ynt: Evlenmede Denklik
Gönderen: Ceren üzerinde 09 Ocak 2016, 20:22:56
Aleykumselam.Islam acisindan birbirine denk olan ve Rabbimin istedigi gibi hayirli bir evlilik yapan kullardan olalım insallah....


Konu Başlığı: Ynt: Evlenmede Denklik
Gönderen: SeLiNaY 8 üzerinde 09 Ocak 2016, 21:51:26
Selamun Aleykum
Yüce Allah herkese hayırlı ve mutlu evlilikler nasip etsin inşallah. Amin
Allah razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Evlenmede Denklik
Gönderen: Alican B8 üzerinde 09 Ocak 2016, 22:05:08
Aleyküm selam ve rahmetullah. Evlilikte insanlar huzur bereket istiyor ise evlenirken denk bir şekilde evlenmesi lazımdır. Evli olan kişiler inşAllah yuvalarını hep bir arada tutabilirler. Allah c.c razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Evlenmede Denklik
Gönderen: Rabia 7 üzerinde 12 Ocak 2016, 00:31:01
Yapılan evliliklerde kadının ve erkeğin eşit haklara sahip olması eşlerin birbirlerinin haklarına saygı duyması gerekir. Evlilikteki bu eşitlik evliliğin daha sağlıklı olmasını sağlar. Böylece boşanma oranlarının düşmesine kazanım sağlar.