> Forum > Diyanet İşleri Başkanlığımıza Teşekkür Ederiz. > Fıkıh Soruları ve Cevapları > Sorularla Namaz > Beş vakit namaz hangi vakitlerde kılınır?
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Beş vakit namaz hangi vakitlerde kılınır?  (Okunma Sayısı 1520 defa)
16 Şubat 2015, 07:25:09
Pelinay
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.696


« : 16 Şubat 2015, 07:25:09 »



Beş vakit namaz hangi vakitlerde kılınır?

Sabah namazının vakti: Tan yerinin ağarması demek olan ikin­ci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder. Cibril’in Peygamber Efendimize imamlık yaptığını anlatan rivayette Cibril, sabah namazını bir gün tan yeri ağardığında, ertesi gün ise ortalık tamamen ağarıp güneş doğmak üzereyken kıldırmış ve sonra: “Bu iki vaktin arası, senin ve senin ümmetin için sabah namazının vaktidir” demiştir (Tirmizi, Salat, 154).

Sabah namazında ortalığın aydınlanmasını beklemek müstahaptır. Zira Peygamber Efendimiz “Sabah namazını gün aydınlanınca kılın” buyurmuştur (Tirmizi, Salat, 154; Zeylai, Tebyinü’l-hakaik, I, 387).

Öğle Namazının Vakti: Güneşin tepe noktasından batıya doğru kaymasıyla (zeval ile) başlar. Kur’an-ı Kerim’de, “Güneşin zevalinden gecenin karanlığına kadar namazı kıl. Bir de sabah namazını kıl. Çünkü sabah namazı şahitlidir.” (İsra, 17/78) buyrularak öğle namazı vaktinin başlangıcı olan zeval vakti açıkça ifade edilmiştir. Aynı ölçü, yukarıda geçen Cibril’in Hz. Peygamber’e namaz kıldırmasını anlatan hadisin devamında da ortaya konmuştur.

Öğlenin vakti, Ebu Hanife’ye göre güneş tam tepedeyken eşyanın yere düşen gölge uzunluğu (fey-i zeval) hariç, her şeyin gölgesi kendisinin iki misline ulaşacağı zamana kadar devam eder. İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed ile diğer üç mezhebin imamına göre öğle namazının vakti eşyanın gölgesi, ‘fey-i zeval’ hariç kendisinin bir katı olması ile sona erer. Öğle vaktinin sona erdiği zaman konusunda Ebu Hanife’nin delili, “Öğle namazını hava serinleştiği vakte bırakın…” hadisidir (Buhari, Mevakit, 8; Tirmizi, Namaz, 5). Diğer İmamların delili ise Cibril’in ikindi na­mazını birinci günde kendilerinin işaret ettikleri vakitte kıldırmış olmasıdır. (Zeylai, Tebyinü’l-Hakaik, I, 379-380; Nevevi, el-Mecmu, III, 18; İbn Kudame, el-Muğni, I, 415).

İkindi Namazının Vakti: İkindi namazı vaktinin başlangıcı, öğlen namazı vaktinin sona ermesine bağlı olduğu için, öğle namazının sona ermesi konusundaki görüş ayrılığı ikindi vaktinin başlamasına da yansımıştır. Dolayısıyla İmam Ebu Yusuf ile İmam Muhammed ve diğer mezhep imamlarına göre öğle vakti her şeyin gölgesi ‘fey-i zeval’ hariç kendisinin bir misli olduğu zaman biter ve ikindi namazının vakti başlar. Buna asr-ı evvel (ikindi namazının ilk vakti) denir. Ebu Hanife’ye göre ise öğle vaktinin bitişi her şeyin gölgesi “fey-i zeval” hariç kendisinin iki misli olduğu zaman biter ve ikindi namazının vakti başlar. Buna asr-ı sani (ikindi namazının ikinci vakti) denir. Diyanet İşleri Başkanlığı takviminde asr-ı evvel uygulaması esas alınmaktadır.

İkindi namazının vakti, Hanefi mezhebine göre güneş batıncaya kadar devam eder. Peygamber Efendimiz: “Kim ki ikindi namazından bir rekata güneş batmadan yeti­şirse ikindi namazına yetişmiş olur”
(Muvatta, Salat, 35; Ahmed, Müsned, XVI, 37, 9954) buyurmuştur. Şafii mezhebine göre ikindi namazının vakti, kendi içinde ‘ihtiyari vakit’ ve ‘zaruri vakit’ olmak üzere iki kısma ayrılır: Her şeyin gölgesi iki misline çıktığı zamana kadar ihtiyari vakittir. Bir özür yok iken bu ihtiyari vakti geçirmek caiz değildir. Zaruri vakit ise bundan sonra güneşin batmasına kadarki vakittir. Güneşin batışından önce bir rekat da olsa kılabilen kimse ikindi namazını kılmış olur (Nevevi, el-Mecmu’, III, 28; İbn Kudame, el-Muğni, I, 418-420).

Akşam Namazının Vakti: Ebu Hanife’ye göre güneşin batması ile başlayıp güneşin ba­tışından sonra ufukta kalan aydınlık kayboluncaya kadar devam eder. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Akşam namazı vaktinin başlangıcı güneşin batışı, sonu da ufuk­taki aydınlığın kayboluşudur” buyurmuştur (Muvatta, Vukut, 23; Darekutni, Salat, Sıfatu’l-Mağrib, 2). Hadisteki ‘aydınlık’ İmam Ebu Hanife’ye göre, kırmızılıktan sonraki beyazlıktır. Ebu Hanife delil olarak, “Akşam namazı vaktinin sonu ufkun karardığı vakittir” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, XI, 570, 6993) hadisine dayanmıştır. İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed’e göre ise akşamın son vakti, güneşin batışından sonraki kızıllık gidinceye kadar devam eder. Zira hadisteki ‘aydınlık’ güneşin batışından sonraki kızıllıktır. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.): “Aydınlık kızıllıktır. O kaybo­lunca namaz vacip olur” buyurmuştur (Muvatta, Vukut, 23; Darekutni, Salat, Sıfatu’l-Mağrib, 2; Zeylai, Nasbu’r-Raye, I 233).

Yatsı Namazının Vakti: Güneşin batışından sonraki aydınlığın kaybolmasından, yani akşam namazı vaktinin sona ermesinden başlayarak tan yeri ağarmasına kadar devam eder. Peygamber Efendimiz: “Yatsı namazının vakti tan yerinin ağarmasıyla sona erer” buyurmuştur (Malik, Muvatta, III, 575; Zeylai, Tebyinü’l-Hakaik, I, 387).

Şafii mezhebine göre yatsı namazının vakti şafağın (güneşin batışından sonraki aydınlığın) kaybolmasıyla başlar, tan yeri ağarmasına kadar devam eder. Ancak bu mezhebe göre yatsı namazının vakti kendi içinde “tercih edilen vakit” ve “mekruh vakit” olmak üzere iki kısma ayrılır. Tercih edilen vakit, yatsı namazının öncelikli olarak kılınacağı, gecenin ilk üçte bir vaktidir. Bundan sonra fecre kadarki vakit ise mekruh vakittir. Bu vakitte yatsı namazını kılmak sahih ise de mekruhtur (Nevevi, el-Mecmu’, III, 40).

Vitir Namazının Vakti: Yatsı namazı kılındıktan sonra baş­layarak tan yeri ağarıncaya kadar sürer. Peygamber Efendimiz, “Vitir namazını yatsı namazı ile tan yerinin ağarması arasında kı­lın” buyurmuştur (Malik, Muvatta’, Salat, 79; Tirmizi, Vitr, 452; İbnü’l-Hümam, Fethu’l-Kadir, I, 224).


Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Beş vakit namaz hangi vakitlerde kılınır?
« Posted on: 24 Nisan 2024, 18:08:01 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Beş vakit namaz hangi vakitlerde kılınır? rüya tabiri,Beş vakit namaz hangi vakitlerde kılınır? mekke canlı, Beş vakit namaz hangi vakitlerde kılınır? kabe canlı yayın, Beş vakit namaz hangi vakitlerde kılınır? Üç boyutlu kuran oku Beş vakit namaz hangi vakitlerde kılınır? kuran ı kerim, Beş vakit namaz hangi vakitlerde kılınır? peygamber kıssaları,Beş vakit namaz hangi vakitlerde kılınır? ilitam ders soruları, Beş vakit namaz hangi vakitlerde kılınır?önlisans arapça,
Logged
16 Şubat 2015, 07:56:57
Yunus Emre

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 499



« Yanıtla #1 : 16 Şubat 2015, 07:56:57 »

Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh.Namazlarımızı eksiksiz kılmalıyız inşallah.Biz müslümanlar için namaz dinin direğidir.Bir kimse akşam vaktinde akşam namazını düşünmelidir çünkü o kimse o an yatsıdan veya yarın ki sabah namazından mesul değildir.İnşallah Allah (c.c) bize namazlarımızı sorduğunda "hepsini kıldık yarabbimiz" diyebiliriz.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Her Anımızda Allah için Niyet Edelim ( Allah için )  Yerken , İçerken , Giyerken , Çıkarırken , Gezerken , Dinlenirken Bakarken , Duyarken , Yatarken , Kalkarken , Otururken , Okurken , Yazarken ve daha nicesinde... ( Allah için ) Niyet Edelim.
16 Şubat 2015, 08:15:35
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« Yanıtla #2 : 16 Şubat 2015, 08:15:35 »

Ve aleykunusselam ve rahmetullahi. Namazların kılınması gereken müstehab vakitlerinin dışında namazı son vaktine kadar erteleyip geciktirmememiz gerektiğini de öğreniyoruz Efendimizden.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

13 Ağustos 2015, 15:04:14
❣ Muhammed ❣

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 3.112


« Yanıtla #3 : 13 Ağustos 2015, 15:04:14 »

Ve  Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh...Namazda accele etmek gerekir.Yani  vakti geldiğinde hemen kılmak gerekir.Rabbim namazlarımızı huşu ile kılabilmeyi bizlere nasip eylesin İnşaAllah.Rabbim bizleri doğrulktan ve cennete giden yoldan ayırmasın İnşaAllah.Allah razı olsun İnşaAllah...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

13 Ağustos 2015, 16:46:22
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #4 : 13 Ağustos 2015, 16:46:22 »

Aleykümselam.Günde beş vakit namaz kılınır.Ve bu vakitlerin ne olduğunu kur anı kerim belirtmiştir.Rabbim namazlarını vaktinde kılan kullardan olalım inşallah.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes