> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Söyleşi > Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu  (Okunma Sayısı 1043 defa)
21 Temmuz 2012, 12:31:21
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 21 Temmuz 2012, 12:31:21 »



Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: Üç büyük tehlikeden biri küresel iklim değişikliği
İbrahim BARAN • 77. Sayı / SÖYLEŞİ


Küresel iklim değişikliği ya da yaygın adıyla küresel ısınma, toplumsal hayatı ve insan sağlığını ciddi şekilde etkiliyor. Bundan 50 yıl sonrasının nasıl olacağı konusunda ciddi bir öngörüde de bulunamıyoruz. Hava tahmin raporları iklim değişikliği nedeniyle eskisi kadar net veriler sunmuyor çünkü. İklim değişikliğini nedenleri, neticeleri ve çözüm önerileriyle birlikte İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Hürriyet Gazetesi yazarı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ile değerlendirdik…

Küresel ısınma kavramı sıkça kullanılıyor. İnsanlar etkilerinden ve neticelerinden oldukça muzdarip. Küresel ısınmanın sebepleri nelerdir?
1750’lerden sonra insanlık kol gücünün yerine yahut hayvanların gücünü kullanmak yerine buhar gücünü kullanmaya başladı. Buhar gücünü elde etmek için de toprağın altında milyonlarca yıldır bulunan fosil yakıtları kullanmak zorunda kaldı. Uzunca bir süre toprak altında katı halde bulunan kömürü, sıvı halde bulunan petrolü ve doğalgazı çıkararak kullanmaya başladı. Bu nedenle atmosferde bu yakıtlardan kaynaklanan çok miktarda karbondioksit birikmiş oldu. Havadaki karbondioksit miktarı eskiden 280 parçaydı. Yani Türkler 1071’de Malazgirt’e girdiği zaman havadaki 1 milyon molekülün 280 tanesi karbondioksitti. Fatih Sultan Mehmed’in Trabzon’u fethettiği 1461 yılında yine havadaki 1 milyon molekülden 280 tanesi karbondioksitti. Şimdi ise bu miktar 385’e çıkmış durumda. Bu durum Sanayi Devrimi’nden bu yana havada bulunan karbondioksit miktarında ciddi bir artış olduğunu gösteriyor. Bir yandan fabrikalar, bir yandan binalar, bir yandan araç-gereçler, bir yandan fakir ve tarıma dayalı ülkelerdeki insanların ormanları kesmesi, bataklıkları kurutarak tarım alanlarına çevirmesi havada daha fazla karbondioksit oluşmasına neden oluyor. Yani gelişmiş ülkeler sanayilerinden dolayı çok büyük miktarda karbondioksit soluyorlar, gelişmemiş olan ülkeler de ağaçları keserek, bataklıkları kurutarak havadaki karbondioksitin yok olmasını engelliyorlar. Gelişmiş ülkeler yüzde 80, gelişmemiş ülkeler yüzde 20 oranında havadaki karbon dengesini bozdular. Sera gazları aslında bizim için iyi bir şey. Aspirin gibi. 1 tane içersen baş ağrısına iyi geliyor, ama bir kutu içersen zehirliyor. Sera gazları olmasa dünyadaki hava sıcaklığı şu andakinden 33 derece daha fazla olurdu. Dünya başka bir dünya olur, mevcut eko-sistem oluşmazdı.

Sanayiye yönelik faaliyetler giderek artıyor. O halde küresel ısınma tartışmalarının ya da bu konunun sıklıkla gündeme getirilmesinin nedeni olarak sanayinin yaygınlaşmasını gösterebilir miyiz?
Elbette. Yaklaşık 250 yıldır sanayinin yayıldığını ve geliştiğini düşünürsek sanayi nedeniyle ortaya çıkan gazların artması küresel ısınmanın etkilerini yoğun şekilde hissettirdi. Mesela 1900’lü yıllardan sonra dünya son 1400 yılın en sıcak dönemlerini yaşamaya başladı. Dikkat ettiyseniz son yıllarda daha fazla orman yangını, daha fazla sıtma, kene, böcek ortaya çıktı. Malumunuz Türkiye tropikal bir ülke değil, ama maalesef tropikal hastalıklarla boğuşmaya başladı. Aslında bilim insanları bu durumu çok uzun zamandır biliyor ve konuşuyordu. Ancak etkilerinin belirgin hale gelmesi kamuoyunun gündemine girmesine neden oldu. İklim değişikliği dünyanın karşı karşıya kaldığı 3 büyük problemden biri. Diğer ikisi de terör ve aşırı nüfus artışından kaynaklanan kıtlık ve benzeri problemler.

Sera etkisinden bahsediliyor. Sera etkisi denilince zihinlerde farklı bir resim beliriyor. Ne demek sera etkisi?
Evet, sera etkisi deyince zihinlerde bostan seraları şekilleniyor. Ama o değil tabii ki. Güneş, enerjisi çok yüksek bir cisim. Güneşten enerji kısa dalga şeklinde geliyor. Bu kısa dalga enerji atmosferi geçebiliyor. Kısa dalga olduğu için atmosferi geçince gelip yeryüzünü ısıtıyor. Dünyada ısınınca dalga boyu daha zayıf olarak atmosfere geri dönüyor. Güneşten gelen enerjiyi atmosferde tutamayan gazlar, dünyadan uzun dalga olarak geri dönen gazları tutuyor, yutuyor ve dünyaya geri gönderiyor. Sera gazları atmosferde ikinci bir güneş gibi davranıyor. Böylece dünyada sera gazları arttıkça uzaya giden enerji miktarı azalıyor ve ısı artmış oluyor. Mesela Mars’ta sera gazları yok. Yüzde 96’sı donmuş, katı halde bulunuyor. Dolayısıyla Mars’ta sıcaklık -50 derece. Venüs’ün atmosferinin yüzde 96’sı sera gazından oluşuyor. Sıcaklığı 420 derece. Bizde de yavaş yavaş Venüs’e doğru bir gidişat var.

Sera gazlarının ortaya çıkışını da direkt olarak sanayileşmeyle ilişkilendirebilir miyiz?
Enerjinin büyük bir kısmı sanayi sektöründe kullanılıyor. Sanayide kullanılmak üzere enerji üretildiğinde ortaya yüksek miktarda sera gazı çıkıyor. Aynı şekilde elektrik enerjisi kullanılırken de ortaya önemli miktarda sera gazı çıkıyor. Sanayinin de bitmek tükenmek bilmeyen bir enerji ihtiyacı var. Bu enerjinin de kaynağı olan fosil yakıtları ne kadar çok kullanılırsa karbon atmosfere o kadar çok geri dönüyor. Mesela bir fidan büyüyebilmek için karbondioksit topluyor. Karbondioksit odun oluyor. Yani ağacın gövdesi karbon. Ağacı yaktığımızda ortaya karbon gazı çıkıyor. Bu şekilde ağacın daha önce toplamış olduğu karbonu yakarak atmosfere geri gönderiyoruz. Biz insanlar da karbondan oluşuyoruz. Einstein’ın bir karbon molekülü bizde belki de. Böyle bir karbon döngüsü var yeryüzünde. Dolayısıyla doğaya baskı bir küresel ısınma nedeni. Bunun küresel ısınmaya etkisi yüzde 20’lik düzeyde. Ancak sanayileşmenin etkisi yüzde 80. Sanayi derken ulaşımdan günlük hayatta tükettiğimiz enerjiye, mesela odada yanan lambaya kadar her şeyi kastediyorum.

BUZULLARIN ERİMESİ CİDDİ BİR TEHDİT

İklim değişikliğinin önemli bir sebebi olarak küresel ısınma gösteriliyor. Küresel ısınmanın da çoğunlukla sanayiden kaynaklandığını söylediniz. Peki, başka önemli sebepleri yok mu?

Öncelikle küresel ısınma kavramını çok kullanmadığımızı ifade etmeliyim. Bunu yerine küresel iklim değişikliği diyoruz. Çünkü sadece ısınmıyoruz, iklimin bütün parametreleri değişiyor. Isınırken bir yandan yağış oluyor, bir yandan yağışın dengesi değişiyor. Artık normal bir yağıştan söz edemiyoruz. Ya çok az yağıyor yahut hiç yağmıyor ya da yağınca çok kısa sürede çok fazla yağış düşüyor. Aslında iklim değişikliği olduğuna yalnızca hava sıcaklığına bakarak kanaat getirmeyiz. Sosyo-ekonomik olarak hava değişimlerinden başka birçok işareti var aslında. Mesela bir tanesi kuşlar. Çok eski yıllarda madencilerin metan gazı ölçecek aletleri yoktu. Madene kuşları indirerek bir ölçüm yapıyorlardı. Kuşlar fenalaşırsa madenin havasının zehirli olduğuna kanaat getiriyorlardı. Şimdi de aynı şekilde bülbül, kanarya, kırlangıç, serçe gibi narin kuşlarda büyük kitlesel ölümler var. Bu kuşlar havanın kimyasal yapısına dayanamıyorlar ve ortada iki çeşit kuş kalıyor: Çöp kuşları dediğimiz karga ve martılar.

Buzulların erimesinin etkisi ne kadar mesela?
Buzulların eriyor olması bizim için önemli bir işaret. Buzulların eriyor olması dünyanın ısınmasını da hızlandırıyor. Çünkü bembeyaz bir örtü yani buz, kar nerede varsa oranın havasını etkiler. Bu bembeyaz kar ya da buz örtüsü güneş ışınlarını geri yansıtıyor. Ama bunlar eridiği zaman altındaki taş toprak çıktığı zaman gelen güneş ışınlarının yüzde 80-90’ı yutulmaya başlıyor. O yüzden buzulların eriyor olması dünyanın önümüzdeki 20 yıl içerisinde 1 derece daha ısınacağını söylüyor bize. Eskiden dünya güneşteki lekeler, astronomik hareketler, volkanların patlaması, tektonik hareketler gibi 4 nedenden dolayı 150 bin yılda 1 derece ısınır ya da soğurmuş. Yani iklim ilk defa değişmiyor, geçmişten günümüze iklim değişkendi. Şimdi 1850 yılından 2000 yılına kadar, yani 150 yılda dünya 1 derece ısındı. Şu anki iklim değişikliğini mesele haline getiren şey değişimin çok hızlı olması.

Bu kadar hızlı değişiyor olmasının nedeni ne?
Tamamen insan. Bitkiler, hayvanlar yani ekolojik sistem buna ayak uyduramıyor ve türler yavaş yavaş yok oluyor. Dolayısıyla şu an konuştuğumuz asıl mesele iklim değişikliği değil, ani iklim değişikliği. Çok ani olduğu için de yıkıcı oluyor. Bu kadar hızlı bir değişim olmasaydı buna uyum sağlayabilirdik.

ALIŞKANLIKLARIMIZI DEĞİŞTİRMEMİZ ŞART

Teknoloji ve sanayi toplumunda yaşıyoruz. İnsanların enerjiye olan ihtiyaçları hızla artıyor. Enerji tüketimi iklim değişikliklerini çok hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor. Böyle bir durumda enerji tüketiminin zararını azaltmak için neler yapmak gerekiyor?

Dünyanın şu an yaşadığı en büyük sosyolojik problem tüketim toplumu haline gelmiş olmak ve israf etmek. Alışveriş yaptığımızda psikolojimiz düzeliyor, artık gerisini siz düşünün. Reklamlar insanlara sürekli alışveriş yapmayı salık veriyor. Bu bilinçaltımızı dolduruyor ve gidip alışveriş yaptığımızda kısa zamanlı da olsa bir rahatlama hissediyoruz. Biliyorsunuz 11 Eylül’de ikiz kuleler vurulunca George Bush ilk olarak “Gidin alışveriş yapın” demişti. Tüketim üzerine kurulmuş bir dünyamız var. İklim değişikliğini önlemenin 3 temel yolu var: Bir tanesi yeniden kullanmak. Mesela şimdi kimse alışveriş poşetini yeniden kullanmaya çalışmıyor. Hatta onu da bırakalım, 2 tane verdiyse kasiyer, üçüncüsünü almaya niyetleniyor. Kimsede file yok artık, kimse geri dönüşümün ne olduğunu bilmiyor. Sonra kimse az tüketmeyi de bilmiyor. Yiyor yiyor, kilo alıyor; ardından üzerine bir de para verip zayıflamaya çalışıyor. Böyle acayip bir durum var. İklim değişikliği Sanayi Devrimi’yle gerçekleşti. Toplumdaki bu anlayışı yıkmak için de galiba benzeri bir devrime ihtiyaç var. Artık bunun adı da olsa olsa yaşam devrimi ya da israf devrimi olur herhalde. Ahirette insanı galiba bundan da sorguya çe...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu
« Posted on: 28 Mart 2024, 16:16:36 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu rüya tabiri,Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu mekke canlı, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu kabe canlı yayın, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu Üç boyutlu kuran oku Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu kuran ı kerim, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu peygamber kıssaları,Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ilitam ders soruları, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğluönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes