๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Son Peygamber => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 19 Aralık 2009, 20:41:58



Konu Başlığı: Peygamber Efendimizin Mektupları
Gönderen: Sümeyye üzerinde 19 Aralık 2009, 20:41:58
Peygamber Efendimizin Mektupları


Hudeybiye´den sonra bu senede hac farz kilindi. Peygamber (sav) ve beraberindeki iman ordusu, hac için ihrama girmişler di. Hudeybiye musalahasmdan hemen sonra hac, bir fariza ola rak meşru kılındı. Bazıları, haccın daha önce meşru kılındığını, ancak barış sonrasında bir fariza olarak belirlendiğini söyler ler. Mamafih peygamber efendimiz, hicretin ancak 10. senesin de hac ibadetini eda etmiştir.

Fıkıhçılarm çoğunluğunun görüşüne göre, muktedir olunur olunmaz hemen hacca gitmek farz olmaz. Ancak ömür sonuna kadar eda edilmiş olması zorunludur. Fıkıhçılarm bazılarının dediklerine göre gücün yettiği oranda haccın edası farz olur. Bunlar derler ki: Peygamber (sav) efendimiz, haccın edasını hicretin 10. senesine kadar ertelemiştir. Çünkü daha Önce eda etmeye imkan bulamamıştı. Putlar, 9. seneden önce Kabe´den çıkarılmış değildi. Ayrıca Peygamber (sav) Islami davette bu lunmak ve şer´i hükümleri açıklamakla meşgul bulunuyordu. Bu görevim, şu ayet-i kerimenin nüzulüne kadar sürdürdü. "Bu gün size dininizi bütünledim. Üzerinize olan nimetimi ta mamladım. Din olarak sizin için islam´ı beğendim." (Maide:3)

Peygamber (sav) şer´i farizaları Veda Hutbesi´nde kısaca sı ralamış, risaleti tebliğ ettiğine de mü´minleri şahid tutmuştu.

Hudeybiye sulhünden sonra Peygamber efendimiz kendini davete vermişti. Savaş için seriyyeler göndermemiş, ama îs-lam´a davette bulunmak ve daveti tebliğ etmek için elçiler gön dermişti.

Vakıdi der ki: Peygamber efendimiz Hicretin 6. senesinin Zilhicce ayında altı kişiye birer mektup vererek hükümdarlara göndermişti.

Hatip bin Ebi Beltaa´yı, İskenderiye hükümdarı Kavkıs´a; Şüca´ bin Veheb´i, Gassandaki hıristiyan Arapların emiri Ha ris bin Şemr´e; Rehine bin Halife el-Kelbi´yi, Bizans impa ratoru Heraklius´a; Abdullah bin Huzafe es-Sehmi´yi, İran hükümdarı Kisra´ya; Sulayt bin Amr el-Amiri´yi (Yemame hükümdarı) Hevze bin Ali el-Hanefi´ye; Amr bin Ümeyye ed-Damiri´yi de Habeş kralı Ashanıe bin Ebcer´e gönderdi. Elçilerin gönderdiği mektuplardan, Peygamber efendimizin bunları yazdırışını anlatırken bahsedeceğiz. Burada bizim diye ceğimiz şudur ki, Peygamber (sav) kendini tebliğe vermişti. İs-lami tebligat, sadece Arap Yarımadası ve çevresinde kalmamış, diğer ülkelere de yönelmişti.