> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Hadis Eserleri > Süneni Ebu Davud >  Cünup Olanın Musafaha Etmesinin Cevazı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Cünup Olanın Musafaha Etmesinin Cevazı  (Okunma Sayısı 805 defa)
27 Kasım 2011, 11:48:37
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 27 Kasım 2011, 11:48:37 »



91. Cünup Olanın Musafaha Etmesinin Cevazı)

 

230....Huzeyfe (b. el-Yemân)den rivayet edildi ki; "Rasûlullah (s.a.) kendisi ile karşılaştı ve elini uzattı. Huzeyfe de;

Ben cünubum, dedi. Buna karşılık rasûlullah; "Müslüman necis olmaz" buyurdu.[343]  [344]

 

Açıklama
 

Bazı nüshalarda, ( Necis olmaz) ibaresi yerine Necis değildir) ifâdesi kullanılmıştır.

Hadîs-i Şerifin Müslim'deki rivayeti; şeklindedir.[345]

Hadîs-i şerifteki "Müslüman necis olmaz" ifâdesinden murat, onun cünuplük sebebiyle pis olmayacağı ve başkasını pisletmeyeceğidir.

Cünupluk sebebiyle insanın pis olmaması, sadece müslümana mahsus değildir. Kâfirlerin vücutları da necasete bulaşmadıkları takdirde temizdir.

Zahirîler, ( )  "Müşrikler necistir.[346]

âyeti kerîmesinin zahirine bakarak, müşriklerin necîsu'1-ayn olduklarına hük­metmişlerdir. İbn Reslân'ın beyânına göre, bunlara şu şekilde cevap veril­miştir: "Âyetten murat, müşriklerin itikatlarının pisliğidir, bedenleri değil. Ayrıca Cenâb-ı Allah, Ehl-i Kitabın kadınları ile evlenmeyi mubah kılmış­tır. Onlarla aynı yatağa yatan kimsenin terlerinden korunması mümkün de­ğildir. Buna rağmen, ondan dolayı yıkanmak emredilmemiştir. Şu hal­de ister müslim, ister kâfir diri olan kimse, necîsu'1-ayn değildir."

Nevevî, bu hadîs-i şerif için şunları söyler:

"Bu hadîs, ister ölü ister diri, müslümanın temiz oluşu hakkında bü­yük bir asıldır. Diri olanların temizliği icmâ ile zahirdir. Hatta, bir kadın çocuk düşürse, fercinden çocuğa bulaşan ıslaklık dahi temizdir..."

Ölü hakkında ise, ulemâ ihtilaflıdır. Şafiînin ikj görüşü vardır: Sahih olanına göre, o temizdir. Rasûlulîah'm: "Ölü ikejarde, diri iken de müslüman necis olmaz" mealindeki hadîs-i şerîfi de buna işaret etmektedir. Te­mizlik ve pislik (taharet ve necaset) hususunda kâfir de müslüman gibidir.

Hanefî âlimlerinden Aynî de, ister ölü ister diri olsun müslümanın ne­cis olmayacağım söyledikten sonra şunları ilâve eder: "Eğer sen, müslümanın ölüsünün de dirisinin de pis olmayacağına dâir söylenenlere karşı;"öyle ise, cenazenin yıkanmaması gerekirdi" dersen, şu karşılığı veririm: Cenaze­nin yıkanmasının vücûbımda âlimlerimiz ihtilâf etmiştir. Bazılarına göre, Ne­casetten dolayı değil, mafsalların gevşemesi sebebiyle çıkması umulan bir ha-desten dolayı yıkamak farzdır. Çünkü, insanoğlu bir ikram olarak ölümle pislenmez. Eğer pislenseydi diğer hayvanlarda olduğu gibi yıkamakla temiz­lenmemesi gerekirdi. Normal olarak, bu durumda, sağlığında olduğu gibi bir abdest aldırmakla iktifa etmek gerekirdi. Fakat hayatta iken hades tek­rarlandığı, ölüm sebebiyle ise tekrar etmediği için ölüm hâlindeki hades cünupluğa benzetilmiş ve vücûdun tamâmının yıkanması icâp ettiğine hükmedilmiştir. Çünkü bunda bir güçlük yoktur.

"Irak âlimlerine göre ise; Cenaze hadesten dolayı değil, ölüm sebebiyle pislendiği için yıkanır. Çünkü, insanda, akan kan vardır. Bundan dolayı di­ğer pis şeylere kıyasla, ölüm hâlinde pislenir. Eğer öyle olmasaydı, insanın kuyuya düşüp ölmesi ile, kuyu pislenmezdi."

Netice olarak diyebiliriz ki; İslâm ulemâsının Cumhuruna göre, cünupluktan dolayı insanın vücûdu pislenmez ve başkasını da pisletmez. Bundan dolayı cünup birisi ile konuşmak da, ona dokunmakta ya da musâfaha et­mekte, mahzur yoktur.[347]

 

Açıklama
 

1. Âlim olan birisi, karşısındakinde yanlış bir hareket görürse onu ikâz etmeli, doğrusunu söylemelidir.

2. Cünupluktan dolayı guslü te'hir etmek caizdir. Ancak, namaz vakti­nin geçmesinden korkutursa acele edilmelidir.

3. Cünupluk, dokunanı pisleyen cinsten bir necaset değildir.

 

231....Ebû Hureyre (r.a.)'den, şöyle demiştir; "Medîne yolların­dan birinde, ben cünup iken Rasûlullah (s.a.) bana rastladı. (Ondan) gizlendim, gidip yıkandım ve (geri) geldim.

Rasûlullah (s.a.):

Nerede kaldın? Vâ Ebâ Hureyre? dedi. Ben;

Cünup idim, temizlenmeden seninle beraber oturmayı doğru bulmadım, dedim.

Sübbânellah. Müslüman necis olmaz, buyurdu."[348]

(Ebû Dâvûd dedi ki:) Bişr kendi rivayetinde hadîsi Humeyd ve Bekr'den tahdisen aldığını gösteren ( )           tabirini kullandı.[349]

 

Açıklama
 

Hadîs-i şerifteki;   ( )   "gizlendim" kelimesi Buhârf nin bir rivayetinde; aynı manada   ( ) bir   başka   rivayetinde                   ( ) "Sıvıştım"   Müslim  ( )    “Sıvıştı"  Tirmizîde   ( )  "Koştum" şekillerindedir. Ayrıca;  ( )  " kendimi necis saydım.” ( ) kendimi noksan buldum"   ( )   "Kendimi Rasûlullah aleyhisselâmla beraber oturmaktan men ettim" şekillerinde rivayet edenler de ol­muştur.

Ebû Hureyre'nin Efendimizden geri kalmasının sebebi şudur: Rasûlul­lah aleyhisselâm, Ashabından birisi ile karşılaşırsa, musafaha ve duâ eder­di. Ebû Hureyre cunupluk sebebiyle kendisini pis zannetmiş ve O halde Al­lah Rasûlunun kendisiyle musafaha etmesinden korkmuştur. Bundan dola­yı koşarak yıkanmaya gitmiştir.Rasûlullah aleyhisselâm, Ebû Hureyre'nin bu hareketine hayret etmiş ve; "Sübhânellah. Müslüman pis olmaz" buyur­muştur.

"Sübhânellah" kelimesi, tenzîh ve teacüp (hayret) manâsına kullanı­lır.

Burada teaccup için gelmiştir. Bu kelime, mahzûf bir fiilin mefûlüdür. "Seni tenzih için teşbih ettim, yâ Rabbi" takdirindedir. Bazıları da bu keli­menin "Tâat hususunda Allah'a koşarım" manasına geldiğini söylemişler­dir.[350]

 

Bazı Hükümler
 

1. Fazîlet sahiplerine hürmet ve ta'zim'de bulunmak, onların yanında güzel kılık ve kıyafet, terbiye ve neza­ketle oturmak müstehaptır.

2. Cünup olan kişinin, namaz vaktinin geçmesinden korkmuyorsa yı­kanmadan önce bazı önemli işlerini yapması caizdir.

3. Cemaat reisinin, cemaatını ısındırmak için iltifat etmesi güzeldir.[351]

 

[343] Buhârî, gusl 23, 24, Cenâiz 8; Müslim, Hayz 115,116; Tirmizî, talıâre 89: Nesaî, tahâre 171; İbn Mâce, tahâre 80: Ahmed b. HanbeMI, 235, 382, 371, 5,384, 402.

[344] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 407-408.

[345] Hadisin anlamı şöyledir: Kendisi cünup iken Rasûlullah (s.a.v.) ile karşılaştı. Ondan uzaklaşıp (gitti ve) yıkandı. Daha sonra gelip şöyle dedi: "Ben cünup idim" (Rasûlul­lah Efendimiz.) "Muhakkak mûslûman necis olmaz" buyurdu.

[346] et-Tevbe 9, 28.

[347] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 408-409.

[348] Buhârî, gusl 23; Tırmızî, tahâre 89; Ahmed b. Hanbel, II, 471.

[349] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 409-410.

[350] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 410.

[351] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 411.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Cünup Olanın Musafaha Etmesinin Cevazı
« Posted on: 29 Mart 2024, 14:42:14 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Cünup Olanın Musafaha Etmesinin Cevazı rüya tabiri, Cünup Olanın Musafaha Etmesinin Cevazı mekke canlı, Cünup Olanın Musafaha Etmesinin Cevazı kabe canlı yayın, Cünup Olanın Musafaha Etmesinin Cevazı Üç boyutlu kuran oku Cünup Olanın Musafaha Etmesinin Cevazı kuran ı kerim, Cünup Olanın Musafaha Etmesinin Cevazı peygamber kıssaları, Cünup Olanın Musafaha Etmesinin Cevazı ilitam ders soruları, Cünup Olanın Musafaha Etmesinin Cevazıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes