๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Sizden Gelenler(Amel-İbadet-Kulluk) => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 25 Eylül 2012, 17:54:26



Konu Başlığı: Zaman ihlâs zamanı
Gönderen: Sefil üzerinde 25 Eylül 2012, 17:54:26



Süleyman KÖSMENE

Zaman ihlâs zamanı


Mehmet Bey: “Risâle-i Nûr derslerinde Abdulkâdir Geylânî ve Hazret-i Ali bizzat hazır olur mu? Bu zatların Risâle-i Nûr hizmeti ile ilgili tasarrufları var mı ve varsa devam ediyor mu?”
   
SÂDÂT-I KİRAMIN TASARRUFLARI DEVAM EDER
Evliyâdan bazılarının, yani sâdât-ı kiramın makamlarının kâbiliyetine göre kendileri ölmüş olsa bile, kıyâmete kadar Müslümanların muhtelif halleri ile, İslâmiyet’in inkişâfı ile, Kur’ân ve Îmân hizmetiyle yer yer tasarruflarının devam ettiği yolunda güvenilir haberler var.
Artık peygamberler devri kapandığına göre, son dinin selâmeti ve buna dayalı olarak beşerin huzuru ve saadeti söz konusu olunca, bir kısım maneviyat büyüklerinin öldükten sonra da tasarruflarını sürdürmeleri, Allah’ın bu ümmete bir şefkatinden ve rahmetinden başka bir şey değildir.

SIRR-I İHLÂSA BİNÂEN
Hazret-i Ali ve Abdulkadir Geylânî’nin bu asırda yapılan îmân hizmetleriyle olan yakın alâkası hakkında Bdiüzzaman İhlâs Risâlesi’nde şöyle diyor: “Bilirsiniz ki, Hazret-i Ali (ra) o mu’cizevârî kerâmetiyle ve Hazret-i Gavs-ı Azam (ks) o hârika kerâmet-i gaybiyesiyle, sizlere bu sırr-ı ihlâsa binâen iltifat ediyorlar. Ve himâyetkârâne tesellî verip hizmetinizi mânen alkışlıyorlar. Evet, hiç şüphe etmeyiniz ki, bu teveccühleri ihlâsa binâen gelir. Eğer bilerek bu ihlâsı kırsanız, onların tokadını yersiniz. Onuncu Lem’a’daki şefkat tokatlarını tahattur ediniz. Böyle mânevî kahramanları arkanızda zahîr, başınızda üstad bulmak isterseniz, ‘Kendileri ihtiyaç içinde olsalar bile, onları kendi nefislerine tercih ederler. Kim nefsinin ihtiraslarından korunursa, işte onlar kurtuluşa erenlerin tâ kendisidir’1 sırrıyla, ihlâs-ı tâmmı kazanınız. Kardeşlerinizin nefislerini nefsinize-–şerefte, makamda, teveccühte, hattâ menfaat-i maddiye gibi nefsin hoşuna giden şeylerde—tercih ediniz. Hattâ, en latîf ve güzel bir hakîkat-i îmâniyeyi muhtaç bir mü’mine bildirmek ki, en mâsûmâne, zararsız bir menfaattir; mümkünse, nefsinize bir hodgâmlık gelmemek için, istemeyen bir arkadaş ile yaptırması hoşunuza gitsin. Eğer, ‘Ben sevap kazanayım, bu güzel meseleyi ben söyleyeyim.’ arzûnuz varsa, çendan onda bir günah ve zarar yoktur, fakat mâbeyninizdeki sırr-ı ihlâsa zarar gelebilir.”2

HER ASRIN MEBUSLARI TOPLANIYOR
Üstad Hazretleri Sünûhat’ta, İslâm’ın geçireceği bâdireler ve istikbali hakkında toplanan selef-i sâlihînin ve her asrın temsilcilerinin içinde bulunduğu bir meclisle “felâket ve helâket asrının adamı” sıfatıyla mânevî bir görüşme yapar. Bu görüşmede Müslümanların mağlûbiyetlerinin sebepleri ve gâlibiyetlerinin ön şartları kritize edilir, görüşülür, tartışılır. “Felâket ve helâket asrının adamı” olarak Bedîüzzaman Hazretleri, asrına ait mânevî buhran ve problemler ve çözüm yolları hakkında tabir câizse mânevî bir seminer verir.3
Bu mânevî seminer notlarından anlıyoruz ki, bu asırda İslâm’a ait her hareket, her adım, her aydınlık, her ışık, her muvaffakiyet, her başarı, her ders, her gayret, her himmet, her nefes; “selef-i sâlihîn âlimleri” tarafından dikkatle izleniyor, ilgi ile takip ediliyor. Kur’ân hizmeti için “bir adım” da olsa gayret gösteren herkesin sırtı himmet duâsı ile sıvazlanıyor.

İŞİN ÖZÜ: İHLÂS-I TÂMME'Yİ KAZANMAK
Bize; Üstad Hazretlerinin ifâdesiyle, “ihlâs-ı tâmme” içinde hareket etmek kalıyor. Yani her adımımızda, her dersimizde, her işimizde, her hizmetimizde, her himmetimizde, her gayretimizde, her nefesimizde “tam ihlâs”ı kazanmak ve bunu kalıcı kılmak zorundayız. Bu hizmetin ihlâsla yürütülmesinin önemindendir ki, Üstad Saîd Nursî hazretleri, ihlâsa büyük ehemmiyet verir, İhlâs ve Uhuvvet meseleleri için üç müstakil risâle telif eder, İhlâs Risâlesinin en az on beş günde bir okunmasını, gerekleri ile titizlikle amel edilmesini ve bunun aslâ ihmal edilmemesini ister. Yoksa asırlar ötesinden gıpta ile ilgi gösterilen, duâ ile nazar edilen ve himmet ile bakılan bir hizmet olma liyâkatini kazanabilir miydi?
Şimdi ihlâs zamanıdır. Biz, yapmamız gereken hizmeti ihlâs ile yapar, atmamız gereken adımı ihlâs ile atar, göstermemiz gereken çabayı ve gayreti ihlâs ile gösterir, bulunmamız gereken derslerde—Allah’ın izniyle—ihlâs ile bulunmaya muvaffak olursak; Allah dostlarının, evliyânın, mâneviyat büyüklerinin, her asrın mebuslarının ve selef-i sâlihîn âlimlerinin tasarruflarını da, duâlarını da, himmetlerini de, hoş nazarlarını da, teşvik sıvazlamalarını da, sevgilerini de, şefkatlerini de; inşaallah üzerimize celp edebiliriz.
Allah hizmet ehlinin yardımcısı olsun. Âmîn.

Dipnotlar:
1- Haşir Sûresi, 59/9
2- Lem’alar, s. 166
3- Sünûhât, s. 41


Konu Başlığı: Ynt: Zaman ihlâs zamanı
Gönderen: Ceren üzerinde 07 Şubat 2017, 22:10:43
Esselamu aleyküm.Rabbim bizleri sonsuz ihlas üzerine iman üzerine yaşayan ve feyzine erip allahın rahmetine merhametine kavuşan kullardan olalım inşallah...


Konu Başlığı: Ynt: Zaman ihlâs zamanı
Gönderen: Sevgi. üzerinde 08 Şubat 2017, 01:23:43
Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Mevlam bizleri ihlaslı olan kullarından olabilmeyi nasip etsin inşaAllah.


Konu Başlığı: Ynt: Zaman ihlâs zamanı
Gönderen: Ruhane üzerinde 15 Şubat 2017, 22:11:10
Allah hizmet ehlinin yardımcısı olsun. Âmîn.


Konu Başlığı: Ynt: Zaman ihlâs zamanı
Gönderen: Ruhane üzerinde 21 Nisan 2017, 01:44:16
Aletini selam Rabbim tüm ibadetlerimiZi ihlasla halisane yapmamız bizlere nasip eyle Amin