> Forum > Diyanet İşleri Başkanlığımıza Teşekkür Ederiz. > Fıkıh Soruları ve Cevapları > Sorularla Zekat > Zekatın mahiyeti ve önemi nedir?
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Zekatın mahiyeti ve önemi nedir?  (Okunma Sayısı 1048 defa)
22 Şubat 2015, 07:25:47
Pelinay
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.696


« : 22 Şubat 2015, 07:25:47 »



Zekatın mahiyeti ve önemi nedir?

Zekat, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. Zekatın sarf yerleri Kur’an’da ayrıntılı şekilde açıklanmış (Tevbe, 9/60), nisabı da hadislerde belirtilmiştir (Buhari, Zekat, 32, 36, 38, 43). Buna göre temel ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişi diğer şartlar da yerine gelmişse bu mallarının zekatını vermesi gerekir (Kasani, Bedaiü’s-sanai, Beyrut, 1997, II, 389 vd. ). Nisap altında 20 miskal (80. 18 gr), devede 5, sığırda 30, davarda 40’tır. Zekatın farz olması için şartlar; malların nami (Üreyici) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, borcundan ve asli ihtiyaçlardan fazla olmasıdır.

Zekat hicretin ikinci yılında Medine’de farz kılınmıştır. Zekat, Kur’an-ı Kerim’de pek çok ayette namaz ile birlikte zikredilmiş (Bakara, 2/43, 110; Hac, 22/78; Nur, 24/56); Hz. Peygamber (s.a.s.) de zekatın İslam’ın en temel ibadetlerinden biri olduğunu bildirmiştir (Buhari, Zekat, 1). Kur’an ve hadislerde zekatın ardı ardına zikredilmesi toplumların ruhi olgunluğa ulaşmasında bu iki ibadetin rolünü göstermesi bakımından son derece önemlidir. Kur’an-ı Kerim, iyiliğe erişmenin ve muttaki bir mümin olabilmenin ilk şartlarından birinin zekat vermek olduğunu ifade eder (Bakara, 2/177). Aynı zamanda zekat kurtuluşa eren müminlerin vasıflarından biridir (Mü’minun, 23/1, 4). Bütün bunlara ilaveten zekat vermek, Allah’ın rahmetini celbeden hususlardandır (A’raf, 7/156). Kısaca zekat, malı temizleyen ve manevi arınmaya vesile olan bir ibadettir (Tevbe, 9/103). Ayet ve hadislerde sıklıkla emredilen zekatı vermemek müşriklerin vasfı olarak görülmüş ve Kur’an’da bu durum yerilmiştir (Fussilet, 41/6-7).

Zekatın topluma dönük pek çok yararı da vardır. Mesela zekat, maddi gücü olmayanları kalkındırır, zengin ile fakir arasındaki uçurumu azaltır, zengin ile fakir arasında sevgi ve yakınlık doğmasına vesile olur. Bu yönüyle zekat toplumsal kenetlenmeyi artırır. Ayrıca toplumları bencillik ve kin gibi ahlaki hastalıklardan arındırır. Zekatın verileceği yerlerin toplumun her katmanındaki insanları kapsaması sosyal dayanışmanın da garantisidir.

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Zekatın mahiyeti ve önemi nedir?
« Posted on: 26 Nisan 2024, 01:54:39 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Zekatın mahiyeti ve önemi nedir? rüya tabiri,Zekatın mahiyeti ve önemi nedir? mekke canlı, Zekatın mahiyeti ve önemi nedir? kabe canlı yayın, Zekatın mahiyeti ve önemi nedir? Üç boyutlu kuran oku Zekatın mahiyeti ve önemi nedir? kuran ı kerim, Zekatın mahiyeti ve önemi nedir? peygamber kıssaları,Zekatın mahiyeti ve önemi nedir? ilitam ders soruları, Zekatın mahiyeti ve önemi nedir? önlisans arapça,
Logged
18 Ağustos 2015, 17:03:51
Ramazan.
Forum Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 6.353



« Yanıtla #1 : 18 Ağustos 2015, 17:03:51 »

Es Selamün Aleyküm . Zekat temel ibadetlerimizden biridir. Rabb'imizin bizlere verdiği rızıkların bir kısmını kardeşlerimizle paylaşalım , hem malımızı temizleyelim , hemde maanevi anlamda bir arınma yaşayalım ve bir ibadetimizi yapmanın sevincini yaşayalım . Rabb'im bizleri cimrilerden eylemesin , cömert kullarından eylesin
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
18 Ağustos 2015, 17:28:35
İkraNuR
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 3.427



« Yanıtla #2 : 18 Ağustos 2015, 17:28:35 »

ve aleykumusselam ve rahmetullah. islamın şartlarından biridir zekat wermek. malı olan zekatı wermek farzdır. malınn zekatını weren tekrar bol ve berektli yeni bisenede yaşamış olur. bizler ne kadr verirsek elimizi açarsak cömert olursak allhımda bizlere okadr dan daha fazlasını verecektir. allahım bizleri cimri dgl cömert eyle.gönlü zengınlerden eyle. sana layık kul eyle amin..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
18 Ağustos 2015, 17:39:35
Melda

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.670


« Yanıtla #3 : 18 Ağustos 2015, 17:39:35 »

Selamün aleyküm.
Zekat vermek ; toplumu birbirine kenetler. Zengin ile fakir arasındaki uçurum azalır, sevgi artar. Maddi durumu olan kişi sahip olduğu malın zekatını vermelidir.  Bu konuyla ilgili çok güzel bir hikaye biliyorum. Biri ölmüş.  Kefeninin içinden tıkırtılar gelmiş. Açmışlar , baktıklarında bir yılan ölen adımın boynuna dolanmış , etini yiyor. Yılanı öldürmeye kalmışlar yılan dile gelmiş: Siz beni neden öldürmeye kalkıyorsunuzki ben Allah'ın benden istediğini yapıyorum. Onlarda : Tamam , demişler. Peki o adamın suçu neydi diye sormuşlar. Yılan: namazını kılmazdı , zekatını vermezdi. demiş. Eğer bizlerde zekatımızı vermessek malımız yılan olarak boğazımıza dolanır. Ben senin dünyadaki malınım sen zekatını vermedin der. Bizlerde sahip olduğumuz malın zekatını verelim inşallah.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes