> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Peygamberimiz (S.A.V) > Sizden Gelenler (Peygamber Efendimiz ) > Rasulullah in s.a.v. sağlıklı yaşam için tavsiyeleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Rasulullah in s.a.v. sağlıklı yaşam için tavsiyeleri  (Okunma Sayısı 910 defa)
30 Ağustos 2010, 18:14:43
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 30 Ağustos 2010, 18:14:43 »



Rasulullah (sav) Efendimizin Sağlıklı Yaşam İçin Tavsiyeleri

Sıhhatli olmak en büyük nimetlerdendir. Çünkü, dünyayı kazanmak da, ahreti kazanmak da sıhhatle mümkündür. Peygamberimiz (sav) da sağlık hakkında şöyle buyurmuştur:

     "Sizlerden her kim vücutça sağlıklı, nefsinden, malından korkusuz ve huzurlu, günlük yiyeceği de yanında olarak sabahlarsa, sanki dünyanın bütün nimetleri kendisinde toplanmış gibi olur" (Tirmizi zühd Hadis 2346). Yine benzer bir hadislerinde aynı konuya işaret etmişlerdir: "Emniyetli (Korkusuz) yaşamak ve sağlıklı olmak iki büyük nimettir ki, insanlardan pek çoğu bu iki nimetten mahrumdur" (İ. Sünnî)

     Yine bir başka hadislerinde; "Sağlıklı mümin, hastalıklı müminden daha iyi, daha üstün ve Allah'a daha sevimlidir" buyurmuşlardır (İbni Mâce). Bir başka hadislerinde de; " Ey insanlar! Şüphesiz ki dünyada insanlara, imân ve sağlıktan daha kıymetli bir şey verilmemiştir. Böyle olunca, yüce Allah'tan bunları isteyiniz" buyurdu (Müsned 1/8).

     İslâmiyet, sağlık noktasında koruyucu hekimliği ön plâna çıkarır. Yani hastalık gelmeden önce vücudumuza gerekli olan besinleri gerektiği kadar almaktır. Bu hususta çeşitli besinlerden ve özellikle az yeme tavsiye edilmektedir. Nitekim bir hadislerinde Peygamber (sav) " İnsanoğlu midesinden daha zararlı bir kap doldurmamıştır. İnsanoğluna belini doğrultacak birkaç lokma kâfidir. Mutlaka yemesi gerekirse, midesinin üçte birini yemeye, üçte birini içmeye, üçte birini de nefes alıp vermeye (havaya) bırakmalıdır" buyurmuştur (Tirmizi)

     Şişmanlara Uyarı

    Dünyada açlık sorunundan fazla obezite sorunu yaşanmaktadır. Obezite ya da halk arasında bilinen adıyla şişmanlık, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Obezite, besinlerle alınan enerji miktarının, metabolizma ve fizik aktivite ile tüketilen enerji miktarını aştığı durumda ortaya çıkar.

     Obezite, insan vücudunda kalp ve damar sistemi, solunum sistemi, hormonal sistem, sindirim sistemi gibi sistemleri etkileyen ve birçok önemli rahatsızlığa zemin hazırlayan bir hastalıktır.

    Dünya nüfusunun yüzde 75'i kilolu. İngiltere'de obezlerin sayısı 20 yılda beş kat arttı. Avrupa'da okul çağı obezitesi yüzde 10'a yükseldi. Almanya'da çocuklarda aşırı şişmanlık oranı 20 yılda iki kat arttı... Obezite ABD'lilerin baş sorunlarından biri haline geldi.

    Yine bir başka hadislerinde aynı konuya işaret etmiştir: "Allah'a en sevgili olanınız; az yiyenleriniz, vücut bakımından da hafif olanlarınızdır" (Kenzü'l Ummal 3/7084). Sağlığın muhafazası için her türlü tehlikelerden uzak durulması istenir. Nitekim Peygamber (sav) " Her kim korkuluksuz bir damda yatıp uyur da, geceleyin damdan düşüp ölürse sorumluluğu kendisine aittir. Her kim de fırtınalı bir zamanda deniz yolculuğuna çıkar, fırtınaya yakalanıp ölürse, bunun da sorumluluğu kendisine aittir" buyurmuştur (Müsned 5/79, 271).

     Hijyene Dikkat

   Yine Peygamber (sav) kirli ve pis şeylerden sakındırmıştır: "Her kim elinde et kokusu (bulaşığı) olduğu halde, yıkamadan yatıp uyur, bu sebeple de kendisine bir şey isabet ederse, ancak kendisini suçlasın" (Ebu Davud) Buradaki hadisi şeriflerden de anlaşılacağı üzere bizden sağlığımızın korunması isteniyor. Mesela halk arasında bir söz var 'atın ölümü arpadan olsun' diyerek her önümüze geleni yemek sağlığımızı bozacağı kesin. Bu durumda başımıza geleceklerden her türlü sağlık sorunundan ayrıca vebal altındayız. Biz burada helal gıdaların fazlaca tüketilmesinden bahsediyoruz, haram gıdaların bize verdiği zararları başka bir yazımızda değerlendireceğim. Allah nasip ederse…

    Hastalıkların Sebebi Nedir?

    Çok yeme, pek çok hastalığın sebebi olarak gösterilmiştir: "Birçok hastalığın gerçek sebebi çok yemedir" (C. Sağır 1/36) Cenab-ı Hak, dünyada imtihanın gereği, pek çok hikmetlerine binaen, insanların da sünnetulah'a riayet etmemesinin bir sonucu olarak, insanlara bir takım hastalıklar vermektedir. Bununla beraber, bütün hastalıkların da tedavi çarelerini hâlk etmiştir. Biz öncelikle üzerimize düşeni yapmalıyız ve bize emanet edilen vücudumuzu korumalıyız. Burada sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat ederek bedenimize faydalı gıdaları seçmeliyiz. Şayet biz bile bile sağlığımızı bozacak gıdaları yersek sonra hastalanınca ayrıca bedenimizi korumadığımız içinde sorumluyuz.

    Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmedir.

     Vücudumuzu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için gıdaların yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda almalıyız. Vücudumuzun tüm besin maddelerine ihtiyacı vardır. Sadece bazı besinleri alarak tek taraflı beslenmek yani sadece protein veya karbonhidratla beslenmek yanlıştır. Dengeli beslenerek vitaminler, mineraller ve lifler gibi önemli besin maddelerinden de almış oluruz. Görüyoruz ki şimdi beslenme alışkanlıklarımız tek düze olmuş. Hazır donmuş ve içeriğinde katkı maddeleri olan gıdalarla karnımızı dolduruyoruz. Bu gıdalar çok zararlı. Sağlıklı beslenme yönünden, günlük enerjinin % 20 -30 u yağlardan,% 10 -20 si proteinlerden ve % 50 -70 i karbonhidratlardan alınması gerekir. Yağlar insan vücudundaki hücre, doku ve organların yapısında yer aldıklarından, yaşamın sürdürülebilmesi ve vücudun değişik işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için, mutlaka gerekli olan bir besin öğesidir.

    Sağlıklı bir yağ tüketim reçetesi

    Günlük tüketilen yağın 1/3 i mutlaka zeytin yağı, 1/3 i tohum yağları ve 1/3 ini tereyağı şeklinde kullanılması gerekir. Katı margarinleri kesinlikle ama kesinlikle tavsiye etmiyorum. Evinize ne olur koymayın. Zararı yok diye maalesef insanları kandırıyorlar. Damarların bir numaralı düşmanı, şayet bu beyin olursa Allah korusun beyin felci olur...

    Balık yağı diye de bilinen omega-3 yağ asitlerinin de fonksiyonları vücudumuz için çok önemlidir. Beyin gelişiminde, kalp damar sağlığında, kanserojenlerle mücadelede, vücudun antioksidan ve bağışıklık sistemi savunmasında ve daha birçok hayati işlevlerle metabolizmaya katılırlar. Haftada en az 1 kez balık yenmesi omega -3 açısından önemlidir. Bu zeytinyağında ton balığı şeklinde de tüketilebilir.

    Fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişleri de günlük az miktarlarda tüketmek sağlığın geliştirilmesi açısından önemlidir. Günlük 2 adet tam ceviz veya 6-7 adet fındık / badem yeterlidir. OMEGA-3 ( N-3 ) yağ asitleri içeren besinlerin sağlığımız açısından önemini belgeleyen araştırma sonuçları arttıkça, beslenme uzmanları, doktorlar ve tüketicilerin, balık yağı ve keten tohumuna ilgileri arttı. Bu ürünlere yönelişin artmasındaki diğer önemli unsur da, vücudumuzun üretemediği N-3 yağ asitlerinin, mutlaka dışarıdan besin yoluyla alınmasının gerekliliği. Bu ihtiyacımızı her gün bir tatlı kaşığı veya yemek kaşığı keten tohumu ile karşılayabiliriz. Keten tohumları önce kahve makinesinde öğütülüp yoğurtla veya bir kaşığa koyularak ağza alınır ve su ile de alınabilir. Bu sizin terciğiniz. Keten tohumunun önemine dikkat çekiyoruz, bunun başka faydalarını kaynaklardan araştırabilirsiz.

    Doymuş yağlar bakımından et, süt grubundaki tüketimde dikkatli olmalıyız. Kırmızı et tüketimimiz haftada 2' yi geçmemeli. Diğer günler tavuk, balık vb beyaz et tüketilebilir. Yumurta ile et beraber yenmemelidir.

    Günlük yoğurt tüketimi

    İnsan sağlığı açısından yoğurdun yaraları şunlardır; Besin değeri süte göre daha yüksektir. Önemli bir protein, yağ, vitamin, ve mineral madde kaynağıdır. Yaşlıların yoğurt yenmesi tavsiye edilir. Bunun nedeni süt içildiğinde önce yoğurta dönüşür. Bu da insanı yorar onun için yaşlılara yoğut tavsiye edilir. Gençler süt içebilirler.

    SÜPERMARKET PSİKOLOJİSİNE DİKKAT!

    Alışveriş listesi hazırlayın ve buna sadık kalın. Ekstra alışveriş gezilerinden kaçının. Mümkünse haftada bir veya iki kez alışveriş yapın. Açken alışveriş yapmamaya çalışın. Taze meyve ve sebzeleri mevsiminde alın. Alışveriş yaparken besin etiketlerini okuyun. Ekonomik boy veya aile paketlerini kullanılabilecekseniz alın. Alış verişe gitmeden önce ihtiyaç listesini not alın böylece alışveriş çılgınlığından kurtulmuş olursunuz.

    Dengeli Beslenme Önerileri

    Margarin ve kuyruk yağlar içeren besinlerden kaçınmalıyız. Yeterli miktarda doymamış yağ (ay çiçek, mısırözü, soya, fındık, zeytin yağı) almaya dikkat edin. Yarım yağlı süt, yağsız yoğurt tüketin.Yağlı kırmızı et yerine yağsız et, kuru baklagiller (nohut, mercimek, fasulye gibi) balık ve tavuk tercih edin. Süt ve süt ürünleri de (yoğurt, peynir vb.) tüketilmeli fakat bunlarında az yağlı olmalarına dikkat edilmeli. Yemeklerinizi haşlama, fırında pişirme veya ızgarada pişirme yöntemleriyle pişirirseniz yemeğe eklenecek yağıda azaltmış olursunuz.

    Aşırı şekerli gıdalardan kaçınmalı ve hatta çay, kahve gibi içecekler şekersiz içilmeli veya şeker miktarı azaltılmalıdır.

    Aldığımız Günlük Tuz Miktarı

    6 gramı (bir tatlı kaşığı)  geçmemelidir. Bu miktara yemeklerden, ekmekten, içeceklerden aldığımız tuz miktarı dahildir. Tuz tüketimi ile yüksek tansiyon arasında ilişki bulunmaktadır. Yüksek tansiyonu olanlar doktorlarının tavsiyesine göre ya hiç tuz kullanmamalı yada miktarını azaltmalıdır.) Güne kahvaltınızı yaparak başlayın. Gece boyu gıda alımı olmadığından beyninizin sabah kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır. Daha sonra gıda alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkin kalori yakm...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Rasulullah in s.a.v. sağlıklı yaşam için tavsiyeleri
« Posted on: 20 Nisan 2024, 15:16:57 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Rasulullah in s.a.v. sağlıklı yaşam için tavsiyeleri rüya tabiri,Rasulullah in s.a.v. sağlıklı yaşam için tavsiyeleri mekke canlı, Rasulullah in s.a.v. sağlıklı yaşam için tavsiyeleri kabe canlı yayın, Rasulullah in s.a.v. sağlıklı yaşam için tavsiyeleri Üç boyutlu kuran oku Rasulullah in s.a.v. sağlıklı yaşam için tavsiyeleri kuran ı kerim, Rasulullah in s.a.v. sağlıklı yaşam için tavsiyeleri peygamber kıssaları,Rasulullah in s.a.v. sağlıklı yaşam için tavsiyeleri ilitam ders soruları, Rasulullah in s.a.v. sağlıklı yaşam için tavsiyeleri önlisans arapça,
Logged
15 Kasım 2016, 19:19:25
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 15 Kasım 2016, 19:19:25 »

Esselamu aleykum.Rabbim bizleri peygamber efendimizin ogtlerine uyan ve saglikli yasayip allahin emanet ettigi vucuda sahip cikan kullardan eylesin inşallah...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes