๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Sizden Gelenler (Peygamber Efendimiz ) => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 11 Aralık 2010, 17:39:58



Konu Başlığı: Allah Resûlü s.a.v güzel ve temiz giyinirdi
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 11 Aralık 2010, 17:39:58
Allah Resûlü (sav) güzel ve temiz giyinirdi.


Allah Resûlü (sav), insanların güzel elbise giymelerini ister, kendisi de güzel elbise giyerdi. (Ebu Davud-5758, K.S.-5272) Eski elbiseler giyen birine, “malın var mı?” diye sorar. Olumlu cevap alınca da şöyle buyurur: “Allah sana mal vermiş ise, mutlaka onun eseri ve cömertliği üzerinde görülsün.” (Nesei-5782, Tirmizi, K.S.-3489, 5364) İnsanların temiz ve yeni elbisesi varken eski püskü giyinenleri kınamıştır. (Muvatta-5785) Ancak maddi imkanı varken sade giyinenlere de ahirette özel bir mükafatın olacağını bildirmiştir. (Tirmizi-5788)



Kıyafetinin güzel kokmasına da önem verirdi. Efendimiz (as)’in yünden yapılmış hırkası, yağmur ve benzeri durumlarda koku yapınca onu giymekten vazgeçmiştir. (Ebu Davud, K.S.-5296)
Müminlerin temiz elbiseler giymesini isterdi. Kirli elbiseli birini görünce şöyle ikaz etmişti: “Bu adam, elbisesini yıkayacak bir şey bulamıyor mu?” (Ebu Davud, K.S.-2162)


Efendimiz (as) imkânı olan kimselerin buna göre giyinmelerini tasvip ederdi. “Allah sana bir mal verdiği zaman, Allah’ın verdiği bu nimetin eseri ve fazileti senin üzerinde görülmelidir.” (Nesei, K.S.-5264)
Sahabinin biri Resûlullah (sav)’a gelerek sorar: “Ya Resûlullah (sav)! Ben güzelliği seviyorum. Gördüğünüz gibi bana güzellik de verilmiş. Kimsenin beni, ayakkabı bağı ile de olsa bu hususta geçmesinden hoşlanmıyorum. Ey Allah’ın Resulü! Bu haram olan kibre girer mi?” Efendimiz (as); “Hayır, ancak kibir, hakkı iptal halkı tahkirdir.” (Ebu Davud, K.S.-5220)


Ancak tevazudan dolayı, imkânı olduğu halde, kıymetli elbise giymeyen kimselerin, ahirette üstün bir mevki vereceğini müjdelemiştir. (Tirmizi, K.S.-5262)


İnsanların güzel elbiseler giyerek kibirlenmelerini ise yasaklardı. Elbiselerini yerlerde sürükleyerek övünmesini, kibirlenip gururlanmasını asla hoş görmez ama kişinin güzel elbiseler giymesinin doğru olacağını belirtirdi. “Allah güzeldir, güzelliği sever.” (Müslim, Tirmizi, Ebu Davud-8081, K.S.-5218 ve Buhari, Müslim, Muvatta, K.S.-5224, 5226, 5240)


Resûlullah (sav), kişinin elbisesinin dizlerden aşağıda, en fazla ayak topuklarında olmasına izin vermiştir. (Muvatta, Ebu Davud, İbn-i Mâce, K.S.-5240) Ancak elbisenin uzun olmasına, kibir hali olmama durumunda izin vermiştir. (Buhari, Müslim, Ebu Davud, Nesei, K.S.-5242)
Cuma günü için özel elbise edinirdi. Çünkü Resulullah (sav)’ın sadece Cuma günü kullandığı giysileri vardı. (Taberani-1865,Ebu Davud, İbn-i Mâce, K.S.-5265)


Resûlullah (sav)’ın içi hurma lifiyle dolu, deriden bir minderi vardı. (Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, K.S.-5300)


Kalın yün elbise, yamalıklı ayakkabı giymişti. (İbn-i Mâce-9615, K.S.-7059)
Resûlullah (sav), elbisesinin kolu bileklerine kadardı. (Tirmizi, Ebu Davud-5715)
Hz. Aişe’nin bildirdiğine göre, fazladan giymeyip sakladığı ikinci bir elbisesi olmamıştır. (İbn-i Mâce-9625)


Allah Resûlü (sav) insanların çok düşük ve çok yüksek elbiseler giymesini hoş görmezdi. (Rezin, K.S.-5267) Düşük olandan adi, yüksekten de israfa götüren pahalılık kastedilmektedir.
Resûlullah (sav) giyimde israftan da kaçınırdı. Hz. Aişe (ra), Efendimiz (as) vefat ettiğinde üzerinde bir yamalı giysi ve kaba bir elbise olduğunu haber vermiştir. (Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, K.S.-5297)


Elbiselerin boyunun topukları aşmaması gerektiğini, hatta biraz da yukarıda olması gerektiğini belirtirdi. Giyilen elbiselerin asla bir böbürlenme, kibir vesilesi olmamasını, kıyamet günü Allah’ın böyle yapanlara bakmayacağını hatırlatırdı. (Ebu Davud, Muvatta-5716, Tirmizi, Nesei-5717) Abdullah b. Ömer’i entarisi yerde sürünerek görünce, “Sen Abdullah isen, entarini kaldır” buyurmuş, O da ölünceye kadar, elbisesini topuklarına sarkıtmamıştır. (Müsned-5724)


Cabir (ra), Allah Resûlü (sav)’nün, kolları içerde kalacak şekilde bürünürcesine giymekten ve tek bir elbise içerisinde dizlerini bükerek oturmaktan nehyettiğini haber verir. (Ebu Davud, Nesei, İbn-i Mâce, Tirmizi-5727)


Resûlullah (sav) ümmetinin dünya nimetlerine dalmasını, aşırı süslenip püslenmesini hoş görmez, buna karşı uyarırdı. İnsanların mütevazı giyinmelerini isterdi. “Duymuyor musunuz? Mütevazı giyinmek imandandır, mütevazı giyinmek imandandır!” (Ebu Davud, İbn-i Mâce, K.S.-2080)
Bir gün Mus’ab b. Umeyr’i yamalıklı bir elbiseyle görmüş, hüzünlenip ağlamış ve şöyle buyurmuştu: “Birinizin sabahleyin ayrı, öğlenden sonra ayrı elbise giydiği, önüne bir tabak konup öteki kaldırıldığı, evlerinizi bu Kâbe’nin örtüsü gibi örtülere büründürdüğünüz, döşediğiniz zaman haliniz nice olur?” (Tirmizi-9601)


Resûlullah (sav), kılık kıyafet yönünden de Müslüman olmayanlara benzemeyi, şöhret/gösteriş elbisesi giymeyi yasaklamıştır. (Ebu Davud, Rezin-5790)

Elbise, ayakkabı ve benzeri işlerde sağ ile başlamak. (Buhari, Müslim, Ebu Davut, Nesei, Tirmizi, İbn-i Mâce -634)


Resûlullah (sav), bir şey giyerken, başını tararken, temizlik yaparken ve diğer tüm işlerinde sağdan başlamayı severdi. (Buhari, Müslim, Ebu Davut, Nesei, Tirmizi, K.S.-5254)
Ayakkabı giymeyi de tavsiye ederdi. (Müslim, Ebu Davud, K.S.-5257)


Elbise giyerken, (Tirmizi, Ebu Davud-5720) ayakkabı giyerken sağdan başlar, soldan çıkarırdı. (Müslim, Muvatta, Ebu Davud, Tirmizi-5735, K.S.-5252) Kişinin ayakkabısını ayakta giymesini, (Ebu Davud-5736, K.S.-5255) tek ayakkabıyla yürümeyi de (Müslim, Ebu Davud, Tirmizi-5737, K.S.-5253) hoş görmemişti.
Allah Resûlü (sav), oturduğu zaman ayakkabılarını çıkarır yan (sol) taraflarına koyardı. (Ebu Davud-5740, K.S.-5256)


Ayakkabı ve mestleri giymeden önce silkmemizi emrederdi. (Taberânî-5750)
Erkek ve kadınlar, karşı cinse ait ayakkabı ve elbiseleri giyerek onlara benzememelidir. Bunu yapanları Peygamber Efendimiz lanetlemişti. (Ebu Davud-5745,5746, K.S.-5260)

Allah Resulü, omuzun açılmasını, elbiselerini giyerken, otururken avret mahallinin görünmesini yasaklardı. (Buhari, Müslim, Ebu Davud,Tirmizi-4683) Kişi tek başına bile olsa Allah’tan haya ederek avretini açmamalı, çıplak dolaşmamalıdır. (Ebu Davud, Tirmizi, İbn-i Mâce, K.S.-2677)
Bir erkek başka bir erkeğin avretine, bir kadın da başka bir kadının avretine bakmamalıdır. (Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, K.S.-2678)

Allah Resûlü (sav), erkeklere ipek ve atlas elbise (kumaş) kullanmayı yasakladı. (Buhari, Müslim, Ebu Davut, Nesei, Tirmizi, İbn-i Mâce-5666, 5676, K.S.-143, 2159) Kadınlara ise serbest kıldı. (Nesei, Tirmizi-5677) Aile efradına da altınla süslenmeyi, ipek elbise giymeyi yasaklardı. (Nesei-5674) Elbisede çok az ipek karışımını ise yasaklamadı. (Buhari, Müslim, Ebu Davut, Nesei, Tirmizi, İbn-i Mâce-5693)
Bu yasağı göstererek de yapmıştır. Bir eline ipek, diğer eline altın almış ve “Ümmetimin erkeklerine, ipek elbise ve altın haram kılındı. Kadınlara ise helal kılındı.” (Ebu Davud, Tirmizi, Nesei, K.S.-5286)
Fakat uyuz gibi cilt hastalığı olanlara ve savaşta bitlenmelere karşı izin verirdi. (Buhari, Müslim, Ebu Davut, Nesei, Tirmizi, K.S.-5294)


Kendisine hediye olarak gelen ipekleri, başörtüsü yapmak için ashabın hanımlarına, (Buhari, Müslim, Ebu Davut, Nesei, İbn-i Mâce-5682), kızına (Müslim, K.S.-5291) gönderirdi. Bir defasında da gelen ipek giysiyi Necaşi’ye göndermişti. (Ebu Davud-5685)

Efendimiz (sav), altın ve gümüş kapları kullanmayı yasaklamıştı. (Buhari, Müslim, Ebu Davut, Nesei, Tirmizi, İbn-i Mâce-5666) Sadece zaruret halinde altından yapılmış bir şey kullanmaya izin verirdi. (Ebu Davud, Nesei, İbn-i Mâce, Tirmizi-5832)
Resûlullah (sav) kabzasında gümüş olan bir kılıcı kullanmıştı. (Ebu Davud, Tirmizi, Nesei, K.S.-2110)

Yeni aldığı eşya ve elbiseleri isteyen kimselere, muhtaç olanlara verdiği gibi, biraz kullanmış olduğu eşyaları da atmayıp muhtaç olanlara vererek değerlendirirdi. (Tirmizi-9434)
Allah Resûlü (sav), giyilmeyen elbiseleri de fakirlere vermemizi emrederdi. (İbn-i Mâce-5748, K.S.-1849)


Peygamber Efendimiz’in en çok sevdiği elbise gömlek idi. (Tirmizi, Ebu Davud-5751) Yemen yapımı çizgili cüppe giymeyi de çok severdi. (Buhari, Müslim, Ebu Davut, Nesei, Tirmizi, İbn-i Mâce-5757) Şami (Rûmî) cüppe de giymiştir. (Tirmizi, K.S.-5274)


Resûlullah (sav), siyah kıldan yapılmış desenli elbise, (Müslim, Ebu Davud, Tirmizi-5700, K.S.-5298) şalvar (Ebu Davud, Nesei, İbn-i Mâce, Tirmizi-5752), beyaz bir başlık (takke) (Taberânî-5760) Mekke’nin Fethi’nde siyak sarık (Ebu Davud, Tirmizi, K.S.-4287) kullanmıştır.
Peygamber Efendimiz’den renklerle ilgili gelen rivayetler, âlimler tarafından farklı hükümler getirmiştir.
Allah Resûlü (sav) genel olarak, beyaz renkli elbiseler giymeyi sever ve bunu teşvik ederdi. Tirmizi, Ebu Davud, K.S.-5275)
Resûlullah (sav), kırmızı, sarı renkli elbiseleri giymeyi erkekler için hoş görmezdi. (Ebu Davud-5768, Müslim, Ebu Davud, Nesei-5770-5773, K.S.-5281) Yeşil renk (Ebu Davud, Nesei, İbn-i Mâce, Tirmizi-5779) elbise giymiştir. Yeşil rengi sever ve giyerdi. (Bezzar-5780, Ebu Davud, Tirmizi, Nesei, K.S.-5283)

Resûlullah (sav), elbise giydiği zaman dua eder, onun hayrını ister, şerrinden Allah’a sığınırdı. “Kim bir elbise giyip de; ‘Benden hiçbir güç ve kuvvet sadır olmadan bu elbiseyi bana giydiren Allah’a hamd olsun’ derse, geçmiş ve gelecek günahları bağışlanır.” (Ebu Davud, Tirmizi-9428, Tirmizi, Ebu Davud-9433) “Allah’ım, hamd sanadır. Bunu bana sen giydirdin. Bunun hayırlı olmasını, yapılış gayesine uygun olmasını diliyor, şerrinden, yapılış gayesine uygun olmamasından sana sığınıyorum.” (Ebu Davud, Tirmizi, K.S.-1848)


Resûlullah (sav), elbise giyerken şu duayı da yapardı: “Halk içinde süslenebileceğim ve avretimi örtebileceğim bir giysiyi bana ihsan eden Allah’a hamd olsun.” (Müsned-5747, Tirmizi, İbn-i Mâce, K.S.-1849)

Kendisine gelen bir benekli siyah giysiyi Ümmü Halid (ra)’e giydirir ve şöyle buyurur: “Üstünde eskit! Üstünde eskit! Ümmü Halid, bu sena (güzel)” (Buhari, Ebu Davud, K.S.-5284)

Efendimiz (as), tüm bunların ötesinde, Allah’ın, insanların kılık kıyafetine değil amellerine bakacağını bize hatırlatmıştır. (İbn-i Mâce-7925) Aslolan temizlik ve tesettüre riayet, israf ve kibirden kaçınmadır.
 


Mehmet Nezir GÜL


Konu Başlığı: Ynt: Allah Resûlü s.a.v güzel ve temiz giyinirdi
Gönderen: Gülbahar Aktay üzerinde 18 Ocak 2015, 15:06:00
Hz muhammed kendi gibi temiz bir insandı giyimine giydiklerinin temiz olmasın dikkat ederdi.


Konu Başlığı: Ynt: Allah Resûlü s.a.v güzel ve temiz giyinirdi
Gönderen: Derya 7/B üzerinde 18 Ocak 2015, 17:25:12
Peygamberimiz kıyafetlerini temiz ve güzel seçerdi,temizlik davranışı da insanlara örnek olan davranışlardandır.