> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Aile Hayatı > Sizden Gelenler( Aile Hayatı ) > Mutluluk evlilikte mi gizli?
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Mutluluk evlilikte mi gizli?  (Okunma Sayısı 424 defa)
21 Haziran 2011, 00:45:43
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 21 Haziran 2011, 00:45:43 »




Mutluluk evlilikte mi gizli?

Hayat Yayınları'ndan çıkan "İslâm'da Evlilik ve Aile Okulu" kitabı evlilikler konusunda önemli bilgilerle birlikte günümüz sorunları ve çelişkileri karşısında 'okul' işlevini öne çıkarıyor.

Benzer pek çok kitabın piyasada olduğunu dile getiren kitabın yazarı Mehmet Kızılkaya, Kur'an ve hadisler ışığında "Müslüman bir aile nasıl olmalı?" konusunu ele aldığını ve farklı bir yaklaşım sunmaya gayret ettiğinin altını çiziyor.

Modern zamanlar yaşıyoruz ve geleneksel tüm değerlerimiz bir de 'dışarıdan' gelen etkilerle sarsılıyor. Eski zamanlara duyulan nostalji bir yerden sonra 'tekrar' duygusuna çekiyor söylenenleri. Özlenenle yaşanan arasındaki uçurumun açılması, insanları kendi iç dünyalarında da yorgun düşürüyor.

Evlilik belki de bu dönemde en çok üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir mesele. Boşanmaların arttığı, evliliklerin geciktiği, mutlu ailelerden neredeyse uzak bir ihtimalden bahseder gibi söz edildiğini gördükçe, inançlı insanların inandıkları temel değerleri örselemeyen, ama günümüz insanını da es geçmeyen yeni sözlerle 'kadim' olanı güncellemeleri gerektiğini daha çok anlıyoruz. Televizyon başta olmak üzere medyanın neredeyse evliliklere 'zoraki ortak' çıkması, toplumsal yapının kolayca süzülüveren teknolojiye karşı tedbirsizliği meseleyi içinden çıkılmaz hale getiriyor.

Müslümanların yoğun yaşadığı toplumlarda tüm zorluklara rağmen geleneksel değerlerin tüm katmanlara ulaşabilirliği 'doğru bilgi, doğru yaşam'la güçlendirilebiliyor. Hayatın akışına kapılıp gider gibi olan günümüz insanı için 'meseleye derinlemesine bakmak' zorunluluğunun yolu kitaplardan geçiyor. Doğru kitaplarla doğru rehberler eşliğinde hayatı daha da anlamlandırmak mümkün.

Hayat Yayınları'ndan çıkan "İslâm'da Evlilik ve Aile Okulu" kitabı evlilikler konusunda önemli bilgilerle birlikte günümüz sorunları ve çelişkileri karşısında 'okul' işlevini öne çıkarıyor.

Kitabın yazarı Mardin Müftüsü Mehmet Kızılkaya, evlilik ve ailenin önemine dikkat çekerken şunları dile getiriyor: "Aile, toplumun çekirdeğini oluşturan en eski kurumlardan biridir. İnsanlık tarihinin başından beri ailenin düzeni ve korunması, Allah Teâlâ tarafından bir düzen içinde devam ettirilmiş ve kıyamete kadar da devam ettirilecektir. Güçlü ve sağlam toplumlar; fertleri inanç, fikir ve gaye birliği içinde kaynaşmış mutlu ailelerden oluşur. Bunun için İslâm, aile kurumunu kutsal bir kuruluş olarak sunarak yüceltmiş ve dokunulmazlığını hükme bağlamıştır. Bu konuda yüce Rabbimiz Rûm Suresi'nin 21. âyetinde; "Kendileriyle huzur bulmanız için size kendi(cinsi)nizden eşler yaratıp aranızda sevgi ve merhamet var etmesi de O'nun varlığının delillerindendir" buyurarak evlilik kurumunun dolayısıyla aile kurumunun kutsallığını bildirmiştir."

Almanya'da Din Hizmetleri Ataşesi olarak görev yapmış olan Kızılkaya, kitabı o yıllarda kaleme alma sebebini ise şöyle açıklıyor; "1999'da Almanya'nın Stuttgart Eyaleti Tâlim Terbiye Kurulu Başkanlığı "Alman Anaokulu Öğretmenlerine El Kitabı- Türk Aile Yapısı" isminde bir kitap hazırlatıp bastırarak Alman öğretmenlere dağıtmıştır. Bu kitabın içinde Müslümanların aile yaşamıyla uyuşmayan birtakım konular tespit edilmiş ve Din Hizmetleri Ataşesi olarak Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'na itiraz etmemle bu konuda toplantılar yapılmış, kitap tartışmaya açılmış ve tespit ettiğimiz konular toplantılarda ele alınmıştır."

Benzer pek çok kitabın piyasada olduğunu dile getiren Kızılkaya, Kur'an ve hadisler ışığında "Müslüman bir aile nasıl olmalı?" konusunu ele aldığını ve farklı bir yaklaşım sunmaya gayret ettiğinin altını çiziyor.

Kitabın ilk bölümünde evliliğe hazırlık aşaması dile getiriliyor. Evliliğin faydaları, eş seçiminde dikkat edilecek hususlar, kız isteme, nişanda verilecek hediyeler, evlenecek kişilerin birbirini görmesi, evlenecek kişilerin evlilikle ilgili konuşacakları konular, evlilik ve mutluluk ekseninde ele alınıyor.

Özellikle batı toplumlarında yaygın olan bizim toplumda da meşrulaştırılmaya çalışılan evlilik dışı ilişkilere kitabında yer veren Kızılkaya uyarılarda bulunmayı ihmal etmiyor. Evlenilmesi yasak veya caiz olanlar kısmında kitap ehli kadınlarla evlilik, Osmanlı'da gayrimüslim kadınlarla evlilik ve Müslüman bir kadının gayrimüslim bir erkekle evliliği hususlarında İslâm kaynaklarından aydınlatıcı bilgileri bir araya getiriyor. Evlilikte nikah, resmi nikah, gerdeğe girmeden önce hazırlık, düğün ve evlilikte eşlerin sorumlulukları hakkında bilgilere de yer verilen eserde şu öneriler de yer alıyor: "Evliliğe karar vermeden önce evliliğin ne olup olmadığı doğru bir şekilde öğrenilmelidir. Karar verildikten sonra evlenilecek kişinin her yönden uygunluğu araştırılmalıdır. Eşlerde bencillik olmamalıdır. Evlilik hayatıyla ilgili eşitlik değil adalet prensibine göre hareket edilmelidir. Evlilikte mümkünse geniş aile tipinden kaçınılmalıdır. Eş ararken fiziksel güzellik yanında ruh güzelliği de düşünülmeli ve aranmalıdır. Eş seçerken eşlerin bulunduğu sosyal mevkî (işi, tahsili) ile ekonomik durumu (parasal gücü, serveti) göz önüne alınmalı, ancak bir tek bu faktöre bağlı kalınmamalı."

Evlilikte cinsel hayat, sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşam için eşlerin yapması gerekenler, cinsel kıskançlık gibi konuların öne çıktığı "Evlilik ve cinsellik" bölümünde 'haramdan koruyan cinselliğe' vurgu yapılıyor. Kurum olarak ailenin yapısı ve işlevlerinin ele alındığı bölümde İslâm'ın aile kurumunu sistemleştirmesine değiniliyor. Erkeğin görevinin; aile geçimini sağlamak, eşini ve çocuklarını koruyup gözetmek dolayısıyla evine bağlı olmak, kadının görevinin ise; evine bağlı olmakla beraber mahremiyeti korumak, sadık ve itaatkâr olması Nisa suresinden yola çıkarak izah ediliyor.

Kadın ve erkek arasındaki haklar nelerdir? Kadın erkek eşitliği, kadının öğrenme ve öğretme hakkı, kadınların eğitim ve öğretime katkıları, kadının kamu görevlisi olma hakkı, kadının seçme ve seçilme hakkı, miras hakkı, ailede kadın hakları, kadının eşi üzerindeki hakları, erkeğin eşi üzerindeki hakları, karı- koca arasındaki ortak haklar ayrıntılı bir şekilde ele alınıyor. "Aile fertlerinin birbirlerine karşı görevleri"ne yer verilen bölümde ailede büyük anne- büyük baba, ailede baba ve annenin sorumlulukları, doğum kontrolü, çocuk düşürme ve kürtaj, tüp bebek, ailede çocuk, anne babanın çocuklarına karşı, çocukların anne ve babalarına karşı sorumlulukları konuları irdeleniyor. Ailenin akraba ve komşularıyla ilişkileri, ailede mutluluğun temel ilkeleri (sevgi, saygı, sabır, sadâkat, kanâat, mutluluk, sevgi ve merhamet, ahde vefa, uyum), aile içi iletişim, aile tutumları, aileyi ayakta tutan güçler; ailede inanç ve iman, ibadetler, dua, ailede çocuklara kazandırılacak temel alışkanlıklar, ailede helâl ve haram, ailede temizlik programı, şiddet, şiddetin nedenleri, aile içi şiddet ve boşanma konuları "İslâm'da Evlilik ve Aile Okulu"nda ele alınıyor.

Güncellenmiş bilgileri ve dikkat çeken üslubuyla eser, 'evlilikleri kolaylaştıran' anlayışın gelişmesini 'aile'nin önemini vurgulamayı hedefliyor.

19. yüzyılı anlamak Abdülhamid'siz mümkün değil

Çok duyduğumuz bir sözdür: "Günümüzü anlamak istiyorsak 19. yüzyılı anlamamız gerekir" Evet, ama bu söze eklenmesi gereken bir bölüm daha var: "19. yüzyıl Osmanlısını anlamak için de II. Abdülhamid'i ve onun icraatlarını bilmemiz gerekir."

Ömer Faruk Yelkenci'nin yetkin çalışması "Türk Modernleşmesi ve II. Abdülhamid'in Eğitim Hamlesi" adlı kitabı, üzerinde çokça söz söylediğimiz ancak ayrıntılarını pek fazla bilmediğimiz bir konuda dikkate değer bilgiler veriyor. Kaknüs Yayınları'ndan çıkan eser, Türk modernleşmesinin en önemli köklerinin yer aldığı 19. yüzyılı ele aldığı gibi, II. Abdülhamid'in büyük eğitim hamlesinin bu dönemde öne çıkmasının sebeplerini de irdeliyor. "Modern Türk eğitim sisteminin temeli ne zaman ve nasıl atılmıştır" sorusuna cevap arayan kitabın yazarı Ömer Faruk Yelkenci bir eğitimci olarak da meseleye eğiliyor. Halen Birikim Eğitim Kurumları'nda genel müdürlük yapan Yelkenci, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünü bitirdi. 2008 yılında "Türk Modernleşmesinin Osmanlı Kökenleri: Sultan II. Abdülhamid Dönemi Eğitim Konuları" isimli tezi ile Yeditepe Üniversitesi'nde Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı'nda yüksek lisansını tamamladı, doktora çalışmasını Marmara Üniversitesi'nde sürdürüyor. Yelkenci kitabın önsözünde "eğitim yönetimi, ülkemizde kısa bir süre önce eğitimcilerin gündemine giren bir yönetim alanıdır" bilgisini veriyor. Eğitim yöneticiliğinin başlı başına bir meslek olması gerekliliğini savunan Yelkenci bu düşüncenin Türkiye'nin akademik hayatında ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın uygulamalarında yaygınlaşması beklentisine de vurgu yapıyor. Doğruların daha da iyileştirilerek devam ettirilmesi ve yapılan yanlışların düzeltilmesi konusunda Eğitim Tarihi'nin devreye girmesi gerektiğini söyleyen Yelkenci, eğitim fakültelerinden bu dersin 'öğretim görevlisi' eksikliği nedeniyle kaldırılmış olmasının yanlışlığına da değiniyor. Yazar bu konuda umutsuz değil; "Her şeye rağmen bu eserde neredeyse Türk millî eğitiminin temelini oluşturan bir dönemi incelemeye çalışmamız, dönemin doğruları ve yanlışları ile ilgili sağlıklı bir analiz yapma fırsatı yakalamış olmamız, bu kitabın bizim için büyük bir heyecan vesilesi olmasına yetmiştir."

Kitap üç bölümden oluşuyor. İlkinde, "Modernleşmenin Tarihi ve Modernleşme Kavramı" başlığı altında, modernleşmenin nasıl ve nerede ortaya çıktığı üzerinde durularak modernleşme kavramı ortaya konuyor. Türk modernleşmesi ve tarihsel gelişimi ile Osmanlı'nın bu modernleşmeye katkısının ne olduğu, modernleşme sürecinin başladığı ve devam ettiği dönemlerde modernleşmenin karşısında ve yanında yer alan ya da modernleşmeye yapıcı bir eleştiri tarzı ile yaklaşan akım ve d...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Mutluluk evlilikte mi gizli?
« Posted on: 27 Nisan 2024, 02:40:41 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Mutluluk evlilikte mi gizli? rüya tabiri,Mutluluk evlilikte mi gizli? mekke canlı, Mutluluk evlilikte mi gizli? kabe canlı yayın, Mutluluk evlilikte mi gizli? Üç boyutlu kuran oku Mutluluk evlilikte mi gizli? kuran ı kerim, Mutluluk evlilikte mi gizli? peygamber kıssaları,Mutluluk evlilikte mi gizli? ilitam ders soruları, Mutluluk evlilikte mi gizli?önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes