> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Hazreti Muhammed a.s.v > Son Peygamber > Veda
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Veda  (Okunma Sayısı 1751 defa)
21 Aralık 2009, 16:50:59
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 21 Aralık 2009, 16:50:59 »



Veda






Hicri lO.senenin Zilhicce ayının bitimine beş gün kala Resu-lallah (s.a.v) efendimiz Medine-i Münevvereye döndü. Orada Zilhicce aynını kalan kısmını ve Muharrem ayının tamamını geçirdi. Bundan sonra sonu ölümle biten hastalığa yakalandı. Bu hastalık sonucunda hicri onbirinci senenin Sefer ayında Re-fik-i Alaya yükselecekti. Rivayete göre bu hastalığı Sefer ayının onbirinci gecesinde, bir başka rivayete göre ise Sefer ayının son gecelerinde başlamıştı. Sonra da bütün insanlık için hayırlı olan yaşantısını, Rebiü´l-evvel ayında noktalamıştı. Rivayete göre Rebiü´l-evvel ayının ilk bir kaç gecesinde, başka bir rivaye te göre ise 12. gecesinde vefat etmişti. Rivayetcilerin çoğunlu ğu, Rebiü´l-evvel ayının 12. gecesinde vefat ettiği görüşünü tes cil etmektedirler. Peygamber (s.a.v) efendimiz Rebiü´l-evvel ayının 12. günü olan pazartesi gününde doğmuş, o günde risa-letle görevlendirilmiş, o günde hicret etmiş sonra yine o günde yüce Rabbinin huzuruna çıkmak üzere dünyaya veda etmiştir. Onun veda belirtileri açıkça görülmekteydi. Bu belirtilerden, hastalığının ilk zamanlarında görülen üçünü anlatacağız:

1- Abdullah bin Amr bin As´ın, Ebu Müveyhe´den (Resulal-lah (s.a.v) in azatlısı) rivayet ettiğine göre Ebu Müveyhe şöyle demiştir: "Resulallah (s.a.v) efendimiz bir gece yarısı beni uyandırıp kendisine hayvanını getirmemi emretti. Ve şöyle bu yurdu: "Doğrusu Cenab-ı Allah şu Bakî mezarlığındaki ölüler için mağfiret dilememi emretti." Böyle dedikten sonra ben de hayvanını getirmek için yanından dışarı çıktım."

Ahmed bin Hanbel, Ebu Müveyhe´nin şöyle dediğini rivayet eder: uResulallah (s.a.v) e Bakı mezarlığında yatan Ölüler için namaz kılması emredildi. O da üzerlerine üç kez namaz kıldı. Üçüncü gecede bana: "Hayvanıma semerini vur." diye emir ver di. Ben de hayvanına semer vurdum ve yanına getirdim. Binip mezarlığa gitti. Mezarlığa varınca hayvandan indi. Ben de hayvanın yularını tuttum. Sonra durup ölülere hitaben şöyle dedi: "İnsanların içinde bulundukları duruma bakılırsa sizin durumunuz daha mübarek ve daha hayırlıdır. Sizi bundan do layı kutlarım. Birbiri ardından kıt´alar gibi karanlık geceler geliyor! Bunların sonuncusu, ilkinden daha şiddetli olacaktır! İnsanların durumuna bakılırsa siz daha iyi bir durumdasınız. Bundan dolayı sizi kutlarım." Böyle dedikten sonra dönüp ba na şöyle dedi: "Ey Ebu Müveyhe! Bana dünya hazinelerinin anahtarları ve ümmetime fetihler nasip edecek anahtarlar ve rildi. Ben bunu ya´da , Rabbime kavuşmayı seçmek arasında serbest bırakıldım. Dilediğimi tercih edebilecektim. Ama ben Rabbime kavuşmayı tercih ettim."

Bu rivayet Peygamber (s.a.v) efendimizin Bakî mezarlığın daki ölü sahabiler üzerine kıldığı namazın, mezarlığa gitmesin den önce ve onlara hitapta bulunmasından mukaddem vuku bulduğunu göstermektedir.

îbn İshak´m İbn Mesut kanalıyla yaptığı rivayete göre Hz. Aişe şöyle demiştir: ilResulüllah (s.a.v) efendimiz Bakî mezarlı ğından döndüğünde ben başımda bir ağrı hissediyordum. Vay başım!.. Vay başım! diye feryad ediyordum. Bana : "Ey Aişe vallahi benim de başım ağrıyor vay başım! Vay başım!" dedi. Sonra bana: "Ölürsem sana ne zararı olur? " diye sordu. Ben de şöyle dedim: "Ya Resulallah ben ölürsem sana ne zararı olur? Evime dönüyorum sen bazı zevcelerinden izin alıp yanıma geV dedim. Bu rivayette görüyoruz ki Peygamber (s.a.v) efendimiz hayatta iken nasıl dostları idiyse vefattan sonra da dostları ol duğunu ilan ederek sahabilerine ikram ve takdirlerini beyan etmiştir.

2- Burada üzerinde durulması gereken bir diğer husus da şudur ki Peygamber efendimiz Ensara iyi davranılmasını mü minlere tavsiye etmiştir. Beyhaki´nin rivayetine göre Resulül-lah (s.a.v) efendimiz ölüm hastalığında ağrıları şiddetlendiği bir esnada evinden dışarı çıkıp mescide gelmiş minbere otura rak Allah´a hamdü senada bulunduktan sonra, Uhud savaşına katılan a´shabını anmış, onlar için mağfiret diledikten sonra şöyle demiştir:

"Ey Muhacirler topluluğu! Siz çoğaldınız, çoğalmaya devam ediyorsunuz. Ensar ise eski sayısında kaldı artmadı. Onlar be nim sırdaşlarımdır. ilk sığındığım kimseler onlardır. Onların kıymetli şahsiyetlerine ikramda bulunun. Kötülerini de bağış layın. Ey insanlar Cenab-ı Allah kullarından birine, Dünya hayatını veya Allah katındaki şeyleri tercih etmesini emretti. O kul da Allah katındaki şeyleri tercih etti."

Peygamber efendimizin bu sözlerini Hz. Ebu Bekir anladı ve ağlamaya başladı: "Ya Resulüllah! Canımızla, çoluk çocuğu muzla, mallarımızla sana feda olalım. Yalnız sen yaşa.n dedi.

Bu rivayetteki ifadeler Peygamber efendimizin Ensara iyi davranılmasını tavsiye ettiğini göstermektedir. Çünkü onlar, peygamber efendimizin kuvveti idiler. Onu bağırlarına basıp yurtlarında barındırmış, ona yardım etmişlerdi. Hulefay-ı Raşi-din ve Ömer bin Abdülaziz devrinde bu vasiyet yerine getiril mişti. Ama Emeviler devrinde Ensara karşı nasıl davranılmış olduğunu Cenab-ı Allah bilmektedir. Ensara karşı takındıkları tavrın karşılığını Cenab-ı Allah onlara verecektir.!

3- Buhari, Fadl bin Abbas´ın şöyle dediğini rivayet eder: uResulallah (sa.v.) efendimiz acı çekerek yanıma geldi. Başına bir bez bağlamıştı. Bana : "Elimden tut ey Fadl" dedi. Ben de elinden tutup minbere çıkardım. Oraya oturttum. Sonra insan ları çağırmamı emretti, ben de "Essalatü Camia" diyerek insan lara seslendim. Cemaat gelip mescide toplandı. Sonra Resulallah (s.a.v) efendimiz kalkıp cemaata şöyle bir hitapta bulundu: "Ey insanlar aranızdan ayrılma zamanını geldi. Bundan sonra burada sizin karşınıza çıkabileceğimi sanmıyorum. Üze rimde hakkı bulunan varsa, gelsin alsın; çünkü benim sorum luluğumu benim adıma başkası yüklenemez. Ancak ben so­rumluluğumu yüklenebilirim. Her kimin sırtına vurmuş isem işte sırtım! Gelsin kısas tatbik etsin. Her kimin malını almış isem, işte malım, gelsin alsın. Her kimin ırzına sövmüş isem, işte ırzım, gelsin kısas uygulasın. Hiç kimse demesin ki ben Re-sulallah´ın bana kızmasından korkarım. Şunu iyi bilesiniz ki kızmak benim şanımdan ve huyumdan değildir. Sizin bana en çok sevimli olanınız, bendeki hakkını gelip alan, yahut bana helal edendir. Böylece ben üzerimde hiç kimsenin hakkı olmak sızın Allah´ın huzuruna çıkarım."

Adamın biri kalkıp: "Ya Resulallah sende üç dirhemim varn dedi. Resulallah (s.a.v) de şöyle buyurdu: "Bende hakkı bulu nan bir kimseye yalan söylüyorsun demem ve ona yemin de et tirmem" deyince adam meseleyi biraz daha açıklayarak: "Ya Resulallah, hani bir zaman dilencinin biri senin yanına gel mişti. Ona vermemi emretmiştin. Ben de senin emrine uyarak ona üç dirhem vermiştim" dedi. Bunun üzerine Peygamber efendimiz: "Şu adama üç dirhemi ver Ey Fadl" diye emretti. Sonra Resulallah (s.a.v) efendimiz sözüne devamla şöyle dedi: "Ey insanlar her kimin yanında ganimet malından çaldığı bir şey varsa onu geri versin." Adamın biri kalkıp : "Ya Resulallah Allah´a ait ganimet malından benim yanımda üç dirhem var dır" dedi. Peygamber efendimiz de "Onu niçin çaldın?" diye sorunca adam: "Ben ona muhtaçtım." diye cevap verdi. Bunun üzerine peygamber efendimiz Fadl´a emir vererek: "Öç dirhemi şu adamdan al. Ey Fadl" dedi. Sonra sözüne yine devamla şöy le buyurdu: "Ey insanlar! kendi nefsinde (olumsuz) bir şeyler hisseden kimse varsa kalksın da onun için dua edeyim.n Ada mın biri kalkıp: uBen münafıkım, ben yalancıyım, ben uğursu­zum!7´ dedi. Hz. Ömer de ona "Yazıklar olsun sana.. Sen ken dini gizleseydin Allah seni gizlemişti" diyerek kınadı. Resulal lah (s.a.v) de: "Yavaş ol ey Ömer! Dünyada rezil olmak, ahirette rezil olmaya nisbetle Allah katında daha kolaydır. Allah´ım şu adama -eğer istiyorsa- doğruluk ve iman ver, ondaki uğursuz luğu da gider" dedi.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Veda
« Posted on: 29 Mart 2024, 17:34:53 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Veda rüya tabiri,Veda mekke canlı, Veda kabe canlı yayın, Veda Üç boyutlu kuran oku Veda kuran ı kerim, Veda peygamber kıssaları,Veda ilitam ders soruları, Vedaönlisans arapça,
Logged
27 Aralık 2020, 20:15:41
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 27 Aralık 2020, 20:15:41 »

Esselamu aleyküm.butun selatu selam peygamber efendimizin üzerine olsun inşallah.rabbim razı olsun paylaşım dan kardeşim....
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

28 Aralık 2020, 15:44:55
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.662


Site
« Yanıtla #2 : 28 Aralık 2020, 15:44:55 »

Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri Peygamberimizin davasından ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

04 Ocak 2021, 03:20:51
Sevgi.
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 17.948


« Yanıtla #3 : 04 Ocak 2021, 03:20:51 »

Aleyküm Selâm. Rabb'im bizleri canlar cânı gönüller sultanı Peygamberimizin yolundan hiiç ayırmasın inşaAllah
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes