๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Sufilerin Hadis Anlayışı => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 14 Ekim 2011, 00:24:29



Konu Başlığı: Temizliğe Devam Hadisi
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 14 Ekim 2011, 00:24:29
12. Temizliğe Devam Hadisi


Sadreddin Konevî (ö.673/1274)'nin Şerhu'I-Erbaîne hadîsen adlı ese­rinde ilk hadis olarak yer alan bu hadis, Konevî'ye göre "cevâmiu'I-kelim" hadislerdendir. [1468] Hadisin kaynağının tespit edilemediği söylenmişse de [1469]hadisin Şerhu'l-Erbaîn'de sahih hadis olarak geçmesinden dolayıdır ki Bursevî, bu hadisi eserlerinde zikretmiştir.[1470] Bursevî hadisin yorumu ile ilgili olarak Kitabü'n-Netice adlı eserinde şöyle demiştir:

"Hak Teâiâ ile münâcât ve müsamereye davet olundukta zekata, yani taharet-i kalbe müsaraat ediniz. Zira, kıraetle münâcât etmek huzûr-i kalb üzerine mebnîdir. Huzur ise kalbi efkar ve vesâvis-i denes ve uesahtan tathîr ve işgal ve alâkattan saha-i derûnu tahliye ile husule gelir. Pes, yalnız itiraf ve ikrar kifayet etmez, belki mahall-i secdenin tahareti lazımdır ki kalbdir. Zira, nefs-i insaniyye ibtida secdeyi kalbde ve badehu kalebde eyler. Yani kalbde Hakk'a ser-fürû bulunmadıkça kalebin inkıyadına itibar olunmaz. Ve zahiri nezafet üzerine olmak vafi değildir, mâ-dâm ki kalbde nezafet olmaya. Onun için hadiste geldi ki: "Düm ale't-tahârati yüvesse' aleyker'rızk: Temizli­ğe devam et ki rızkın genişlesin." Yani, rızk-ı sûrî taharet-i sûriyyenm deva­mına menût ve rızk-ı ma'nevî taharet-i batmenin istimrarına merbuttur. Pes, Şol kimse ki Hak'tan zahiren ve bâtınen rızk-ı mutlak talep eder, taharet-i mutlaka üzerine daim olur. Ve hadiste gelir ki: "Din, nezafet üzerine bina olun­muştur. [1471] Bu mânadan itikâdât-ı faside ve zunân ve şükûk ve ağrâz-ı bâtıla encâs-ı maneviyye makûlesindendir ki, bâtını bunlardan tathir lazımdır.[1472]

Bursevî'ye göre hadiste anlatılmak İstenen sadece kalıp, yani dış görü­nüş bakımından şeklî bir temizlik değil, bunun yanında kalbî, iç âleme dönük bir temizlik de söz konusudur. Zahiri pisliklerden, bâtını da günahlardan te­mizlemek gerekir. [1473] Zahir ve bâtın güzelliği önce peygamberlere, daha sonra da velilere verilmiştir. Bursevî "Ben nikah sonunda dünyaya geldim" hadisiy-le buna işaret etmektedir.


[1468] gu eserj tankjk edip neşreden H. Kamil Yılmaz, hadisin kaynaklarda bulunamadığını be­lirtmekte ise de hadis Kenzü'l-ummal, XVI, 128-129'da geçmektedir. Konevî, Şerhu'l-Erbaîn, s. 5.

[1469] Konevî, Şerhu'l-Erbaîn, s. 5 (Yılmaz'ın tahkiki).

[1470] Rûh, 1,324, II, 353; Rûhu'l-Mesnevi, 1,8, II, 156; Kitabü h-Netice, II, 327; Tuhfe-i Ha/%ye, s. 23.

[1471] Irakı, "Büniye'd-dîn ale'n-nezâfeti: Din, temizlik üzerine kurulmuştur" şeklindeki hadisin kaynağını bulamadığını belirtmiştir. Karî, s. 77-78. Fakat bu mânada "Teiniz olun, zira is­lâm temizdir" (İbn Hibbân, Zuafâ) ve "Temizlik imana çağırır" (Taberânî, Evsat) gibi hadis­ler vardır. Karî. s. 78.

[1472] Kitabü'n-Netice, 11,327

[1473] Konevî, bu hadisle ilgili geniş bilgiler vermektedir. Şerhu'l-Erbain, s. 5-21
.