> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Kuran-ı Kerim > Sizden Gelenler( Kuran-ı Kerim) > Bir hadis temelinde Kuran a bakış
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bir hadis temelinde Kuran a bakış  (Okunma Sayısı 760 defa)
01 Ekim 2010, 18:13:03
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 01 Ekim 2010, 18:13:03 »



Bir Hadis Temelinde Kur’an’a Bakış



Kur'an'a yaklaşmada ön şartlar

İnsanlık tarihinde en çok rağbet gören ve pek çok alimin de tefsirini yapmak için azm-i rah ettiği Kur'an-ı Kerim, her seviyeden herkese hitap etmiş ve arayanlar O'nda mutlaka bir şeyler bulmuş, kimse O'ndan elleri boş dönmemiştir. Yani, herkesin Kur'an'dan, niyetine, kabına ve istidadına göre istifadesi söz konusudur.

Kur'an-ı Kerim'e yaklaşmanın, O'nu anlayıp, O'ndan istifadenin birinci şartı, O'na iman etmektir. Bu, O'nun Allah Kelam'ı olduğunu tasdik manasında icmali bir imandan öte, O'nda bizi doğruya götürecek, hayatımızı tanzim edecek, bütün meselelerimizi çözecek her şeyin bulunduğunu içten kabul şeklinde tafsilli bir iman olmalıdır.

Kur'an, 700'den fazla yerde teakkul, tedebbür, tefekkür, teşa'ur, tefekkuh gibi düşüncenin değişik yönlerini, boyutlarını veya mertebelerini ifade eden kelimelerle, akıl sahiplerine, önlerinde bitmez tükenmez bir düşünce platformu hazinesi sunar. "Dileyen kimse ondan öğüt alır." (74:55) ayetinde de buyurulduğu üzere, anlama ve istifade için Kur'an'a yaklaşmada belki de ilk gerekli olan şey, isteme, arama, ihtiyaç hissetmedir. İsteyen ve ihtiyaç hisseden insan, temiz bir kalb ve şartlanmamış, duru bir zihinle ona yaklaşacak, "Düşünesiniz diye onu Arapça bir Kur'an olarak indirdik." (12:2) ayetinde açık olduğu gibi, bu defa O'nun dilini öğrenmeye yönelecektir. Arapça, İlahi Kelam'ı taşıyabilecek bir enginliğe ve ifade gücüne sahip bir dildir. Dünyadaki bütün isim ve fiilleri kucaklayabilecek kapasitede, hatta cümle kuruluşları ve kelimelerin alternatif manalarıyla lafzın dar dünyasından engin manalar dünyasına, bir bakıma fizikten metafiziğe götüren engin bir dildir Arapça. Dolayısıyla Kur'an'ı gerektiği şekilde anlayabilmek için, önce O'na tafsilli iman, sonra doyma ve kanma için O'na karşı sonsuz bir açlık ve susuzluk hissetme, sonra da, O'ndaki hazinelerin en dış kapısının anahtarı olan Arapça'yı incelikleriyle bilmek gerekmektedir.

Kur'an, dini, tecrübi, fiziki, fizik ötesi, bütün ilimleri cami bir kitap olarak, O'ndan istifade için, bu ilimlerin en azından külli kaidelerine vukufiyet de bir başka şarttır. Aynı hususta bir diğer çok önemli şart, yukarıda kısmen temas edilip geçtiği gibi, Kur'an, "müttakilere bir hidayet ve yol gösterici" olmakla, O'nu anlayacak, O'ndan istifade edecek şahsın, akıbeti ve gittiği yol konusunda endişe duyan, doğruyu arayan, zihni şartlanmamış,kalbi günahlarla bütün bütün kararmamış olması gerekir. O'ndan tam hidayet almanın belki en önemli şartı, takvanın bu ilk basamağının ötesinde, bütün niyet, söz ve davranışlarda Allah'a muhalefetten tam sakınmak ve tecrübi ilimlerin mevzuu olan, Allah'ın hayat ve kainat için koyduğu kanunları da, en azından külli prensipler ölçüsünde bilerek, O'nun koruması altına girmek, hiç olmazsa bunun gayreti içinde olmaktır.

Burada zikredilmesi gereken bir diğer mesele de, Kur'an-ı Kerim'e önce bir bütün halinde bakabilmektir. Kur'an'ı Kerim, bütün ayetleri birbirleriyle ve onların tamamından oluşan Kur'an'ın heyet-i umumiyesiyle içten münasebet içinde bir bütünlük arz eder. Kur'an'ın bütünüyle ayetleri arasında hem küll-cüz', hem de külli—cüz'i münasebeti vardır. Bu bakımdan, bir ayeti bilmek, çok defa Kur'an'ın tamamını bilmeyi gerektirir. Dolayısıyla, ayetleri parça parça, ferd ferd ele almak, aralarındaki münasebeti görmemek, çok defa yanlış sonuçlara götürür. Kur'an'ı bütün olarak bilmek ise, tabii ki onu anlama adına önce baştan sona ciddi olarak okumuş bulunmayı ve tarihte Ehl-i Sünnet alimlerince tesbit edilmiş bulunan İslam itikadının esaslarını, İslam'ın temel ibadet, ahlak ve muamele prensiplerini, kısaca bütün külli kaidelerini bilmek gerekir. Kur'an'ı bütünlüğü içinde ele alabilmek, bundan başka, insan hayatını da bir bütün olarak kavramaya bağlıdır. İman esaslarıyla namaz, zekat gibi ibadetler, doğruluk, ahde vefa, yardımlaşma gibi hem ahlak, hem muamele kaideleri, haramlar, yasaklar ve bunların işlenmesi karşısında konulan cezalar gibi hayatın bütün yanlarıyla kök-gövde-dal-yaprak-çiçek-meyve münasebeti olduğu, tarihi kıssalar, ayetlerin ve hayatın sosyolojik, psikolojik ve müspet ilimlerle alakalı boyutları da, aynı münasebetin dışında düşünülemez. İşte, bütün bu hususları kuşatacak külli bir bakışa sahip olmadan Kur'an'dan yeterince istifade etmek mümkün değildir.

Tirmizi hadisi çerçevesinde Kur'an-ı Kerim


Bu kısa girişten sonra, asıl konumuz olan ve Tirmizi tarafından rivayet edilen Kur'an'la ilgili hadisi incelemeye geçebiliriz. Bu incelememizi, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin söz konusu hadisi şerhi çerçevesinde yapmaya çalışacağız.1

Bu hadis-i şerif, mealen şöyledir:

Kur'an, aranızda bir hakem ve hüküm kaynağıdır. O, hak ile batılı ayırdeden ölçüdür. O'nda her şey ciddidir. Kim, baskıdan ve zalimden korkarak O'na karşı güveni ve inancı sarsılırsa, Allah da onu helak eder. O'nda sizden evvelkilerin haberleri vardır. O'nda sizden sonrakilerin de haberi vardır. Kim O'nun dışında hidayet ararsa Allah onu saptırır. O, Allah'ın (celle celaluhu) en sağlam ipidir. O, hikmetli bir zikir, hikmet yüklü bir hatırlatmadır. O dosdoğru yoldur. O, kendine uyanları hevalarına uymaktan korur. Lisanlar ve beyanlar O'nun sayesinde herhangi bir iltibasa maruz kalmazlar. alimler, O'na asla doyamazlar. Kur'an, çok tekrar etmekle eskimez ve usanç vermez. İnsanı şaşırtan, hayrete sevk eden güzellikleri bitmez tükenmez. Bu öyle bir kitaptır ki, cinler onu dinlemeye kendilerini saldıkları zaman şöyle demek mecburiyetinde kaldılar: "Biz çok farklı, hayret ve hayranlık verici bir kitap dinledik. Bu kitap doğruluğa götürüyor. Biz de hemen ona inandık. (72:1)" O'nu konuşmasına esas alan doğru konuşmuş olur. O'nunla amel eden mutlaka mükafat görür. Kim O'nunla hüküm verirse adaletle hükmeder. Kim O'na çağrılırsa, doğru yola çağrılmış olur.

* "O, aranızda bir hakem ve hüküm kaynağıdır:" Kur'an, insanlığın ferdi, ailevi ve toplumla ilgili bütün problemlerinde, tartışmasız bütün akl-ı selim sahibi insanlar tarafından kabul edilebilecek çözümler taşımaktadır ve Kur'an, bu konuda geleceğin de en büyük referans kaynağıdır.

O'nun hakemliği ile -inşaallah- bir gün dünyada bütün ahlaki ve sosyal problemler aşılacaktır. Elverir ki, Kur'an'ı hazmetmiş olanlar, O'na sahip çıksın ve ruhuna sadık kalarak asrın idrakine göre O'nu bir kere daha seslendirsinler. Aslında gelecek adına bunun yapılması zaruridir. İnşaallah, büyük ilim adamları ve düşünürler, ülülazmane bir gayretle, Kur'an-ı Kerimin bu mevzudaki muhtevasını bir kere daha gün yüzüne çıkarır ve onun geçmiş gelecek haberlerinin doğruluğu yanında, hakemliğinin ne kadar isabetli olduğu hususunu bir kere daha ispat ederler.

* "O, hak ile batılı ayırdeden ölçüdür. O'nda her şey ciddidir:" Kur'an-ı Kerim, toplumların sosyal, siyasi, ticari vs bütün ihtiyaçlarına cevap vermesinin yanında, tam bir tutarlılık, ciddiyet ve son sözü söyleme edasıyla konuşmaktadır. Hükmü veren, mührü vuran O'dur. O'nun hiçbir kelimesi oyun ve eğlence için değildir. O, Allah marifet ve hakikati, nübüvvet ve nebiler, iman, ahiret, ibadet; varlık, hayat, ölüm ve bunların manası gibi en ciddi konularda söylenmesi gerekeni söylemiştir ve dolayısıyla O'nun her sözü tam bir ciddiyetle ele alınmalıdır.

* "Kim baskıdan ve zalimden korkarak O'na karşı güveni ve inancı sarsılırsa, Allah da onu helak eder:" Kur'an, Allah kelamı olması açısından, O'nu başka kitaplardan ayıran en ilgi çekici yanlardan biri, O'nun, kendisini okuyan ile girdiği manevi bağ ve etkileşmedir. Kur'an'daki hakikatlere uyanmış birisi, sırtına sorumlulukları almış bir insandır. Dolayısıyla, baskılar, onu bu hakikatleri inkara ve Kur'an'ı terketmesine sebebiyet vermemelidir. Böyle bir tavır, kişinin helaki demektir. Bilhassa, baskı yok iken elleri O'ndan gevşetmenin neticesinin ağırlığı daha da fazladır.

* "O'nda sizden evvelkilerin haberleri vardır:" Kur'an, eskiden yaşamış gitmiş pek çok toplulukların hayatlarını temel hususiyetleriyle gözler önüne serer. O'nun verdiği bilgilerin pek çoğu, yapılan tarihi, arkeolojik ve antropolojik araştırmalarla ispatlanmış olup, -kaldı ki, Kur'an'ın buna asla ihtiyacı yoktur- böyle olsun olmasın, bunların doğruluğu tartışılmazdır. Fakat ne yazık ki, modern tarih, sosyoloji ve antropoloji kitapları bunları nazara almamaktadır. Hz. Yusuf, Hz. Musa bilinmeden Mısır tarihi, Hz. Yunus bilinmeden Mezopotamya tarihi, Hz. Hud, Hz. Salih bilinmeden Arabistan tarihi, Hz. İbrahim bilinmeden Orta Doğu tarihi üzerinde sağlam bilgilere ve neticelere varılamaz. Dolayısıyla, tarih, antropoloji, sosyoloji gibi ilimler, Kur'an'ın verdiği bilgileri mutlaka araştırmalarında esas ve yol gösterici kabul etmelidir; aksi takdirde, güvenilir olmaktan uzak kalacaklardır.

------------------
İnsanlık tarihinde en çok rağbet gören ve pek çok alimin de tefsirini yapmak için azm-i rah ettiği Kur'an-ı Kerim, her seviyeden herkese hitap etmiş ve arayanlar O'nda mutlaka bir şeyler bulmuş, kimse O'ndan elleri boş dönmemiştir. Yani, herkesin Kur'an'dan,niyetine,kabına ve istidadına göre istifadesi söz konusudur.
------------------

* "O'nda sizden sonrakilerin de haberi vardır:" Kur'an, Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) hayatta iken, onların yakın gerçeği hakkında haberler verdiği ve bunlar aynen çıktığı gibi (Rum Suresi'nin başında verilen haberleri ve Fetih Suresi'nin ilgili ayetleri bunlara misaldir), O, bütün bir gelecek tarih hakkında işari, remzi haberler verm...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Bir hadis temelinde Kuran a bakış
« Posted on: 29 Mart 2024, 09:18:14 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Bir hadis temelinde Kuran a bakış rüya tabiri,Bir hadis temelinde Kuran a bakış mekke canlı, Bir hadis temelinde Kuran a bakış kabe canlı yayın, Bir hadis temelinde Kuran a bakış Üç boyutlu kuran oku Bir hadis temelinde Kuran a bakış kuran ı kerim, Bir hadis temelinde Kuran a bakış peygamber kıssaları,Bir hadis temelinde Kuran a bakış ilitam ders soruları, Bir hadis temelinde Kuran a bakışönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes