๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Süneni Ebu Davud => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 24 Ocak 2012, 19:21:06



Konu Başlığı: Bardağın Kırık Yerinden Su İçmek
Gönderen: Zehibe üzerinde 24 Ocak 2012, 19:21:06
16. Bardağın Kırık Yerinden Su İçmek

 

3722... Ebû Saîd el-Hudrî (r.a)'den şöyle dediği rivayet olun­muştur:

Rasûlullah (s.a) bardağın kırık yerinden su içmeyi ve içilecek şe­yin içerisine üflemeyi yasakladı.[144]

 

Açıklama
 

Bardağın kırık yerinden içmenin bazı sakıncaları vardır.

Önce, su içerken insanın ağzı bardağın kırık yerini istenildiği şekilde iyice kapatamadığından boşlukta kalan kısımlardan sular dökülüp içenin üzerini ıslatır. İçilen şey su değil de başka bir şeyse içenin elbiseleri kirlenmiş olur. Bir müslüman için böyle kirli elbiselerle gezmenin sakıncası ise herkesin malumudur.

İkinci sakıncası ise bardağın kırık yerinin pis ve mikroplu olması ihti­malinden doğmaktadır. Çünkü bilindiği gibi bardağın kırık yerini temizle­mek imkânsız denilecek derecede zor olduğundan buralar pisliklerin ve mikropların gizlendiği yerlerdir. Bu sebeple mecbur olmadıkçca kırık bardak kul­lanmamalıdır. Şayet kullanmak mecburiyetinde kalınırsa kırık yerlerinden su içmekten kaçınmalıdır.

Bardakta bulunan içeceğe üflemenin sakıncası ise, üfleme esnasında üf­leyen kişinin ağzından tükrük damlacıklarının dışarı fırlayarak bardağın içi­ne gitmesi ile ilgili olduğu gibi, üfleyen kimsenin nefesinin bardaktaki içece­ği kirletmesi ile de ilgili olabilir.

Kişinin bardağa üfürmesi neticesinde ağzından tükrük damlacıklarının saçılması gören kimseleri rahatsız ettiği gibi sahibini de mahcub eder ve su­yu da kirletir.

Ayrıca insanın ağzından çıkan nefes insan sağlığı yönünden çok zararlı olan karbondioksit gazı ihtiva ettiğinden içine karıştığı suyu ya da başka bir içeceği kirleterek onu zararlı bir hale getirir.

Bu bakımdan Fahr-i Kâinat Efendimiz, bardakların kırık yerlerinden su içmeyi ve bardağın içerisine üfürmeyi yasaklamış. Müslümanların bu emir­lere uymaları müstehabdır.

Münzirî'nin açıklamasına göre; bu hadisin senedinde bulunan Kurre b. Abdirrahman, Ahmed b. Hanbel ile Yahya b. Maîn ve daha başkaları tara­fından cerh edilmiştir.[145]

 

[144] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 13/345.

[145] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 13/345-346.



Konu Başlığı: Ynt: Bardağın Kırık Yerinden Su İçmek
Gönderen: Zeynep 8D üzerinde 02 Mayıs 2014, 12:51:16
İnşallah bu kurallara uyalım :) Paylaşım için teşekkürler :)


Konu Başlığı: Ynt: Bardağın Kırık Yerinden Su İçmek
Gönderen: Zehibe üzerinde 02 Mayıs 2014, 13:37:16
İnşaAllah Zeyneb kardeşim uyalım ve çevremize de örnek olalım.


Konu Başlığı: Ynt: Bardağın Kırık Yerinden Su İçmek
Gönderen: ✿ Yağmur ✿ üzerinde 02 Mayıs 2014, 15:23:36
Selamunaleykum;
İnşALLAH Zeynep kardeşim ALLAH nasip etsin...Bu kurallara hayatımızda yer verelim... Bizim yararımıza olacak...


Konu Başlığı: Ynt: Bardağın Kırık Yerinden Su İçmek
Gönderen: Sümeyye üzerinde 21 Mayıs 2014, 01:26:58
a.s.. ; o kadar güzel bir dinimiz var ki elhamdulillah kiymetini bilip sahip çikalim..Bu kadar hassas bir konuya bile açiklik getiriliyor ne güzel..Rabbim c.c razi olsun kardesim.