๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Son Peygamber => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 19 Aralık 2009, 16:14:40



Konu Başlığı: İhramdan Çıkış
Gönderen: Sümeyye üzerinde 19 Aralık 2009, 16:14:40
İhramdan Çıkış


Müslümanların, başka bir yıl umreyi eda etmek üzere saçla rını tıraş ederek veya kısaltarak ihramdan çıkmaları gerekiyor du.

Peygamber (sav), traş olmaları ve kurbanlarını kesmeleri için müslümanlara çağrıda bulundu. Önce kendisi tyraş oldu. Kendisinden sonra da mü´minler saçlarını tıraş ettiler veya kı salttılar.

Bu; Ibn İshak´ın senediyle birlikte nakledilen rivayetidir.

Fakat Buhari´nin rivayetine göre Peygamber efendimiz, ta mamı Beyat-ı Rıdvan´a katılmış olan sahabilerine: "Kalkın da kurbanınızı kesin, sonra da tıraş olun" dediği zaman sahabile-rinden hiçbiri yerinden kımıldamamıştı. Bu emrini üç defa tek rarlamış, kimsenin emre uyduğunu görmeyince de Ümmü Se-leme´nin yanına gitmişti. Bu gazvede, zevcelerinden Ümmü Seleme, yanında bulunuyordu. Sahabelerinden gördüğü olum suz tavırları Ümmü Seleme´ye anlattı. Ümmü Seleme sevgi ve şefkatle ona bir tavsiyede bulundu. Şerefli bir şefkat duygusu, insana bazan gerçekleri söyletir. Ümmü Seleme dedi ki:

"Ey Allah´ın peygamberi! Dilersen buradan çık..Sonra da sa-habilerden hiç biriyle tek bir kelime dahi konuşmadan kurba nını kes sonra da istersen berberini çağır seni tıraş etsin"

Hz. Peygamber, Ümmü Seleme´nin çadırından çıktı. Hiç kimseyle konuşmadan kurbanını kesti. Sonra da berberini ça ğırdı, berberi de onu tıraş etti.

Sahabiler bu durumu görünce kalkıp kurbanlarını kestiler, birbirlerini tıraş ettiler. Başlangıçta Resulullah (sav)m emrine uymamış olduklarından dolayı üzüntüden birbirlerini öldüre cek hale gelmişlerdi. Bu,- Buhari´nin rivayetidir. Bu rivayette kurban kesme ha beriyle tıraş olma haberi birlikte verilmektedir. Ayrıca Pey gamber efendimizle Ümmü Seleme arasında geçen konuşma da nakledilmektedir. Ibn İshak´m rivayetinde bulunmayan bu ayrıntınyı Buharı, fazladan nakletmiştir. Bu rivayetin sene dinde geçen sika (güvenilir) ravilerin de çok sayıda oluşu, riva yeti asıl itibarıyla daha makbul kılmaktadır.