> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Tasavvuf Nedir ?  > Sizden Gelenler (Tasavvuf)  > Nefisle Mücadele
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Nefisle Mücadele  (Okunma Sayısı 1181 defa)
08 Haziran 2011, 12:10:16
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 08 Haziran 2011, 12:10:16 »



                      Nefisle Mücadele

Nefsi isteklere uymak ne kadar çirkin bir binektir. Çünkü nefis, insanı fitne ve karanlıklara sürükler. Sabretmesi ve tahammül etmesi güç bir yaratıktır. İnsanı devamlı zorluklara ve yanlışlıklara iter. Kim nefsi isteklerin arzusuyla dünya hayatına bakarsa cehennemde yanmayı hak eder.

Allahu Zülcelâl nefisle mücahede hakkında şöyle buyurur:

“Her nefis, ne hayır işlemiş, ne kötülük yapmış ise onları önüne konmuş bulur. Allah, kendisine karşı (gelmekten) sizi sakındırıyor. Allah kullarına çok şefkatlidir.”(Al-i İmran; 30)

İnsan daima kendi nefsiyle hesap görecek; bir hata veya masiyet yaptığı zaman, o hataya karşılık olarak nefsini cezalandıracaktır.

Mesela, Hz. Ömer radıyallahu anh, bir gün, ikindi namazında bahçesinden camiye gelip cemaatin dağılmış olduğunu görünce, iki yüz bin dirhem değerindeki bahçeyi, nefsine ceza vererek sadaka olarak vermiştir.

Rebi bin Haysem radıyallahu anh anlatıyor; “Kendisinden nasihat dinlemek amacıyla Veysel Karanî radıyallahu anhın yanına gittim. Sabaha kadar (ibadet ve zikirle) oturmuştu; ben de onunla beraber oturdum. Sabah namazını kıldı. Tesbihatını yapsın dedim. Tesbihatla meşgul oldu, hatta öğleye kadar buna devam etti; öğle namazını kıldı ve oturdu; İkindiye kadar. İkindi namazını da kıldı, akşama kadar...

Böylece tekrar sabaha kadar devam etti. Sabah olunca sabah namazını kıldı; sonra yine oturdu ve uyku ona bir anlık peyda oldu ve şöyle buyurdu; ‘Allah’ım! Çok uyuyan gözden ve doymayan karından sana sığınırım.’ Bunun üzerine; ‘Onun bu durumu (ders ve nasihat olarak) bana kâfidir.’ dedim ve oradan ayrıldım.”

Görüldüğü gibi Veysel Karanî radıyallahu anhın, Allahu Zülcelâl’e karşı durumu, gayreti ve nefsiyle mücahedesi, bir Sahabe'ye dahi büyük bir ibret oldu.

İşte bizler, onların yaşantısıyla bizim yaşantımızı karşılaştırırsak kendimizi nereye koymamız gerekir, iyi düşünmeliyiz.

Zamanımızda yeme içme, giyim kuşam ve maddi imkânlar çok bol olduğu halde, kulluk olarak onların çok gerisindeyiz. Tabi olarak imkânların fazla olması, aynı zamanda insanların nefislerini olumsuz yönde etkilemektedir. Her türlü kolaylık ve rahatlığa sahip olmak, nefislerimizi şımartmakta, kulluk vazifelerine karşı nefsimizi isteksiz, gönülsüz hale getirmektedir.

O halde şöyle düşünelim, mademki eski zamanlara göre daha rahatız, biz de bu kolaylıkları bir avantaj olarak değerlendirip kulluk görevlerimizi o şekilde yapalım.

Nefsin güçlenip üzerimizde baskı oluşturmasının, ibadetlere karşı tembelleşmesinin sebepleri nelerdir? Fazlasıyla yeme içme, oyun, eğlence, dedikodu gibi mubah veya doğrudan mekruh ve haramlarla nefsimizi kuvvetlendirmiş oluyoruz. Her istediği yerine getirilen, şımartılmış bir nefis, elbette üşengeç ve Allah’a asi olacaktır.

Oysa helal sınırları içerisinde kalarak yeme içme, israfa girmeden giyinme, lükse kaçmadan yeterli bir konforlu hayata sahip olmak da mümkündür. Üstelik her sabah, musluktan akan sıcak su ile birçoğumuzun abdest alabildiği kolaylıklara da sahibiz.

Nefisle mücadele ve mücahede de zafer kazanmak için kul, sürekli acziyet içerisinde dua ederek Allah’tan yardım istemelidir. Nefsin de şeytanın da her şeyin olduğu gibi sahibi Allahu Zülcelal’dir. Onların şerlerinden Allah’a sığındığımızda Allah onların şerlerinden bizleri muhafaza edecek ve onlara karşı bizlere zafer nasip edecektir.

Ayrıca şuna dikkat edelim; nasıl ki her sanatın bir ustası varsa nefisle mücadele etme sanatının da ustaları, Mürşidi Kamiller ve salih kullardır. Nefisleriyle mücadeleyi kazanmış, olgun, kâmil hale gelmiş bu insanlarla beraber olmaya çalışmak, bu sanatın öğrenilmesinde çok önemli bir yere sahiptir.

İnsan nefsini, muhalefet kılıcı ile her öldürüşünde, Allah-u zülcelâl onu yeniden diriltir. Dirildiği zaman yine birçok şeyler ister, insanla inada tutuşur; kötülük kanatlarını açar, yine uçmaya başlar.

İşte hal böyle olunca insana düşen görev, yine inatçı nefsi ile cihat etmektir. Nefis ölmez, insan sağ oldukça o da olur. Nefis yalnız, terbiye olur. İnsana düşen yegâne görev, onu terbiye etmek sureti ile ıslaha çalışmaktır. Bu mücadelenin sonunda mükâfat da büyük olur. İman sahibinin daimi vazifesi, nefsini yenmektir.

En büyük ibadet ve en zor iş nefisle uğraşmaktır. Çünkü Allah-u zülcelâl ayeti kerimede bu mücadeleye işaret ederek buyuruyor ki; “Ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et.” (Hicr; 99) buradaki ibadetten mana, nefse karşı olmaktır. Çünkü insan, ancak Allah’ın emirlerini nefsine muhalefet ederek tam manasıyla yerine getirebilir. Kaldı ki, bütün hayırlar nefse karşı olmakla başlar. Daima onun istemediklerini yapmak lazımdır.

Her iman sahibi, Allah-u Zülcelal’in huzuruna çıktığı zaman; nefsini ıslah etmiş olmalıdır. Bu hal, o imanlı kimseyi cennete götürür. Cennete sadece iman sahipleri girer. Oraya bir defa giren, sonuna kadar kalır, bir daha çıkarılmaz.

Cennette güzelliklere sınır yoktur. Her an yenisi gelir. Bunların önü, sonu ve tükeneceği yoktur. Bu güzellikler, dünyada her an, her gün nefisle yapılacak mücadelenin mükâfatıdır.

Öyle ise insan kendi kendine: “Ey Nefsim! Dünya ahiretin tarlasıdır. Eğer bu yazdığımız güzellikleri istiyorsan, kendini müstahak etmek için biraz gayret göster, itaatkâr ol ve Allah-u Zülcelal’in yolundan ayrılma ki sonunda bu güzelliklere kavuşabilesin.”



Seyda Muhammed  Konyevî ks.; Nefse Hitap

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Nefisle Mücadele
« Posted on: 26 Nisan 2024, 00:58:22 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Nefisle Mücadele rüya tabiri,Nefisle Mücadele mekke canlı, Nefisle Mücadele kabe canlı yayın, Nefisle Mücadele Üç boyutlu kuran oku Nefisle Mücadele kuran ı kerim, Nefisle Mücadele peygamber kıssaları,Nefisle Mücadele ilitam ders soruları, Nefisle Mücadele önlisans arapça,
Logged
07 Nisan 2016, 17:04:04
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 07 Nisan 2016, 17:04:04 »

Esselamu aleyküm.Rabbim bizleri nefsimizle baş başa bırakıp yolumuzdan saptırmasın bizleri.Onun yolunda giden nefsini iman hakikatleri için terbiye eden ve o yolda hizmet ettiren kullardan eylesin bizleri inşallah...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

07 Nisan 2016, 17:34:43
Pelinay
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.696


« Yanıtla #2 : 07 Nisan 2016, 17:34:43 »

Ve aleykumusselam ve rahmtullah.
En zor mucadele kişinin kendisiyle versifi zaten.cok agir cok güç.
Nefsi yenmek icin de daima ibadete sarilip gayretli olmak lazım.
Veysel Karani hazretlerinin kissasi cok etkiledi beni.o sahabe kadar bnm de ihtiyacim varmis o derse.
Allah razi olsun paylasim için
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 07 Nisan 2016, 19:19:36 Gönderen: ✿ Melda »
Kayıtlı

07 Nisan 2016, 18:11:28
Selma 8
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 1.284



« Yanıtla #3 : 07 Nisan 2016, 18:11:28 »

Ve aleyküm selam
Allag bizi nefsimizden korusun şeytanın ve nefsimizin hilelerinden korusun insanın nefsiyle mücadelesinden zOr bir şey yok
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

TESETTÜR TARZ DEĞİL FARZ
07 Nisan 2016, 19:16:59
Melda

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.670


« Yanıtla #4 : 07 Nisan 2016, 19:16:59 »

Selamün aleyküm . İnsan nefsiyle cihad etmeli ona uymamalıdır .  Biz nefsin değil nefis bizim kullanım olsun . Rabbim cennetine alsın inşallah .
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes