> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Güncel Meseleler > Sizden Gelenler( Güncel Meseleler ) > Tatil anlayışınızın doğruluğundan emin misiniz?
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Tatil anlayışınızın doğruluğundan emin misiniz?  (Okunma Sayısı 570 defa)
21 Haziran 2011, 13:38:26
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 21 Haziran 2011, 13:38:26 »



        
Tatil anlayışınızın doğruluğundan emin misiniz?

Gittikçe yaygınlaşan tatil hayatımız, atıl kalmak, vakit öldürmek, mevsimi eğlence ile bitirmek şeklinde mi geçiyor? Şayet tatilimiz böyle geçiyorsa bunu düşünmemiz gerekmez mi?

Çünkü tatilde değerlendirmeyip harcadığımız vaktimiz, aslında boşa harcamaktan titrediğimiz nakdimizden de kıymetlidir. Zira vakitle nakdi kazanabilirsiniz, ama nakitle boşa harcadığınız vakti kazanamaz, geri getiremezsiniz. Değerlendiremediğiniz vakit uçup gitti, bir daha kucak dolusu para verseniz dahi bir saatini geri döndürmeniz mümkün değildir.

Öyle ise vaktimizi tatilde boşa harcamaktan ciddi şekilde kaçınmalı, tıpkı paramızı boşa harcamaktan rahatsızlık duyduğumuz gibi, vaktimizi de boşa harcamaktan rahatsızlık duyar hale gelmeliyiz. Kaldı ki, İmam-ı Şafi Hazretlerine göre tatil, atıl kalmak, aylak gezmek de değildir. Tam aksine tatil, devamlı meşgul olduğundan dolayı usandığın işini bırakıp yeni bir işle meşgul olmak, yani usandığın bir işten uzaklaşıp usanmadığın yeni bir işe başlamak demektir.

Bu sebeple biz de günahlardan uzak tatilimizi yeni bir işle değerlendirmeli, fikrî ve ruhi gelişmeler sağlamaya yönelik kitaplar okuyup ilmi inkişaflar elde etmeli, nakitten de kıymetli olan vaktimizi boşa harcamış olmak gibi telafisi mümkün olmayan bir ziyana maruz kalmamaya dikkat etmeliyiz.

İmam-ı Ebu Yusuf Hazretleri kitap okumayı, yani ilimle meşgul olmayı meşguliyetlerin en değerlisi olarak görmekte, hatta ölürken bile ilmi mesele müzakere ederken ölmeyi dilemektedir. Nitekim vefatı anında bir ara bayılarak gözlerini yummuştu. Neden sonra kendine gelip de gözlerini açınca başında duranlara hemen ilmi bir mesele sordu. Dediler ki:

-'Şimdi mesele halletmenin zamanı değil, istirahat eyle!. Şu cevabı verdi: Keşke ilimle meşgulken gelse bana gelecek olan, ben de öylesine değerli bir meşguliyet içinde iken gitsem Rabb'imin huzuruna. Ne büyük şeref olur benim için ilimle meşgulken gitmek!..

Vakti boşa geçirmekten titreyenlerden biri de büyük alim Hammad bin Seleme idi. Bundan dolayı o, vakit içinde ya namaz kılar, ya halka hadis anlatır ya da öğrencilerine Kur'an dersi verir, gençlerle meşgul olurdu. Yani boşa harcadığı vakti hiç yoktu onun. Nitekim vefatı da namaz kılarken vaki olmuş, secdede iken ruhunu Rahman'a teslim etmişti de herkes de onun vakit değerlendirme titizliğine hayran kalmıştı.

Basra'nın büyük velisi Hasan Basri Hazretleri ise sahabenin vakti boşa geçirmeme titizliğini anlatırken şu değerlendirmeyi yapar:

- Ben öyle zatlara eriştim ki, onlar sizin paranızı boşa harcamaktan çekindiğinizden çok daha fazla vakitlerini boşa harcamaktan çekiniyorlar, dakikalarını dahi boş geçirmiyorlardı. Onların nazarında tatil asla atıl kalmak değildir, devam ettikleri işi bırakıp yeni bir işe başlamak şeklinde olurdu tatilleri.

Basra'nın büyük alimi Abdullah bin Amir'e bir dostu, "Biraz vakit ayır da şöyle havadan sudan sohbet edip vakit geçirelim." dedi. Verdiği cevap çok kısaydı. "Tut Güneş'i gitmesin, seninle oturup havadan sudan konuşup vakit öldürelim." dedi. Bu cevaba şaşıran dostu, "Ne demek tut güneşi?'' deyince Abdullah:

- Çünkü dedi, güneş durmuyor gidiyor, böylece vakit harcanıyor; ya vakti durdur seninle havadan sudan muhabbet edelim, ya da geriye çekil, akıp giden vakti değerlendirelim, nakitten de kıymetli olan vakti boşa harcama gibi bir gaflete düşmeyelim.

Demek ki, tatillerde bizim sorumsuzca harcadığımız vakitlerimiz maalesef nakitten de kıymetli olan vakitlerimizdir. Hem de kucak dolusu nakit harcasak da geri getiremeyeceğimiz vakitlerimiz. Onun için Efendimiz (sas) ikaz etmiştir bizleri:

- İki nimet vardır ki insanlar kıymetini bilmiyorlar: Biri sıhhatleri, diğeri de boş vakitleridir!

Evet hem sıhhatimizin hem de boş vaktimizin kıymetini tam olarak bildiğimiz söylenemez. Hiç olmazsa bu tatilde nakitten de kıymetli olan vaktimizin kıymetini düşünmeli, ailecek Kur'an okumayı geliştirip dini kitaplar incelemeyi fırsat bilmeli, nakitten de kıymetli vaktimizi boşa harcamaktan kaçınmalıyız?

Ahmed Şahin

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Tatil anlayışınızın doğruluğundan emin misiniz?
« Posted on: 26 Nisan 2024, 13:01:33 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Tatil anlayışınızın doğruluğundan emin misiniz? rüya tabiri,Tatil anlayışınızın doğruluğundan emin misiniz? mekke canlı, Tatil anlayışınızın doğruluğundan emin misiniz? kabe canlı yayın, Tatil anlayışınızın doğruluğundan emin misiniz? Üç boyutlu kuran oku Tatil anlayışınızın doğruluğundan emin misiniz? kuran ı kerim, Tatil anlayışınızın doğruluğundan emin misiniz? peygamber kıssaları,Tatil anlayışınızın doğruluğundan emin misiniz? ilitam ders soruları, Tatil anlayışınızın doğruluğundan emin misiniz?önlisans arapça,
Logged
21 Haziran 2011, 14:42:37
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« Yanıtla #1 : 21 Haziran 2011, 14:42:37 »

Evet çok doğru maalesef günümüzün tatil anlayışı İslam'a uygun değil, Merhum Prof.Dr.İbrahim Canan hocamızın  İslam'da zaman tanzimi kitabını okumanızı tavsiye ederim.Allah c.c. razı olsun.Selam ve dua ile...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes