> Forum > Diyanet İşleri Başkanlığımıza Teşekkür Ederiz. > Fıkıh Soruları ve Cevapları > Sorularla Oruç > İslamiyet öncesi oruç var mıydı ve nasıl uygulanmakta idi?
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İslamiyet öncesi oruç var mıydı ve nasıl uygulanmakta idi?  (Okunma Sayısı 4659 defa)
19 Şubat 2015, 14:50:36
Pelinay
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.696


« : 19 Şubat 2015, 14:50:36 »



İslamiyet öncesi oruç var mıydı ve nasıl uygulanmakta idi?

Kur’an-ı Kerim’de “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.” (Bakara, 2/183) buyrulmaktadır. Oruç ibadeti İslam’dan önce de bilinen ve İslam’dakinden farklı da olsa uygulanan bir ibadet idi. Bu ayette, Müslümanlara oruç külfetinin sadece kendilerine yüklenmediği daha önceki kavimlerde

Hz. Peygamber (s.a.s.)’in mensup bulunduğu Kureyş kabilesinden olanlar da aşura günü oruç tutarlardı. Rasulüllah (s.a.s.) Medine’ye gelince, Yahudileri aşure günü oruç tutar görünce o gün oruç tuttu ve Müslümanlara da tutmalarını emretti. Bir yıl sonra ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), aşure orucu için “Dileyen tutsun, dileyen tutmasın.” (Buhari, Savm, 69) buyurdu. Böylece sözü edilen oruç mendup bir ibadet hükmünü aldı.

Yukarda ki ayette geçen “Sizden öncekilere...” ifadesinden maksat birinci derecede Yahudiler ve Hıristiyanlardır; çünkü Müslümanların tanıdığı Ehl-i kitap’tan olan gayrimüslimler bunlardır. Ramazan orucu daha önce Yahudi ve Hristiyanlara da farz kılınmıştı. Ancak bunlar bu ibadeti değiştirerek Yahudiler bir günlük oruca dönüştürmüşlerdir. Hristiyanlar ise, çok sıcak günlere denk gelince orucu yaz kış arasında mutedil bir mevsime aktarıp, keffaret olarak ta on gün oruç daha eklemişlerdir (Elmalılı, Hak Dini Kur’an Dili, I, 626).

Yahudiler, ekim ayına rastlayan yılbaşlarından on gün sonra, gün batımından ertesi günün gün batımına kadar bir oruç tutarlar, günahların bağışlandığı gün olarak kabul ettikleri bu farz kılınmış oruç gününe “kipur” adını verirler (Yaşayan Dünya Dinleri, Diyanet İşleri Başkanlığı yay. , 241). Ayrıca yılın farklı günlerinde tuttukları başka farz ve nafile oruçlar da vardır. Hz. İsa kendisine Peygamberlik gelmeden önce kırk gün oruç tuttuğu için Hıristiyan din adamları bunu da ibadet olarak telakki etmişlerdir (Matta, 6/16).

Neticede tüm bu ve benzeri bilgiler, önceki Peygamberlerin getirdikleri ilahi dinlerde de oruç ibadetinin bulunduğunu göstermektedir.

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İslamiyet öncesi oruç var mıydı ve nasıl uygulanmakta idi?
« Posted on: 29 Mart 2024, 05:10:55 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İslamiyet öncesi oruç var mıydı ve nasıl uygulanmakta idi? rüya tabiri,İslamiyet öncesi oruç var mıydı ve nasıl uygulanmakta idi? mekke canlı, İslamiyet öncesi oruç var mıydı ve nasıl uygulanmakta idi? kabe canlı yayın, İslamiyet öncesi oruç var mıydı ve nasıl uygulanmakta idi? Üç boyutlu kuran oku İslamiyet öncesi oruç var mıydı ve nasıl uygulanmakta idi? kuran ı kerim, İslamiyet öncesi oruç var mıydı ve nasıl uygulanmakta idi? peygamber kıssaları,İslamiyet öncesi oruç var mıydı ve nasıl uygulanmakta idi? ilitam ders soruları, İslamiyet öncesi oruç var mıydı ve nasıl uygulanmakta idi? önlisans arapça,
Logged
08 Haziran 2015, 21:04:20
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« Yanıtla #1 : 08 Haziran 2015, 21:04:20 »

Esselamu aleykum ; İslamiyet öncesindede orucun var olduğu ayetle sabit olup her semavi dinde orucun nefis terbiyesi ve bağışlanma amacıyla yapılan bir ibadet olduğu ve bizlerin ümmeti muhammed olarak bu zaman dilimlerinden istifade edip rabbi rahimine iltica eden kullarından olmak duasıyla...

Allah razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

15 Haziran 2015, 21:29:52
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #2 : 15 Haziran 2015, 21:29:52 »

Aleykümselam.Ayetler ışığında İslamiyet öncesinde orucun var olduğunu öğrenmiş oluyoruz.Farklı şekillerde tutulsada orucun varlığı hep vardır.Rabbim hakkıyla oruç tuta ve faziletine eren kullardan eylesin bizleri inşallah..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

05 Temmuz 2015, 21:33:50
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« Yanıtla #3 : 05 Temmuz 2015, 21:33:50 »

Esselamu aleykum ve rahmetullah , bilgilerimizi tazelememize sebep oldun Allah c.c razı olsun kardeşim.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

05 Temmuz 2015, 22:20:08
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« Yanıtla #4 : 05 Temmuz 2015, 22:20:08 »

Ve aleykumusselam. Geçmiş milletlerde de orucun olması hatta başka dinlerde oruca benzer ibadetin olmasi bu ibadetin ne kadar değerli olduğunu göstermek için yeterli. Rabbim razi olsun tekrar etmiş olduk.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes