> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Peygamberimiz (S.A.V) > Sizden Gelenler (Peygamber Efendimiz ) > Nübüvvet nehrinden damlalar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Nübüvvet nehrinden damlalar  (Okunma Sayısı 650 defa)
20 Kasım 2010, 16:40:07
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 20 Kasım 2010, 16:40:07 »



Nübüvvet Nehrinden Damlalar: Kırk Yağmur Damlası


Allahu Teala insanları farklı yeteneklerle yaratmıştır. Bu yetenekleri doğrultusunda çalışan insanların, yönelişleri onların kulluklarıyla doğrudan alakalıdır. “O, hanginizin daha güzel iş yapacağınızı denemek için ölümü ve hayatı yarattı. O, el-Azizu’l-Ğafur’dur.” (el-Mulk: 67/2) O halde Allahu Teala’nın bizde var ettiği yetenekleri, O’nun rızası doğrultusunda kullanıp, yapabileceğimizin en güzelini yapma gayretimiz, imtihanımızın şuurunda olmak demektir.

Müslüman şair, kulluğunun şuuruyla, duyan, fark eden ve bunu rakik ve dakik ifadelere döken insandır. Büyük İslam Şairi Muhammed İkbal der ki: “Şair, milletin göğsünde kalb gibidir; şairi olmayan bir millet, bir yığın topraktır.” (M. İkbal, Cavidname, s. 146) Tabii bu şair, İslami tefekkürü şiirinde yansıtır, İslami esaslar onun şiirinin sınırlarını çizer. Sadece sanat yapmak için, hissetmediği, tefekküründe şahsiyetine mal etmediği fikirleri söylemez. Böylece, ihlas, takva ve salih amele dayalı İslami bir toplumun çarpan kalbi olur şair. Yaşamadığını, tefekkürünün bir boyutu olmayan şeyleri söylemek Kur’an-ı Kerim’de yerilmiştir. Böyle şairler de kötü şairlerdir. “Şairler(e gelince), onlara da sapıklar uyar. Onların her vadide şaşkın şaşkın dolaştıklarını ve gerçekte yapmadıkları şeyleri söylediklerini görmedin mi? Ancak iman edip iyi ameller işleyenler, Allah'ı çok çok ananlar ve haksızlığa uğratıldıklarında kendilerini savunanlar müstesna…” (eş-Şuara: 26/224-227.) Müslüman şaire düşen, yine merhum İkbal’in deyimiyle, Zinderud (yaşayan ırmak) olmaktır. Irmağın küçük çayları kendine katarak ummana akması gibi, bütün çayların kendisinde toplandığı Nübüvvet ırmağına katılarak şair de gerçek bir peygamber varisi olur. Ki o ırmağın aktığı umman tevhid ummanıdır.

 

Bu vesileyle tanıtmak istediğimiz “Kırk Yağmur Damlası” isimli şiir kitabı, şairinin “Yaşayan Irmak” olmaya çalıştığının bir alameti olarak kabul edilebiliriz. Şair Mustafa Ökkeş Evren Nübüvvet pınarından aldığı “kırk damlayı”, çocuk kalbi ve diliyle, çocuklar için nakşetmiş satırlara. “Kırk Yağmur Damlası” Salıncak Yayınları’ndan çıkmış şairin ikinci kitabı. Yahya Alakay tarafından her şiire bir resim eklenmiş. Resimlerle şiirler bir bütün oluşturmuştur. Resimlere dalıp, siz de, içinizdeki çocuğa bir yolculuk yapabilirsiniz şiirler eşliğinde. Mustafa Ökkeş Evren’in ilk kitabı olan ‘Kuşlarla Uyanmak’ da aynı tarz şiirlerle çocuklara hitab eden bir kitabtı. Şairin aynı yayınevinden çıkan  “Naribik” isimli, kısa hikayelerden oluşan bir kitabı daha var.

 

İslami edebiyatta numuneleri bolca olan Kırk Hadis geleneğinin, belki daha önce hiç misali olmayan, yeni bir yansıması “Kırk Yağmur Damlası”. Rasulullah’ın –sav- mübarek hadislerinin çocuklara da yansıması gereken, onlara da hitab edebilen bir yönünü göstermekte şair bu şiirlerinde. Belki çoğumuzun zihninde, çocuklara Peygamber Efendimizin –sav- hadislerini anlatmanın sarih bir yöntemi yoktur. Ya da çocukların hadisleri anlayamayacağını düşünebiliriz.

 M. Ökkeş Evren, “Kırk Yağmur Damlası”yla, Hz. Peygamber’in –sav- hadislerini çocuklarımızın zihnine, onların diliyle, onların dünyalarından ifade etmeyi başarabilmiş. Bu sebeble, bildiğimiz kadarıyla, Kırk Hadis Edebiyatı geleneğinde bir ilk diyebiliriz. Çocuk edebiyatında, gördüğümüz önemli müşkillerden biri de, çocukların diliyle ifade edebilme meselesidir. Çocuk yayınlarının birçoğunda kullanılan dile baktığımızda, söz konusu dilin, çocukların zihin dünyasına hitab edebilmekten uzak olduğunu görüyoruz. Şiirlerin, kitaptaki bir iki şiir haricinde, çocukların rahatlıkla anlayabileceği bir dile sahib olduğunu söyleyebiliriz. Çocuklarına Hz. Peygamber’in –sav- hadislerinin, çocukların dünyasından imgelerle, onların kavrayabileceği, misallerle anlatmakta zorlanan büyükler için, iyi bir araç Kırk Yağmur Damlası.

 

Çocukların zihin dünyasının çizgi filmlerin sahte ve tehlikeli kahramanlarının hayalleriyle, sokağın şiddete özendiren gayriahlaki diliyle, karanlık çevrelerden kalblerine atılan sertlik tohumlarıyla kirletildiği günümüzde, Hz. Ömer’in –r.a.- tavsiyesine uyarak, çocuklarımızın kalbine merhamet tohumlarını ekmek, fazilet hisleriyle coşturmak, şuurlu bir zihnin uyanışını gerçekleştirmek için şiirin iyi bir araç olduğunu söylemeliyiz.  Aynı zamanda şiir, görsel kültürün çocukların hayal dünyasını daraltmasına, ifade kısırlığına yol açmasına mukabil, çocukların dil ve ifade yeteneklerini geliştiren, hislerini ifade etmeye yarayan en elverişli bir hitab tarzıdır. Ümmü’l-Mü’minin Hz. Aişe –r.anha- da, “dillerinin tatlılaşması için çocuklara şiir öğretmek gerektiği” tavsiyesinde bulunmuştur. Kırk Yağmur Damlası’ndaki kırk şiiri, bir yaz boyunca, çocuğunuza ezberleterek, çocuğun zihnini, Nübüvvet Pınarından damlayan kırk damlayla yıkayın. Göreceksiniz ki, Nübüvvet semasından düşen kırk yağmur damlası, çocuğun kalbinde, Yaşayan Irmak’a katılması için, ruhundaki dereyi çağlatıp coşturmaya yetecek büyüklükte bir göze oluşturacaktır.

Şair Kırk Yağmur Damlasının Masalı’nı anlatmış, önsöz yerine. Şöyle diyor, “Kırk Yaşındaki Çocuk”: “Sevgili Çocuklar, dilinizi kullanarak onun sözlerinden bir deste gül sundum size.” Şiirler evvela çocuklara hitab ettiği içindir ki, sanırım bu mülahazayla şair, hadis-i şeriflerin kaynaklarını zikretmemiş. Zaten umumen bilinen, şifahen de birbirimize naklettiğimiz hadis-i şerifler yer alıyor şiirlerin başlarında. Rahmet ve şefkat pınarından göğe yükselip, çocukların kalbine damlayan kırk damla, çocuk kalbinde nebevi gülleri açtırmak için kitap sayfalarına düşüyor.

“Sizden biriniz kendisi için arzu edip istediği şeyi din kardeşi için de arzu edip istemedikçe iman etmiş olamaz.” hadisinin, şairin dilinden, çocukların dünyasına aktarılışı, en sevdiği oyuncaklarını paylaşmasıdır çocuğun. (Aferin)

Şiirlerde kullanılan anne teması, şairin, küçüklükten yetişmesinde, içinde İslami hislerin uyanmasında annesinin rolünü hissettirmekte bize. Şiirlerdeki anne teması bir yönüyle çocuğun hayatında en fazla muhatap olduğu anne olduğu için de çok sık kullanılmış olmalı. Şair, şükrü, Allah’ı sevmeyi, duayı annesinden öğrenmiştir. (Annemin Duası) Mü’mine anneye hitap ederken şair şöyle der: “Anneciğim/Uzat ayaklarını/Cenneti öpeceğim”. Çünkü “Cennet, (mü’mine olup, çocuklarını İslam terbiyesiyle terbiye eden) annelerin ayakları altındadır” buyrulmuştur. Anne Su şiirinde, “Su azizdi/Anne su” diyerek, annenin azizliği hatırlatılıyorken, aynı zamanda bu şiirde, çekirdek aile yapısı içindeki annelerimizin unuttuğu, çocuğun yıkanırken bile, dinle irtibatını kuran, sesli duası anlatılmaktadır. “Arılısı, durulusu; sıtması, sayrısı; derdi, marazı; alayı bu sularla gitsin, ak pak olsun çocuğumun hem bedeni, hem ruhu” diyen anneler belki farkında olmadan, Müslüman bir zihin inşa ediyorlar, hayatın her alanında Allah ile irtibatlı düşünmeyi çocuklarına öğretiyorlardı. Maalesef modern kültür, yeni Müslüman annelerin çocuklarını, hayatın her alanıyla İslami bir bağ kurabilmeleri için gereken ruhi ve zihni bütünlükten uzaklaştırıcı bir ortamda büyütmektedirler. Çocukların sadece bedenen değil, ruhen gelişmelerini sağlayacak bir yöntem de duayı çocuklarımızın kalbine nakşetmektir. Her şeyin sahibinin Allah olduğunu, O dilemeyince yaprağın dahi düşmeyeceğini, yani Allah’ın kayıtsız iradesini, kulluğun özünü duayla kavratabiliriz çocuklarımıza. Şair çocuğun günlük hayatından bir unsurla, duayı onun gündemine sokuyor. Tabii yine, çocuğun dilinden anneye hitabla: “Okula giderken/Beslenme çantama/En çok/Dua koy anneciğim/Annesi olmayan/Arkadaşım için” (Dua) Toprakla oynayan çocuklara kızan annelere Peygamber’den –sav- bir hitabla, kızmalarının yersizliği ifade edilmiş: “Toprakla oynamak çocuğun kendisiyle oynamasıdır.” (Toprakta Oyun) Çünkü insan topraktan yaratılmıştır. Çocukluğun, insanın asli fıtratına en yakın hali olarak, toprakla ülfetine anneler kızmamalı…”Anneciğim dört mevsim baharımsın benim” diyerek şair, sevgiyi annesinden tevarüs ettiğini ifade etmiştir. (Bahar Annem; “Sevgi, veraset yoluyla kazanılır.” Hadisinin şiirle ifadesi). Elbette üzerinde durulacak şiirler bunlarla sınırlı değil. Ancak yerimizin sınırlı olması hasebiyle, “Kırk Yağmur Damlası”ndan birkaç damlayı düşürebildik satırlara.

Sanmayın ki bu şiirler sadece çocuklara hitab ediyor: Büyüklerin de, çocuk zihninin safiyetiyle, Peygamber hadislerine yaklaşmaya, onlarda fark edilmeyen hikmetleri kavramaya ihtiyacı vardır. Şairin bu ikramından çocuklarınıza bir pay olduğu gibi, size de bir pay var.


 
Hikmet Akpur
 

 

 

 
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Nübüvvet nehrinden damlalar
« Posted on: 26 Nisan 2024, 12:39:02 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Nübüvvet nehrinden damlalar rüya tabiri,Nübüvvet nehrinden damlalar mekke canlı, Nübüvvet nehrinden damlalar kabe canlı yayın, Nübüvvet nehrinden damlalar Üç boyutlu kuran oku Nübüvvet nehrinden damlalar kuran ı kerim, Nübüvvet nehrinden damlalar peygamber kıssaları,Nübüvvet nehrinden damlalar ilitam ders soruları, Nübüvvet nehrinden damlalarönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes