๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Sizden Gelenler ( Tıbb-ı Nebevi ) => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 12 Temmuz 2009, 12:43:19



Konu Başlığı: Güneş çarpmalarında Tıbb-ı Nebevi tedavisi
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 12 Temmuz 2009, 12:43:19
Yaz mevsimi geldiğinde sıcaklar en üst seviyeye çıkar. Güneşin sıcaklığının yanında deniz, göl, nehir ve sulak yer ve çevrelerinde rutubet oluşur. Öyle ki, rutubet harareti güneşin yakıcılığından daha tehlikeli bir hâl alır. İnsanların vücut ısısı 41 dereceyi aşabilir. Bu sıcaklık bilhassa beyin hücreleri üzerinde tahribat yapar. Güneş çarpması olarak tanımlanan bu durum hemen tedavi edilmelidir; aksi hâlde mâruz kalınan durum ölüm ile neticelenebilir.

Tehlike arzeden güneş çarpmalarının öncesinde felâketler şu belirtilerle geliyorum haberi verir:

* Aşırı yorgunluk.

* Bitkinlik.

* Başağrısı,

* Baş dönmesi.

* Bulantı

* Ter boşalması.

* Sendeleyip düşmek.

* Şuur bulanıklığı... vesaire gibi belirtiler ortaya çıkar.

Bu belirtiler nemli mekânlarda 40 derecede kendini gösterir. Vücut ısısını düşürecek özel metodlar uygulanmazsa neticede bu belirtiler hızla ortaya çıkar ve hastayı ölüme sürükler.

Böyle durumlarda (güneş çarpması hâllerinde) Peygamber (s.a.v.) Efendimiz"in tavsiyeleri vardır. Birinci derecede bu tavsiyeleri hemen uygulamak sağlığın yerine gelmesi açısından zaruridir. Efendimiz (s.a.v.) buyururlar ki:

* "Vücuda ateş basması (humma ateşi) cehennem ateşi gibidir. Onu soğuk su ile söndürünüz. (Buhari-Müslim)

* "Sıcaklar bastığı zaman vücuttan kan aldırmakla sıcağın vereceği zararı gidermeye çalışın. Zira aşırı sıcaktan dolayı sizden birinin kanı hücuma geçerek onu öldürmesin..." (Tıbbı Nebevi. E. Nuaym. Hakim. Ramuz, 1. Ukul)

Görülüyor ki, Efendimiz (s.a.v.) güneş çarpmalarına dışarıdan müdahale soğuk su ve kan aldırmakla (hacamatla) gerçekleşmesine dikkat çekmektedir.

Güneş çarpmalarında kan basıncı artar; böylece beyin kanamaları, beyin ödemi gibi ciddi durumlar ortaya çıkar. Bir de atar damarın basıncı yükselirse bu defa, kalbe dönen kan miktarı artar, kalbin erken dönemde yetmezliğine, dolayısıyla da da toplar damar basıncında yükselmeye sebep olur ve toplar damar basıncı normalin iki katına kadar çıkabilir. İşte kan aldırmanın, toplar damar basıncındaki yükselmeyi önleme açısından oldukça yararlı bir koruyucu hekimlik işi olduğunu göstermektedir. Damarlardaki kan basıncını önlemek için kan miktarını azaltmak kalbin yükünü hafifletecektir. (Tıbb-ı Nebevi)

Buraya gelmişken şu noktayı da hatırlatmakta fayda vardır:

Beyin kanamalarını önlemek için de yüksek tansiyonlu kişilerden kan almak lâzımdır. Çünkü yüksek tansiyonlu hastaların burunlarının kanaması, beyin kanamasını önlemek için sigorta vazifesini yapıyorsa, kan aldırmak da ayrı bir sübab yöntemidir.

Güneş çarpması hâlinde Tıbbı Nebeviye, Peygamber (s.a.v.) Efendimiz"in tavsiyelerine uyanlar önemli risklerden kurtulmuş olurlar.


Konu Başlığı: Ynt: Güneş çarpmalarında Tıbb-ı Nebevi tedavisi
Gönderen: Ceren üzerinde 13 Ocak 2017, 17:47:52
Esselamu aleykum.Gunes carpmasi durumunda asiri yorgunluk bitkinlik bas agrisi veya bas dönmesi gibi durumlar söz konusu olur.Rabbim razi olsun paylasimdan....