๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Sufilerin Hadis Anlayışı => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 16 Ekim 2011, 15:16:20



Konu Başlığı: Bilgi Kaynakları
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 16 Ekim 2011, 15:16:20
B. Bilgi Kaynakları


Doğruluğu gerekli ve yeterli delillerle temellendirilmiş şuur muhtevaları demek olan bilginin, insanlar tarafından nasıl elde edildiğine, hangi metod-ların kullanıldığına şöyle bir bakmamız gerekmektedir.[700] İslâm âlimleri bilgi elde etmek için üç çeşit kaynak kabul etmişlerdir. Bunlar şunlardır:

Havâss-ı selime (duyular); İşitme, görme, koklama, tatma ve dokunma­dan oluşan bu duyu organlarıyla insan kendi dışındaki şeyler hakkında bilgi edinir.

Akıl: Soyut varlıklar hakkında bilgi akıl yoluyla öğrenilir.

Haber-i sâdık: Doğru sözlü olan kimsenin verdiği haber. Dinî bilgiler bu yolla tespit edilir. [701]

Tasavvufun dışındaki bütün ilim dallarında, akıl ve nakilden oluşan bu kesbî bilgi kaynaklarının ilim İfade ettiği kabul edilmiş ve bu metodlar itibar görmüştür. Sûfİlere göre ise ilim kaynakları genel olarak İkiye ayrılır. Bursevî-nin de benimsediği bu ilim yollan şunlardır:

[700]Taylan, Necip, "Bilgi", DM., VI, 157.

[701] Nureddin es-Sâbûnî, Biddye, (nşr. Bekir Topaîoğlu}, s. 17; Nesefi, Şerhu'l-akâid, s. 108; İbn Teymiyye, Mu'cize, s. 56-67; izmirli, Yeni İ!m-i Kelam, s. 33-34; Topaîoğlu, Kelam İlmi, s. 83