๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Sizden Gelenler( Güncel Meseleler ) => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 02 Eylül 2011, 15:05:23



Konu Başlığı: Türkiye, dünyanın dört bir yanıyla kardeş
Gönderen: Sefil üzerinde 02 Eylül 2011, 15:05:23
Türkiye, dünyanın dört bir yanıyla 'kardeş'
(http://medya.zaman.com.tr/2011/09/02/kardes.jpg)
Kafkas Dağları'nın kuzeyinde yer alan Adige Cumhuriyeti, haritada yerini bulmakta zorlandığımız yerlerden biridir belki
de.

Kültürü, coğrafi konumu ve tarihî yapısından bihaber olduğumuz Rusya'ya bağlı bu cumhuriyet, başkent Ankara'nın Çankaya ilçesinin kardeş şehri. Çeşitli illerimiz ile dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin kentlerinin kardeş olması sadece bununla sınırlı değil. Bursa'dan Kayseri'ye, Ağrı'dan Edirne'ye kadar birçok ilimiz, dünya şehirleriyle kardeşlik köprüsü kurmuş durumda. Türkiye'de ilk kardeş şehir protokolüne imza atıldığı günden bugüne dünyanın dört bir yanında yüzlerce protokol imzalandı. Kültür-sanat, ticaret, eğitim faaliyetlerinin hızlandırılmasını amaçlayan protokollerle şehirler birbirine bağlanıyor. 1992 yılında tek kardeş şehir protokolü imzalanırken aradan geçen 19 yılda 917 kardeş şehir protokolü imzalandı. Özellikle son 5 yılda kardeş belediye sayısı katlanarak çoğaldı. Kardeş belediyeler arasında Avrupa Birliği (AB) ülkeleri revaçtayken haritadaki yerini bulmakta bile zorlanılan ülkelerde de kardeş şehirler mevcut. Kimi belediyelerin kardeş şehirleri ise hiç duyulmadık ülkelerden çıkıyor. Çankaya'nın Adige Cumhuriyeti'nin Maykop şehriyle kardeşliği, Afyonkarahisar'ın Çuvaş Cumhuriyeti ile kardeşliği bu duruma örnek.

Asya'dan Afrika'ya Amerika'dan Avustralya'ya kadar genişleyen kardeşlik bağı ile şehirler arasında kültürel faaliyetler düzenleniyor, özel futbol turnuvaları organize ediliyor, sokakların isimleri değiştiriliyor. Öğrenciler, dünyanın farklı yerlerine, yabancı kültürlere konuk oluyor. El sanatlarından konuşulan dile kadar pek çok şeyi öğrenerek ülkelerine dönüyor. Uzakları yakın kılarak bunlara imkân sağlayan ise sadece bir imza. Neredeyse tamamıyla kardeşlik protokolü imzalanan AB ülkelerinde Türkiye'nin 257 kardeşi bulunuyor. AB'ye üye olan ülkeler arasında sadece 5 ülkeyle henüz kardeşlik imzası yok. Sınır ülkelerinin de hemen hepsinde kardeş şehir bulunuyor. Bunun yanı sıra en çok kardeş şehir Bulgaristan'da. Köyler dâhil 92 kardeş şehrin bulunduğu Bulgaristan'ın kardeşleri arasında Marmara Bölgesi'ndeki iller başı çekiyor. Sınır komşularından Yunanistan ile 64 kardeş şehir bulunurken Türklerin yoğunlukla yaşadığı Almanya'da 67 kardeş şehir bulunuyor.

İstanbul, 'kardeş'e doymuyor

Türkiye'de en çok kardeşlik protokolü Marmara Bölgesi'ndeki illere ait. Her yıl 7 milyondan fazla yabancı turistin geldiği İstanbul'un kardeş sayısı 160'ın üzerinde. Marmara Bölgesi'ni Ege Bölgesi izliyor. Ege Bölgesi'nin merkez şehirlerinden İzmir'in kardeş şehir sayısı 80'in üzerinde. Marmara Bölgesi'ndeki iller en çok Yunanistan ve Bulgaristan ile protokol imzalarken Ege Bölgesi'ndeki iller, Avrupa şehirleriyle kardeş oluyor.

En aktif kardeş Gaziantep

Türkiye'de kardeşleriyle en aktif olan belediye Gaziantep. Özellikle güneydoğu sınırındaki ülkelerle kardeşlik imzalayan Gaziantep, futbol turnuvasından kültür sanat faaliyetlerine kadar birçok alanda birlikte hareket ediyor. 9 kardeş şehri bulunan Gaziantep kimi kardeş şehriyle dostluk maçı yapıyor, kimi ile öğrenci değişimi gerçekleştiriyor. Kimi zaman da iki ülke arasında sokakların isimleri değişiyor.

15 il 'kardeş'siz

Türkiye'de hemen her ilin bir kardeş şehri olsa da 15 ilin kardeşi yok. Adıyaman, Artvin, Bingöl, Çankırı, Hakkari, Kastamonu, Muş, Siirt, Tunceli, Van, Aksaray, Bayburt, Karaman, Batman, Ardahan henüz kardeş şehri bulunmayan iller. Bunun yanı sıra Ağrı, Bitlis, Diyarbakır, Erzurum, Gümüşhane, Şırnak, Kilis ve Osmaniye'nin birer kardeş şehri var.