๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Sizden Gelenler( Güncel Meseleler ) => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 01 Ocak 2012, 20:07:38



Konu Başlığı: Kadın çalışanlara mobbing eğitimi
Gönderen: Sefil üzerinde 01 Ocak 2012, 20:07:38
Hakİş Genel Başkanı Arslan Kadın çalışanlara mobbing eğitimi

Çalışan kadınların çok sayıda sorunları bulunuyor. İşyerlerinde yaşanan stres, mobbing, şiddet bunların hepsi kadın çalışanların daha çok muhatap olduğu sorunlar''

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, çalışan kadınların çok sayıda sorunları bulunduğunu belirterek, ''İşyerlerinde yaşanan stres, mobbing, şiddet bunların hepsi kadın çalışanların daha çok muhatap olduğu sorunlar'' dedi.

Hak-İş'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) ile işbirliğinde yürüttüğü ''Kadın Çalışanlara Yönelik İş Sağlığı ve iş Stresi Seminerleri Projesi'' sertifikalı eğitim programı toplantısı, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Kültür merkezinde yapıldı.

Arslan, toplantının açılışında, konfederasyonun pek çok alanda yaptığı eğitim, mesleki eğitim, istihdam ve buna benzer alanlardaki projelerin bir kısmını ÇASGEM'le gerçekleştirdiklerini belirtti.

Kadın üyelere yönelik ''Kadın Çalışanlara Yönelik İş Sağlığı ve İş Stresi Seminerleri Projesi''nin de kadın odaklı bir proje olduğunu anlatan Arslan, bu projeye kadın katılımının önemini vurguladı.

Bu konudaki projeleri istihdamda kadın-erkek eşitliğinin sağlanamadığı gerçeğinden hareketle başlattıklarını belirten Arslan, kadınların istihdamdaki oranı yüzde 30'larda iken, erkeklerin oranının yüzde 70'lerde olduğunu, burada ciddi bir farkın istihdamda problemler yarattığını söyledi.

İşyerlerinde çalışan kadınların çok sayıda sorunları olduğuna dikkati çeken HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, şunları kaydetti:

''Türkiye'de kadın olmak gerçekten zor, ama çalışan kadın olmak daha da zor. İşyerlerinde yaşanan stres, mobbing, şiddet bunların hepsi kadın çalışanların daha çok muhatap olduğu sorunlar. Dışlanmışlık var, ayrımcılık var, toplumun onun kaldıramayacağı üzerine yüklediği yükler var. Anne olma, ev kadını olma, öğrenci, çalışan işçi olarak sorumlulukları var. Bunlara  yönelik çözüm üretmemez lazım, bu bizim sorumluluğumuz, yapmamız gereken bir görev. Bu konuda neler yapabileceğimizi görmemiz için kadınları da fiili olarak sahada görmemiz lazım. Bunun için birlikte çalışmamız lazım. Sadece teorik bilgiler değil, kadın çalışanlarla yüz yüze, karşı karşıya,  yan yana oturup onların sorunlarını onlardan dinlemek istiyoruz.

Ne kadar kadınlarla beraber yaşasak da kadınları ancak kadınların dilinden gözüyle tanımak lazım. Bazen  bizim sıradan, günlük olarak gördüğümüz bir çok şey onların hayatını nasıl kararttığını, onları nasıl altüst ettiğini, onların hayatını nasıl zorlaştırdığını, onlar içinde derin izler bıraktığını farkedemiyoruz. Onun için HAK-İŞ kadın konusunu başlı başına bir konu, başlık olarak ele almıştır.''

Her alanda kadının sendikal mücadeleye dahil edilmesi istediklerini belirten Arslan, kadınlardan daha çok çalışma hayatına katkı beklediklerini ifade etti.

''Kadının etrafında örülen duvarların, etraflarını saran  barikatlarını kaldırılması için için çaba sarfetmek gerekiyor'' diyen Hak-İş Genel Başkanı, kadına yapılan her türlü şiddetin, baskının, tacizin, dışlamanın, ayrımcılığın ortadan kaldırılması konusunda federasyonun kararları olduğunu belirtti.

Ancak burada bunun mücadelesinin tamamen erkeklere bırakılmaması gerektiğini ifade eden Arslan, kadınların pes etmemeyi ve geri çekilmemeyi ve her şeyi erkekten beklememesi gerektiğini öğrenmesi gerektiğini söyledi. Arslan, ''sorunların sadece erkekler eliyle çözülemeyeceği, varsa bir sorun birlikte çözülmesi gerektiğinin bilinmesi gerekiyor'' dedi.

Kadınların  çalışma hayatının en az erkekler kadar parçası olması gerektiğini vurgulayan Arslan, ''kadınları daha çok sahiplenmek, onları bu baskılardan uzak tutmaya çalışmalıyız. İşimiz zor ama, bu sorunları birlikte çözeceğiz'' şeklinde konuştu.

ÇASGEM  Başkanı Ahmet Çetin de, merkezin sosyal sorumluluk projesi olarak Hak-İŞ Konfederasyonu işbirliğinde belirlediği  13 ilde eğitim faaliyetleri yaptığını belirterek, bu illerde kadın çalışanlara yönelik iş sağlığı, güvenliği ve iş stresi projesi konusunda HAK-İŞ'in üyelerine bilgilendirme toplantısı yaptıklarını kaydetti.

Günümüzde çalışan insanın verimli olması için özellikle işyerinde huzurlu ve mutlu olması gerektiğini vurgulayan Çetin ''ancak zaman zaman çeşitli baskılar yaşanmakta olduğu da bir gerçek. Bunlarından biri de mobbing, Türkçe  karşılığıyla, zorlama, yıldırma, bezdirme ile karşılaşılmaktadır. Mobbing; psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek özellikle hiyerarşik yapılanmış kuruluşlarda gücü elinde bulunduran kişinin ya da grubun diğerlerine psikolojik yollardan uzun süreli sistematik baskı uygulaması olarak tanımlanmaktadır. Bu soruna çözüme katkıda bulunmayı amaçlıyoruz'' diye konuştu.

milli gazete