> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Hazreti Muhammed a.s.v > Son Peygamber > Korku Namazı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Korku Namazı  (Okunma Sayısı 1204 defa)
18 Aralık 2009, 23:13:33
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 18 Aralık 2009, 23:13:33 »



Korku Namazı


Müşrikler savaşa iyice hazırlanmışlardı. Fakat Cenab-ı Al lah onların kalplerine bir korku bırakmıştı. Ama yine de, mü´minlerin onlara karşı tedbirli olmaları gerekiyordu. Çünkü müşrikler kendi aralarında, mü´minlerin namaza durdukları esnada saldırma hususunda anlaşmışlardı. Çünkü onlar, mü´minler için namazın her şeyden daha önemli olduğunu bili yorlardı. Mü´minler namaza durunca ansızın üzerlerine çullan mak istiyorlardı. Ama Cenab-ı Allah, kendi ordusunu tedbirli olmaya çağırdı ve şöyle buyurdu: "Ey inananlar, (uyanık bulu nup) korunma tedbirlerinizi alın."(Nisa 71)

îşte bu gibi durumlarda korku namazı meşru kılınmıştır. Bu namazın Zatü´r-Rika´ gazvesinde meşru kılındığı konusunda şu ayet-i kerime nazil olmuştur: "Yeryüzünde sefere çıktığınız za man inkar edenlerin size bir kötülük yapmalarından korkarsa-nız, namazı kısaltmanızda size bir günah yoktur. Muhakkak kafirler açık düşmanınızdır. Sen de içlerinde bulunup onlara namaz kıldırdığın vakit, onlardan bir bölük seninle beraber namaza dursun ve silahlarını da yanlarına alsınlar, (namazda olanlar) secdeye vardıklarında arkanıza geçsinler. Bu kez na maz kılmayan öteki bölük gelsin; seninle beraber namaz kılsın lar. Korunma tedbirlerini ve silahlarını da alsınlar. Kafirler, size ansızın bir baskın vermek için, silah ve eşyanızdan ayrıl mış bulunmanızı dilerler. Yağmurdan zarar görecekseniz veya hasta olursanız, silahlarınızı bırakmanıza engel yoktur, fakat dikkatli olun. Şüphesiz Allah, kafirlere ağır bir azap hazırla mıştır. Namazı kıldıktan başka, Allah´ı ayakta iken, otururken, yanlarınız üzerinde yatarken de anın. Emniyete kavuştuğunuz da, namazı (tam) kılın. Çünkü namaz, mü´minlere vakitli ola­rak farz kılınmıştır. O düşman topluluğu takip etmekte gevşek lik göstermeyin. Eğer siz acı çekiyorsanız onlar da- sizin çektiği niz gibi acı çekmektedirler. Üstelik siz Allah´tan, onların um madıkları şeyleri ummaktasınız. Allah bilendir, hikmet Sahİbİ-dİr." (Nisa: 104)

Öyle görülüyor ki, bu ayet-i kerimeler, mü´minlerle müşrik lerin birbirlerine karşı tam tedbir almış vaziyette karşılaştıkla rı bir anda nazil olmuştur. Bu ayetlerin işaret ettiği şer´i hü kümleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Sefer, ya da korku nedeniyle dört rek´atlı namazlar kısal-tılabilir. Buna şu ayet-i kerime delalet etmektedir: "Yeryüzün de sefere çıktığınızda, inkar edenlerin size bir kötülük yapmala rından korkarsanız, namazı kısaltmanızda size bir günah yok-tur."

2- Bu ayet-i kerime ile korku namazı da şer´i bir hüküm ola rak sabit olmuştur. Ayetin zahirinden de anlaşıldığı gibi, korku namazı iki rek´at olarak kılınır. Cemaatin hepsi imamla birlik te iftitah tekbirini alırlar, ancak cemaatin bir grubu silahlarını alarak gelip imama tabi olur ve onunla birlikte bir rek´at na maz kılarlar. Diğer grup ise namaz kılmakta olanları koruma altında tutarlar. Birinci grup imamla birlikte bir rekatı kıldık tan sonra namazdan çıkar diğer grup gelip silahlarıyla birlikte imamla birlikte bir rek´at kılarlar. Böylece imam ikinci grup ile kıldırdığı bir rek´at namaz neticesinde kendi ikinci rek´atını ta-mamış olduğundan dolayı selamını verir. Bundan sonra imam la birlikte ilk rek´atı kılmış olan grup gelip kendi başına imama tabii olmaksızın ikincirek´atı kılıp selam verir. Bu durumda ilk grup lahik sayılır. İkinci grupsa bunlardan sonra gelerek kalan ikinci rekatlarını kendi başlarına kılar. Ve selamlarını verirler. Bunlar da mesbuk sayılırlar. Çünkü bunlar imamla birlikte ilk rek´atı kılamamışlar, sadece ikinci rek´atı onunla birlikte kı-labilmişlerdi.

Korku namazı konusunda şu hususlara dikkat etmemiz ge rekmektedir:

1- Bu namaz iki rek´attir. Bir rivayete göre sefer hali olmadı ğı zamanlarda korku halinde bu namaz dört rek´at olarak kılı nır. Gerek Hz. Peygamber, gerekse bütün diğer imamlar korku namazım kıldırdıklarında cemaati iki gruba ayırırlar. Gruplar dan biri namaz kılmakta olan grubu korur. Ama başta bu grup da diğeriyle birlikte namaz için iftitah tekbirini almıştır. Birin ci grup namazı kılarken, bu sefer bunlar, onları korurlar.

2- Bu namazı imam olarak kumandan, ya da vekili kıldırır ki, namaz ile imamet arası birleştirilmiş olsun.

3- Askerlerin hepsi cemaat sevabından istifade etmelidir. Çünkü bu namazda hem lahik olanlar, hem de mesbuk olanlar cemaat faziletini kazanırlar. Lahik, namaza başladıktan sonra, ara veren kimsedir. Bu sonra gelip namazını tamamlar. Mes buk ise namaza bilahare gelip imama tabi olan kimsedir. İma mın selam vermesinden sonra, başta kalan eksik kısmı tamam lar. Yine cemaat sevabını kazanır.

Hz. Peygamberin korku namazı kıldırması konusunda İbn Hişanı bir kaç rivayette bulunmuştur. Peygamber efendimiz birden fazla yerde korku namazı kıldırmışsa da, hepsinin özü birdir. Rivayete göre Cabir bin Abdullah şöyle demiştir:"Re-sulullah (sav) bir gruba iki rek´at namaz kıldırdı ve sonra se lam verdi. Düşmana karşı duran diğer grup gelince onlara da ayrı olarak iki rek´at daha kıldırdı." Yukarıdaki ayet-i kerime de bu doğrultudadır. Bu rivayet Hz. Peygamberin, askerlere dört rek´at namaz kıldırdığını göstermektedir. Her grup kaçır dığı namazı kılmıştır. Yine Cabir´in şöyle dediği rivayet edilir: "Resulullah (sav) bize namaz kıldırdı. Hepimize rüku yaptırdı. Sonra kendisi secdeye varınca askerlerin ilk yarısı onunla bir likte secdeye vardılar. Başlarını secdeden kaldırdıklarında, bu sefer onları korumakta olanlar secdeye kapandılar. Sonra ilk yarı geriye çekildi. îkinci yarı öne geçip onların namazdaki ye rini aldılar. Hz. Peygamber onlara da rüku yaptırdı ve onları korumakta olanlara secde yaptırdı. Bunlar başlarını secdeden kaldırdıklarında kendi başlarına diğerleri secdeye kapandılar.

Son olarak Hz. Peygamber hepsine rüku yaptırdı. Bundan sonra da herkes kendi başına iki secde yaptı."

Bu rivayetin ifadelerinde tutarsızlık vardır ve ayet-i kerime nin de bu rivayete muvafık olmadığı görülmektedir. Birinci ri vayet daha tercihe şayandır. Dört mezhep imamı da birinci ri vayeti esas almışlardır. Yukarıda geçen ayet-i kerimeler, nama zın seferde, hazarda, korku ve güvenlik durumunda sakıt olma yacağını göstermektedirler. Ancak korku ve sefer halinde na maz kısaltılabilir, ya da ima ile kılınabilir. Ancak Allah´ın zikri olduğu için, hiçbir durumda terkedilmez. Kulun her zaman ve her durumda yanı üzere yattığı halde bile Allah´ı zikretmesi ve namazını kılması gerekir. Güvenlik ve rahatlık hallerinde na mazın rükuu, secdesi ve diğer erkanı ile tam olarak eda edilme si gerekir, imamlığın da muktediliğin de tam olarak yerine ge tirilmesi icabeder. Nitekim Cenab-ı Allah şöyle buyuruyor: "Güvene kavuştunuz mu namazı (tam) kılın. Çünkü namaz, mü´minlere vakitli olarak farz kılınmıştır" Yani namazı belirli vakitlerinde kılmak farzdır. Hiçbir halde namazdan geri kal mak caiz olmaz. Onu terketmenin mazereti yoktur. Çünkü na maz kılan kul, Rabbi ile konuşma mertebesine yücelmektedir. îşte dosdoğru din budur!


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Korku Namazı
« Posted on: 26 Nisan 2024, 02:57:22 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Korku Namazı rüya tabiri,Korku Namazı mekke canlı, Korku Namazı kabe canlı yayın, Korku Namazı Üç boyutlu kuran oku Korku Namazı kuran ı kerim, Korku Namazı peygamber kıssaları,Korku Namazı ilitam ders soruları, Korku Namazıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes