๑۩۞۩๑ İslamda Bayanlar Dünyası (Tıbbi & İlmi Konular) ๑۩۞۩๑ => Sorularımız ve Cevaplarımız => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 07 Mart 2009, 17:56:19



Konu Başlığı: Evlilikte yaş farkını nasıl değerlendirmek gerekir?
Gönderen: Zehibe üzerinde 07 Mart 2009, 17:56:19
Eşlerin yaşça bir birlerinden büyük olmaları evliliğe mani değildir. Özellikle bir iki yaş gibi az bir farklılığın bir sıkıntı olmayacağı kanaatindeyiz.

Evlenecek eşler arasında yaş bakımından bir denkliğin olması önemlidir. Yirmi yaşındaki genç bir kızın elli-altmış yaşında bir erkekle evlenmesi yaş farkı bakımından birtakım sakıncaları doğurur. Bu meseleye ölçü olacak hususları Peygamberimizin (a.s.m.) hayatında görüyoruz.

Hz. Fatıma validemiz evlilik çağına gelince, Hz. Ebû Bekir ve Hz. Ömer gelerek onu Resulullahtan (a.s.m.) istediler. Fakat Peygamber Efendimiz (a.s.m.), "Henüz küçüktür" buyurarak nikâha rıza göstermedi. Aynı talep Hz. Ali'den gelince, uygun gördü ve Hz. Fatıma'yı Hz. Ali ile nikahladı. ( Nesei, Nikah:7) Nitekim, o sıralar Hz. Ebû Bekir 51, Hz. Ömer 42 ve Hz. Ali 24 yaşlarında idiler. Hz. Fatıma ise 18 yaş civarında idi.

Erkekle kadın arasında aşırıya kaçmamak kaydıyla birkaç yaş farkının bulunması uygun görülmektedir. Peygamber Efendimiz (a.s.m.) ile Hz. Ümmü Seleme validemiz arasında birkaç yaş farkı vardı. Peygamberimiz ondan birkaç yaş büyüktü. Bunda bir sakıncanın olmadığını Peygamberimiz (a.s.m.) şöyle dile getirdiler:

"Bir kadının kendisinden daha yaşlı bir erkekle evlenmesinde bir mahzur yoktur."
Kadının erkekten yaş bakımından biraz farklı ve küçük olmasının fizyolojik açıklaması da vardır. Kadın erkeğe göre daha çabuk yıpranır, 40-50 yaşlarında menapoza girmektedir. Böylece arada 5-10 senelik bu yaş farkı bu dengesizliğe engel olacaktır.

Peygamber Efendimiz (sav) evlilik ile ilgili: “Bir kadınla dört nedenle evlenilir: Mal ve Mülkü, Soyu ve sopu, güzelliği ve gösterişi, dindarlığı ve namuslu oluşu.” Buyurur ve sonuna şunu ekler: “Sen dindar olanını tercih et.”

Dinimize göre evlenilmesi haram olanlar bellidir. Evleneceğimiz kızın bizden büyük olması veya tam tersine bizden küçük olması evlenmeye engel değildir. Burada esas olan kişilerin anlayışı ve uyumudur. Böyle bir evliliğin halk tarafından yadırganması ise çok ta önemli değildir. Yeter ki bizim dinimizi daha iyi yaşayacağımıza ve bir problem teşkil etmeyeceğine kanaatimiz gelmiş olsun.

Nitekim Peygamberimiz, ilk hanımı ve altı çocuğunun anası olan Hz. Hatice validemizle evlendiğinde hanımı kırk yaşındayken, kendisi yirmi beş yaşındaydı. O zaman Mekke’nin en ileri gelen ve en güzel kızları Peygamberimizle evlenmek için yarışıyorlardı. Demek ki güzellik, yaş, soy sop gibi özelliklerden daha çok din, ibadet, namus ve ahlak güzelliğini ele almalıyız. Çünkü, Ahiretimizi burada kazanacağız.
Geçici dünya için ebedi hayatımızı mahvetmeyelim. Unutmayalım ki buradaki eşimiz cennette de eşimiz olacak. Aile ise bizi ya cennete ya da cehenneme götürebilir.
Selam ve dua ile...


Konu Başlığı: Ynt: Evlilikte yaş farkını nasıl değerlendirmek gerekir?
Gönderen: Ceren üzerinde 23 Kasım 2016, 22:32:19
Esselamu aleykum.Esler arasinda fazla yas farkinin olmamasi dinen uygundur.Yani dinen eşlerin yas indan birbirine denk olmalaridir.Rabbim razi olsun bilgilerden...


Konu Başlığı: Ynt: Evlilikte yaş farkını nasıl değerlendirmek gerekir?
Gönderen: Mehmed. üzerinde 24 Kasım 2016, 00:50:32
Ve aleykümüsselam . Rabbim bayan kardeşlerimize salih bir koca erkek kardeşlerimize de saliha bir hanım nasip eylesin . Rabbim paylaşım için razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Evlilikte yaş farkını nasıl değerlendirmek gerekir?
Gönderen: Sevgi. üzerinde 24 Kasım 2016, 01:12:18
Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Eşler arasındaki yaş farkının fazla olmaması şartıyla dinimizce uygun olucağı bildirilmiş. Mevlam tüm evlilik çağında olan kardeşlerimize hayırlı kısmetler nasip eylesin inşaAllah. Amin ecmain