> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Güncel Meseleler > Sizden Gelenler( Güncel Meseleler ) > Hüsnü hat matematiğin ruhudur
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hüsnü hat matematiğin ruhudur  (Okunma Sayısı 619 defa)
05 Mayıs 2012, 21:28:01
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 05 Mayıs 2012, 21:28:01 »



Hüsnü hat matematiğin ruhudur

Hat sanatçısı Selim Türkoğlu, bilgisayar teknikleri kullanılarak hat sanatı örneklerinin oluşturulmaya başlandığını, bunun sanatın geleceği açısından endişe meydana getirdiğini söyledi. Selim Türkoğlu, yaptığı açıklamada, son 15 yıldır hat sanatına büyük bir ilginin oluştuğunu, toplumun her kesiminin hat sanatını öğrenmek için çaba sarf ettiğini belirtti.

bu ilginin son zamanlarda istismar edildiğini ve bu kapsamda şahit olduğu kötü örneklerin bulunduğunu ileri süren Türkoğlu, kimseyi zan altında bırakmak istemediği için isim vermek istemediğini bildirdi. Hat sanatının çileli bir uğraş olduğunu, bir yazının tamamlanmasının haftalarca sürdüğünü kaydeden Türkoğlu, şöyle konuştu: "Sanatın geleceği açısından, endişeleniyorum. Çok fazla talep olunca, istismarlar başladı. Hat sanatına teknolojiyi sokmaya başladılar. Daha önce de duyuyordum; ışıklı masa ve kopya kullanılıyor. Daha önce yazılmış bir metin, bire bir ya da biraz değişiklik yaparak satılıyor. Kopya ederek yaptığı yazı farklı, altına attığı imza farklı. Çünkü imzayı kopya edemiyor. İmzadaki yazı kendi karakteri. Bugün bilgisayar ve bilgisayarın içerisindeki programlar kullanılarak, özellikle fotoshop programı kullanılarak yazı oluşturulmaya başlandı. Fotoshop programında hazırladığı harfler ona ait değil. Başka sanatkârların kullandığı harfler. Bu harfleri bir araya getirerek, bir kompozisyon oluşturuluyor. Ondan sonra da üzerinden kalemle giderek veya doldurarak çiziyor. Yazının orijinal kalemden mi çıktığını yoksa doldurularak mı yazıldığını herkes anlamıyor" dedi.
YAZI ÇIPLAK HALİYLE GÖRÜLMELİ

Hat sanatının kendine özgü malzemeleri bulunduğunu dile getiren Türkoğlu, kopya örnekleri anlamak için de şu tavsiyelerde bulundu: "İnsanlar, mümkün oldukça yazıyı çerçevelenmeden önce çıplak haliyle görsün. Parmağını yazının üzerine dokundursun. İz mürekkebinin kendine has bir özelliği vardır. İz mürekkebi doldurulan yazılar, parmağınıza dokunur. İz mürekkebi kullanılacak, kamış kalem kullanılacak. Bu malzemelerin de iyisinin kullanılması gerekiyor. Kullandığınız alet ve malzemeler kötü olursa ondan iyi sanat çıkmaz. Muhtelif ülkelerden gelen kimyasal mürekkep kullanılıyor. Çünkü kimyasal mürekkebin ömrü yok. Kimyasal mürekkep 3-5 sene sonra rengini atıyor. Ancak iz mürekkebi, elle dövülerek yapıldığı için asırlarca da dursa rengi ölmüyor. Günümüze ulaşan asırlar önce yapılmış tablolar hâlâ ilk günkü rengini koruyor. İz mürekkebinin özelliği budur. Örneğin Sami Efendi, hattat Hamit bey, bu sanatta bir otoritedir. Onun harfleri kullanılıyor, kopyalanıyor. Sanki kendisi yapmış gibi bir kompozisyon hazırlanıyor. Bu hat sanatının kalitesine gelişmesine zarar veriyor" diye konuştu.
HAT SANATININ TARİHİ   İSLAM'LA BAŞLAR

Hüsn-ü hat sanatının asli bir sanat olduğunu, kendine göre kavramları ve ölçülerinin bulunduğunu kaydeden Türkoğlu, Kur'an-ı Kerim harfleri kullanılarak, o harflerle yazılan ölçülü ve kurallı yazıya hüsn-ü hat denildiğini ifade ederek; "Bunun için bir kamış kalem ve el lazım. İşin içine üçüncü bir obje girerse, bu hüsn-ü hat olmaktan çıkar" dedi. Hat sanatının tarihinin İslam'la başladığını, İslam'da resim ve tasvir yapmanın çok hoş karşılanmadığını bildiren Türkoğlu, bu yüzden yetenekli insanların yazı sanatına yöneldiğini belirtti. Türkoğlu, hat sanatının Abbasiler döneminde çok yol kat ettiğini, belli ölçüler, kavramlar ve yazı çeşitlerinin belirmeye başladığını dile getirdi.
YAZI SANATI MÜSLÜMAN VE TÜRK TOPLUMUNUN KİMLİĞİDİR

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u bir ilim ve sanat merkezi haline getirdiğini, Fatih'ten sonra sarayda sanatkârların bulundurulmaya başladığını kaydeden Türkoğlu; "Yazı sanatı, bütün kimliğini, bütün özelliklerini Osmanlı döneminde kazanmıştır. Yazının Osmanlı döneminde ulaştığı şahikanın adıdır hüsn-ü hat sanatı. Bu hakikaten böyledir. Cismani aletlerle de yazılıyorsa bile, hüsn-ü hat matematiğin ruhudur derler. Osmanlı döneminde en büyük atılımı 2. Beyazıd döneminde görüyoruz. Burada saray desteği çok önemli. 1928'de yazı değişimiyle birlikte, mesela hat sanatı sekteye uğramış. Fakat bu alanda yetişmiş 3-5 insanın kişisel gayretleriyle bugün hat sanatının yaşadığını görüyoruz. Yazı sanatı, Müslüman ve Türk toplumunun kimliğidir" diye konuştu.

milligazete

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hüsnü hat matematiğin ruhudur
« Posted on: 25 Nisan 2024, 14:59:49 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hüsnü hat matematiğin ruhudur rüya tabiri,Hüsnü hat matematiğin ruhudur mekke canlı, Hüsnü hat matematiğin ruhudur kabe canlı yayın, Hüsnü hat matematiğin ruhudur Üç boyutlu kuran oku Hüsnü hat matematiğin ruhudur kuran ı kerim, Hüsnü hat matematiğin ruhudur peygamber kıssaları,Hüsnü hat matematiğin ruhudur ilitam ders soruları, Hüsnü hat matematiğin ruhudurönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes