> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Kuran-ı Kerim > Sizden Gelenler( Kuran-ı Kerim) > Kuran a göre Kuran ın isim ve sıfatları 1
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kuran a göre Kuran ın isim ve sıfatları 1  (Okunma Sayısı 1283 defa)
01 Ekim 2010, 15:19:42
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 01 Ekim 2010, 15:19:42 »



Kur'an'a Göre Kur'an'ın İsim ve Sıfatları - 1


Yüce ALLAH tarafından Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’e gönderilen Kur’ân-ı Kerim, pek çok özelliklere sahip son mukaddes Kitaptır. Onun bu özellikleri, yine kendisi tarafından muhataplarına tanıtılmıştır. Bilindiği gibi, bir şey veya bir kimse tanıtılırken, öncelikle onun sahip olduğu isim ve sıfatlar nakledilir. Kur’ân’ı tanımak ve tanıtmak için de, aynı yoldan hareket edilerek, onun hâiz olduğu isim ve sıfatların zikredilmesi gerekir. Nitekim Kur’ân da, aynı metot üzere hareket ederek, kendi niteliklerini yine kendisi tanıtmış; çeşitli âyetlerde bazen uzun uzun, bazen da bir iki kelimeyle, sahip olduğu özelliklerden bahsetmiştir.

İşte bu makalede, Kur’ân’ı tanıtıcı ve özelliklerini belirleyici nitelikte olan isim ve sıfatlar, yine Kur’ân’a dayanılarak incelenecektir.

Giriş

Kelime olarak “Kur’ân”; hemzeli (el-Kur’ân) veya hemzesiz (el-Kurân) oluşuna göre: okumak, ezberden okumak, toplamak, yaklaştırmak, karîne.. gibi mânâlara gelir. Kur’an’ın Usûl (metodoloji) kitaplarında geçen tarifi ise şöyledir: “Hz. Muhammed (sav)’e indirilmiş, mushaflarda yazılmış, tevâtür (her asırda, yalan üzerine birleşmeleri ihtimal dışı olan büyük topluluklar tarafından yapılan rivâyet) yoluyla nakledilmiş ve tilâvetiyle (okunuşuyla) ibâdet edilen mu’ciz (benzeri meydana getirilemeyen, eşsiz) bir kelâmdır”.

Bu tarife göre; Kur’ân dışındaki mukaddes kitaplar, Kur’ân’ın tercüme ve mealleri, Kur’ân’daki bir ifadeyi, metin olarak değil de mânâ olarak veren Arapça ifadeler, Kur’ân mefhumunun dışında kalmaktadır.

Kur’ân’ın, “el-Kur’ân” lâfzı dışında daha pek çok isim ve sıfatları vardır ki, bunların sayısının 90’dan fazla olduğu söylenmiştir.


Yüce ALLAH, Kendi Kitabını, çeşitli özellikleriyle tanımlayıp niteleyerek, onun sahip olduğu sıfatları, yine Kur’ânında anlatmıştır. Bu tarif ve tavsiflerin geçtiği âyetlerin incelenip değerlendirilmesi sonucunda, Kur’ân’ın hâiz olduğu isim ve sıfatların tespiti yapılmaya çalışılmış, ancak, bazı âyetler yoruma müsait olduğu için de bunlar, farklı sayılarda belirlenmiştir. Biz, bunlardan tespit edebildiklerimizi alfabetik sırayla sunacağız. Kaydedeceğimiz kelimeleri kısaca açıklayıp, ilgili âyet veya âyetlere işaret edeceğiz. Gayemiz, Kur’ân’ın çeşitli özellikleriyle tanınıp, değerinin bilinmesi yolunda küçük bir hizmet ve Kur’ân’ın, yine Kur’ân’dan öğrenilmesine katkıda bulunmaktır. Kelimeler alfabetik olmakla birlikte, “Kur’ân” kelimesi, önemine binaen başa alınmıştır.

Kur’ân’ın İsim ve Sıfatları

1- Kur’ân :

“el-Kur’ân”, “el-Kırâe” kelimesiyle eş anlamlıdır. Daha sonra bu masdarî mânâ, Yüce ALLAH’ın Kitabı için, ism-i mef’ûl anlamı taşıyan özel isim olmuştur.

“Kur’ân” kelimesinin, hemzeli veya hemzesiz oluşuna göre, kıraat farklılıkları bulunduğu gibi, kelimenin yapısı ve mânâsı üzerinde de değişik görüşler ileri sürülmüştür.

Mütevâtir On Kıraat’a göre, bu kelimeyi İmam İbn Kesîr (120/738), hemzesiz olarak (Kurân şeklinde); İmam Hamze (156/773), vakf hâlinde hemzesiz, vasl hâlinde hemzeli olarak okumuştur. Diğer kıraat imamları ise sadece hemzeli olarak okumuşlardır.1

Kelimenin aslı ve mânâsı üzerindeki görüşleri de şöylece özetlemek mümkündür:

a) Muhammed b. İdris eş-Şâfiî (204/819)’ye nisbet edilen bir görüşe göre, bu kelime hiçbir kökten türememiş olup, “el” takısıyla birlikte özel bir isimdir. Karae”den de türememiştir; eğer böyle olsaydı, her okunan şeye Kur’ân denilirdi. Tevrat ve İncil isimleri gibi, bu da ALLAH’ın Kitabına verilmiş bir isimdir.

b) Ebu’l-Hasen el-Eş’arî (324/36)’ye dayandırılan bir görüşe göre bu kelime; bir şeyi bir şeye yaklaştırmak, katmak anlamına gelen “Karane” fiilinden türemiştir. Bir şey diğerine katıldığında ( ) denir. Sûreler, âyetler ve harfler bir araya toplandığı için de buna “Kurân” adı verilmiştir. Nitekim hacc ve umreyi bir arada yapmaya da “Kırân” denilir.

c) Ebû Zekeriyyâ Yahyâ b. Ziyâd el-Ferrâ (207/822)’ya göre de bu kelime, “karîne” kelimesinin çoğulu olan “karâin” den müştaktır. Onun âyetleri birbirine benzediği, birbirini tasdik ettiği için, ALLAH’ın Kitabına özel isim olmuştur. Kelimenin sonundaki “nûn” da aslî harftir. Aşağıda görüşünü nakledeceğimiz ez-Zeccâc ise, buna cevap olarak, “Kur’ân” kelimesinin aslında hemzeli olduğunu, fakat hemzenin harekesinin kelimedeki ağırlığını hafifletmek üzere, kendinden önceki “râ” ya nakledildiğini ve hemzenin terkedildiğini söylemiştir.

d) Ebû İshâk ez-Zeccâc (311/923)’a göre bu kelime; toplamak anlamına gelen “el-kar’ü” mastarından “fu’lân” vezninde, hemzeli bir kelimedir.  : “Suyu havuza topladım” cümlesindeki “kara’tü” kelimesi, “cema’tü (topladım)” anlamındadır. Kur’ân, sûreleri topladığı gibi, geçmiş kitapların meyvelerini de toplamıştır.

e) Ebu’l-Hasen Ali b.Hâzım el-Lihyânî (215/830) ve çoğunluğun görüşüne göre de bu kelime, “telâ” (okumak)” anlamına gelen “karae” den “ğufrân” vezninde hemzeli bir mastardır. İsm-i mef’ûl anlamı taşır. Hemzesiz olarak “Kur’ân” denilmesi, tahfîf içindir. Şu âyetler de bu görüşün isabetinde delil olarak gösterilmiştir:

 “Onu (senin kalbinde) toplamak ve (sana) okutmak Bize düşer. O hâlde, sana Kur’ân’ı okuduğumuz zaman, onun okunuşunu tâkip et.” (Kıyâme 75/17-18)

Bizim kanaatimize göre de, bu görüş daha mâkuldür. Çünkü bu âyetlerde “cem’ ve Kur’ân” kelimeleri yanyana ve farklı mânâlarda (toplamak ve okumak) kullanılmıştır.

f) Schwally, Wellhausen ve Horovitz gibi bazı müsteşrikler ise, Kur’ân kelimesinin, Süryânî yahut İbrânî dilinden, okuma veya okunan anlamında “Keryânî, “Kiryânî” lâfızlarından alınmış olduğunu iddia ederler. Bunu söylerken de, “karae” kelimesinin “okumak” mânâsı ile hâlis Arapça bir kelime olmadığını ileri sürerler. Arapların, câhiliye döneminde bu kelimeyi “telâ (okumak)”dan başka mânâda kullandıkları da nakledilir. Meselâ  ifadesiyle, devenin hiç gebe kalmadığı ve yavru doğurmadığı (ortaya yavru çıkarmadığı) kastedilmiştir. Kezâ Amr b. Gülsüm’ün  sözünde de bu kelime aynı mânâda kullanılmıştır. Bir kelimenin yabancı kökenli olup, zamanla Arapçalaştığını -genel dil kuralları açısından- kabul etmek mümkün olsa bile, bu misâlleri gerekçe göstererek, böyle bir kanaate varılamaz. Bilindiği gibi, Arapça’da -ve her dilde- bir kelime, birbirinden farklı ve hattâ birbirine zıt birçok mânâlara gelebilmektedir. (Bu örnekler de, bu kelimenin söz konusu anlamda kullanılmış olduğunu gösterir; başka mânâya delâlet etmeyeceğini göstermez. Kaldı ki, sâdece bu mânâ göz önüne alınarak bile, konuyla bir bağlantı kurmak mümkündür. Çünkü kâri de, kıraatıyla, Kur’ân’ı ağzıyla telâffuz edip ortaya çıkarmaktadır.2

“Kur’ân”la ilgili âyetlerden birisi şöyledir:
“Şüphesiz bu Kur’ân, en doğru yola iletir ve iyi işler yapan mü’minlere, kendileri için büyük bir mükâfat olduğunu müjdeler.” (İsrâ 17/9)

2- Aceb :

Hayrete düşüren, hoşa giden, hârikulâde güzel, benzeri görülmemiş, çok hayret verici anlamındadır. Kur’ân-ı Kerim, bir âyette bu sıfatla nitelendirilmiştir:

“De ki: Cinlerden bir topluluğun Kur’ân’ı dinleyip, sonra şöyle dedikleri bana vahyolundu: Biz, hârikulâde güzel bir Kur’ân dinledik’.” (Cinn 72/1)

Âyetteki “aceben” kelimesi, “acîb” yerine kullanılmış bir mastardır; fakat “acîb”den daha beliğdir ve te’kid için sıfat olarak kullanılmıştır.3

3- Adl :


Doğru olmak, hakkıyla hüküm vermek, hakkını yerine getirmek, düzeltmek ölçülü hareket etmek, denkleştirmek, eşit kılmak, aşırılıktan kaçınarak dengeli davranmak, haksızlıktan uzaklaşarak doğruluk üzere bulunmak, hak tanırlık; zulüm ve haksızlığın zıddı.

 “Rabbinin sözü, hem doğruluk, hem de adâlet bakımından tamamlanmıştır. O’nun sözlerini değiştirebilecek hiç kimse yoktur. O işitendir, bilendir” (En’âm 6/115)

Âyette geçen “adl” kelimesiyle, Kur’ân’ın koyduğu hükümlerde tam ve mükemmel olduğu, zulüm ve eğrilikten uzak bulunduğu vurgulanmış olmaktadır.4

Kur’ân-ı Kerim’de, çeşitli müştaklarıyla farklı mânâlarda kullanılan “adl” kelimesi, esmâ-i hüsnâ hadîsinde, ALLAH’ın 99 isminden birisi olarak sayılmıştır ki bu takdirde mânâ; çok adâletli, aslâ zulmetmeyen, hakkâniyetle hükmeden, haktan başkasını söylemeyen ve yapmayan anlamına gelir.5

4- Ahsenü’l-Hadîs :

Sözün en güzeli, en güzel söz.

 “ALLAH, sözün en güzelini, (güzellikte) birbirine benzer, tekrarlanan bir Kitap hâlinde indirdi..” (Zümer 39/23)

Kur’ân-ı Kerim, hem lâfız hem de mânâ bakımından fesahat ve belâgatıyla, kendine has üstün üslûbuyla sözlerin en güzelidir; onda çelişki ve tutarsızlık yoktur. Birçok ilimleri ihtiva eder. Verdiği bütün bilgi ve haberlerin hepsi de doğrudur.6 Peygamberimiz de Kur’ân için aynı mahiyette “Hayru’l-Hadîs” (sözün en hayırlısı) buyurmuştur.7

5- Aliyy :

Çok yüce, yüksek, şerefli, kıymetli, kadri yüce.

“O, katımızda bulunan ana kitaptadır. Şânı yücedir, hikmetle doludur” (Zuhruf 43/4)

Kur’ân çok yücedir; ebedî mu’cize olması sebebiyle, indirilmiş olan diğer Kitapların hepsinden yüksektir. Doğru yola götürür. Kur’ân’ın anlaşılmasıyla, onun yücelik sıfatına uygun olarak, üstün ...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 01 Ekim 2010, 15:20:54 Gönderen: Sumeyye »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kuran a göre Kuran ın isim ve sıfatları 1
« Posted on: 29 Mart 2024, 18:39:32 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kuran a göre Kuran ın isim ve sıfatları 1 rüya tabiri,Kuran a göre Kuran ın isim ve sıfatları 1 mekke canlı, Kuran a göre Kuran ın isim ve sıfatları 1 kabe canlı yayın, Kuran a göre Kuran ın isim ve sıfatları 1 Üç boyutlu kuran oku Kuran a göre Kuran ın isim ve sıfatları 1 kuran ı kerim, Kuran a göre Kuran ın isim ve sıfatları 1 peygamber kıssaları,Kuran a göre Kuran ın isim ve sıfatları 1 ilitam ders soruları, Kuran a göre Kuran ın isim ve sıfatları 1önlisans arapça,
Logged
20 Kasım 2016, 20:50:05
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 20 Kasım 2016, 20:50:05 »

Esselamu aleykum.rabbim bizleri kur ani kerimi okuyan ve onu hayatina rehber edinip kur anin yum isim ve sifatlarini hakkiyla ogrenen kullardan olalim inşallah...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes