> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Hazreti Muhammed a.s.v > Son Peygamber >  Hayber´e Doğru
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hayber´e Doğru  (Okunma Sayısı 1013 defa)
19 Aralık 2009, 20:42:54
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 19 Aralık 2009, 20:42:54 »



Hayber´e Doğru


Peygamber (sav) efendimiz, davet ve tebliğde bulunmak için kendisiyle Kureyş arasındaki sürtüşmeleri on yıllık bir barış anlaşmasıyla sona erdirdi. Gerçi o zamana kadar tebliği elden bırakmamış ve yapılan savaşlar kendisini tebliğden alıkoyma-mışsa da yine de bu barış anlaşması gerekliydi. O, savaş sıra sında bile tebliğde bulunuyordu. Önce yahudilerle sonra da Şamlılarla savaşabilmek için bu barış anlaşmasını uygım gör dü. Şamlılarla savaşması gerekiyordu. Çünkü Şam´da meskun Bizanslılar iman eden yerli halktan bazısını öldürmüşler ve tıpkı Kureyşliler gibi onlara zulmetmişlerdi. Fitne yeryüzünde kalmayıncaya ve din tamamıyla Allah´a ait oluncaya dek din düşmanlarıyla savaşması zorunlu olmuştu.

îşte bu nedenle Hudeybiye´den Hayber´e doğru yola çıktı. Peygamber efendimiz sadece tek meydanda savaşırdı. Kureyşli-lerle arasındaki sürtüşmeyi sona erdikten sonra, kendisine kar şı birleşik cephe oluşturup bütün anlaşmaları bozan yahudile-rin üzerine yürüdü. Çünkü yahudiler yeryüzünde fesat çıkarı yor, müzminlere karşı tuzak kuruyor ve başkalarını onlara kar şı kışkırtıyordu. Abdurrahman bin Ebi Leyla´nın rivayetine göre Hayber savaşı, Hudeybiye´den sonra zilhicce ayında ol muştu. "Ve onlara yakın bir fetih verdi? ayet-i kerimesinde fe tih kelimesi ile Hayber savaşı amaçlanmıştır. Abdurrahman bin Ebi Leyla´ya göre Hayber savaşı Hudeybiye barışından 20 gün sonra, yani Hicri 6. senenin zilhicce ayında vuku bulmuş tu. Vakidi ise kendi üstadlarından naklederek bu savaşın hicri 7. senede meydana geldiğini söylemiştir. İbn İslı ak ise bu vak ti kesin bir şekilde belirleyerek şöyle demiştir: "Resulullah (sav) efendimiz Hudeybiye barışını yapıp Medine-i Münevve-re´ye döndükten sonra zilhicce ayı ile Muharrem ayının bir kıs mını Medine´de ikamet ederek geçirdi. Sonra muharrem ayının sonlarında Hayber´e doğru sefere çıktı."

Bazı rivayetlerde anlatıldığına göre Hayber gazvesi hicri 7. senenin safer ayında vuku bulmuştur.

Hangi zamanda yapılmış olursa olsun, Hayber savaşı yapıl ması zorunlu bir iş haline gelmişti. Çünkü peygamber efendi mizin ve müslümanlarm düşmanları orada toplanmış, güç birli ği yapmışlardı. Mü´minler arasına bozgunculuk sokmaktan geri durmuyor ve ahdi bozmak için fırsat kolluyorlardı. Gatafanlı yahudilerle işbirliği yaptıklarını onların kuvvetlerini bu uğur da kullandı klarını biliyordu. Peygamber efendimiz durumlarını öğrenmek için Hz. Ali´yi bir seriyyenin başında gönderdi. Onla ra ait bir pınar başında adamlarıyla karşılaştı, bir kısmım esir aldı. Şüphesiz ki, Gatafanlılar, Peygamber efendimize ve Ali´nin seriyyesine saldırmak için başkalarından yardım bekli yorlardı. Anlaşılıyorki çok katı zorluydular.

Peygamber efendimiz yahudilerin Arap beldelerinde hakimi yetlerine son vermek için Nadir oğullarının üzerine yöneldi ğinde, aşırı derecede İslam düşmanı olduklarından ve Gatafanlılara yakın yerde ikamet ettiklerinden dolayı Gatafanlıları da bu hücuma hedef kılmak istiyordu. Ayrıca Gatafanlılar daha önceleri Medine´ye saldırmak için diğer tslam düşmanı gruplar la ittifaklar yaparak Hendek savaşında müslümanları bozguna uğratmak istemişlerdi. Fakat Cenabı Allah onların bu tuzakla rım başlarına geçirdi. Öfkelerini kursaklarında bıraktı ve kendi açılarından hayırlı bir sonuca ulaşamadılar: "Allah, savaşta (rüzgar ve meleklerin yardımıyla) müzminlere yetti. Allah güç lüdür, ÜStÜndÜr."(Ahzab: 25)

Peygamber efendimiz, tedbirli davrandı. Gatafanhlar ile Hayberlilerin arasım ayıran bir mevkiye yerleşti.

Şimdi de bu savaşın Öyküsünü baştan itibaren anlatmaya ça lışalım:

Resulullah (sav) efendimiz, Hayber´e doğru yola çıktı. Hay-ber şehri görününce sahabilerini durdurdu. Ve yardım ile zaferi nasib etmesini Cenab-ı Allah´tan dileyerek dua etmeye başladı. Ashabı da onun söylediği duayı kendisiyle birlikte tekrarlıyor lardı:

aEy göklerin ve gölgelediklerinin rabbi olan Allah!

Ey yerlerin ve yüklenip taşıdıklarının rabbi olan Allah!

Ey şeytanların ve saptırdıklarının rabbi olan Allah!

Ey rüzgarların ve savurduklarının rabbi olan Allah!

Biz senden bu kentin hayrını ve iyiliğini, bu kent halkının hayrını ve iyiliğini, bu kentte bulunan her şeyin hayrını ve iyili ğini dileriz! Bu kentin ve halkının şerrinden bu kentte bulunan her şeyin şerrinden sana sığınırız!

Haydi Allah´ın adı ile ilerleyiniz?´

Resulullah (sav), Aser yolundan Hayber´e vardı. Aser, Medi-ne-i Münevvere´ye yakın bir dağın adıdır. Orada bir mescid in şa etti. Sonra Sahba mıntıkasına uğradı. Ordusuyla oradan yo la devam ederek Hayber ile Gatafan arasını ayıran Reci vadisi ne indi. Böyle yapmakla yahudılerin Hayber´e yardım etmeleri ne engel oluyor ve aralarına girmiş bulunuyordu. Fakat Gata fanhlar yahudilere yardım için yola çıkmışlardı. Peygamber efendimiz bir grup savaşçıyı, kendilerini taciz etmek ve paniğe düşürmek için üzerlerine göndermişti. Arkalarından mü´minle-rin seslerini duyunca evlerine ve ailelerine döndüler. Mü´min-Ierin gerisin geri kendilerini baskına geldiklerini sandılar. Dolayısıyla Hayber´e gelmeyip kendi yurtlarında ikamet ettiler. Böylece Resulullah (sav) onların kötülüklerinden emin oldu. Gatafanlılar, Peygamber efendimizle Hayberlileri başbaşa bı raktılar, kendilerini selamette görmek istediler.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hayber´e Doğru
« Posted on: 29 Mart 2024, 09:21:27 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hayber´e Doğru rüya tabiri, Hayber´e Doğru mekke canlı, Hayber´e Doğru kabe canlı yayın, Hayber´e Doğru Üç boyutlu kuran oku Hayber´e Doğru kuran ı kerim, Hayber´e Doğru peygamber kıssaları, Hayber´e Doğru ilitam ders soruları, Hayber´e Doğruönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes