> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Hazreti Muhammed a.s.v > Son Peygamber > Çalışma Hayatına Doğru
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Çalışma Hayatına Doğru  (Okunma Sayısı 1381 defa)
12 Aralık 2009, 17:09:12
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 12 Aralık 2009, 17:09:12 »



Çalışma Hayatına Doğru

Muhammed (sav), her ne kadar ergenlik yaşına girmemişse de gelişip güçlenmişti, ilk gençlik çağına ermişti. Kendisinden leta fet, riayet merhamet bekleyen çalışmaya yönelmişti. Çalışan in san zayıflara karşı şefkatli olur. Bu nedenle koyun otlatmaya baş ladı. Koyun otlatma ve çobanlık işinde dikkat çeken özellik vardır:

1- Çoban, şefkat ve merhamet bekleyen zayıf hayvanları idare etme sanatını Öğrenir.

2- Çobanlık yapacak olan peygamber efendimiz, ilk cahiliyet döneminde, şerefleriyle büyüklük taslama ruhu bulunmayan genç çocuklarla beraber yaşayacak ve onlarla hemhal olacaktı.

3- Çobanlıkta, el emeği vardır. Kazancın en faziletlisi ise, el emeği ile elde edilendir.

Peygamber, Sa´d oğulları kabilesinde, Halime´nin çocukları olan süt kardeşleriyle birlikte davar otlatırdı. Süt emme çağının son günlerinde süt kardeşleriyle birlikte kıra götürürler ve otlatı lan davarların yanında eğlenirlerdi. Bu eğlencesi onun için fayda lı olmuştu. En faydalı oyun, sonucunda bir yarar ve güzellik elde edilen oyundur. Sonuçta çobanlık oyununun karşılığını bulmuş tu. Çünkü bu bir oyundu. Ücreti de helal ve faydalı bir eğlence ol muştu.

Tarihen sabit olduğuna göre, Peygamber efendimiz gençlik dö neminde Mekke´de koyun çobanlığı yapmıştır. Bunu bir oyun olsun diye değil, bilakis helal kazanç ve temiz rızık elde etmek için yapmıştı. Sahih hadislerde sabit olduğuna göre o, Mekke´de davar başına alacağı süt karşılığında çobanlık yapmıştır. Elde ettiği bu süt ile hem kendisi hem de Ebu Talib´in çocukları beslenirlerdi. Böylece biri azık diğeri de sadaka olmak üzere iki hayra ulaşmış oluyordu.

Öyle anlaşılıyor ki, çobanlık Cenab-ı Allah´ın peygamberleri terbiye etmesinin biraracı idi. Çünkü çobanlık yaptırarak Cenab-ı Allah onları zayıflara karşı merhametli ve şefkatli olmaya, top lum dışına kaçan, sürüden ayrılanları da topluma sürüye ısındı rıp yaklaştırmaya alıştırıyordu.

İbn İshak´ın rivayet ettiğine göre peygamber efendimiz (sav) şöyle buyurmuşlardır:

"Peygamberlerden çobanlık yapmayan hiç bir kimse yoktur . Sen de mi ya Resulullah diye sorulunca rahmet peygamberi: "Ben de.." diye cevap vermiştir.

Bazı haberlerde rivayet edildiğine göre Peygamber (sav) efendimiz şöyle buyurmuşlardır:

"Musa (as) Peygamber olarak görevlendirildi, o bir koyun çoba nıydı. Dauud (as) -peygamber olarak görevlendirildi, o bir koyun çobanıydı. Ben peygamber olarak görevlendirildim, ben de bir ko yun çobanı idim"

Bu hadisin gerekçesi olarak Ravzul Enf adlı eserde şu ifadelere ras ti amakt ay iz:

"Cenab-ı Allah, Peygamberleri çoban kıldı ki, onları ileride hal kın idarecileri kılsın. Ümmetlerim de yönetimleri altında yaşa yan reayaları kılsın."

Bir defasında Resulullah (sav) şöyle bir rüya görmüştü: "Kuyu dan su çekiyordu, etrafında siyah ve boz koyunlar vardı. Kendi sinden sonra Ebu Bekir geldi. O, zayıf bir çekişle (su) çekti. Allah onu bağışlasın. Ondan sonra Ömer geldi. Kuyunun kovası büyü dü. Onun gibi mesafe kaleden bir dahî görmedim."

İnsanlar bu rüyayı, Peygamber efendimizden sonra Ebu Be kir´in, onun ardı sırada Ömer´in halife olacakları şeklinde yorum ladılar. Eğer bu rüyada siyah ve boz koyunlar olmasaydı, bu rüya, Ebu Bekir ile Ömer´den uzak olurdu.[1]

Bu rüyada reayanın boz koyunlar gibi oldukları ve idarecilerin de bunları lütuf ve merhametle yönetmeleri gerektiğine işaret vardır. Reayayı güçlüğe düşürmeden rızıkîarım temin etmeleri için, idarecileri yönlendirmelidir. Topluma eziyet vermeden ve güçlük çıkarmadan onu hayırdan hayıra, bereketten berekete ta şıma öğüdü vardır, idarecilerin tıpkı çobanlar gibi, sürülerini, ezi yet vermeden ve ürkütmeden sevgi ve şefkatle mer´adan meraya, sudan suya nakletmeleri tavsiye edilmektedir.



--------------------------------------------------------------------------------

[1] Ravzul Enf, c. 1, s. 11.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Çalışma Hayatına Doğru
« Posted on: 28 Mart 2024, 22:47:47 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Çalışma Hayatına Doğru rüya tabiri,Çalışma Hayatına Doğru mekke canlı, Çalışma Hayatına Doğru kabe canlı yayın, Çalışma Hayatına Doğru Üç boyutlu kuran oku Çalışma Hayatına Doğru kuran ı kerim, Çalışma Hayatına Doğru peygamber kıssaları,Çalışma Hayatına Doğru ilitam ders soruları, Çalışma Hayatına Doğruönlisans arapça,
Logged
27 Şubat 2021, 02:24:35
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 27 Şubat 2021, 02:24:35 »

Esselamu aleyküm.rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

27 Şubat 2021, 19:01:28
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.662


Site
« Yanıtla #2 : 27 Şubat 2021, 19:01:28 »

Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

01 Mart 2021, 00:05:43
Sevgi.
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 17.948


« Yanıtla #3 : 01 Mart 2021, 00:05:43 »

Aleyküm selam. Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes