> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Aile Hayatı > Sizden Gelenler( Aile Hayatı ) > İyikötü kavramını öğretin
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İyikötü kavramını öğretin  (Okunma Sayısı 408 defa)
17 Şubat 2012, 15:40:15
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 17 Şubat 2012, 15:40:15 »



İyikötü kavramını öğretin

Aile çocuğun ilkokul ortamıdır. Dolayısıyla anne babanın çocuğa bu çatı altında verebileceği en önemli şey, doğru yanlış, iyi kötü kavramıdır. Çocuk iyiyle kötüyü aile içinde öğrenmelidir. Bunun için irade eğitiminin temeli ailede atılmalıdır.

Günümüzde ne yazık ki, irade sadece, bazı bağımlılık maddelerini bırakma konusunda ya da bazı alışkanlıklardan vazgeçme durumunda gündeme geliyor. Oysa insan hayatı tamamen iyi kötü kavramın tam ortasında yer alıyor ve bizler irademizi nasıl kullandığımızla orantılı olarak hayatımıza devam ediyoruz.

Sözlük olarak irade, insanın herhangi bir kararını eyleme geçirirken, iç ve dış koşulları dikkate alması, seçimimi buna göre yapması ve kararlı durması olarak tanımlanabilir. Yani bir şeyi yapmayı ya da yapmamayı içerir. Çocuk aile içinde neyi yapıp neyi yapmayacağını öğrenir.
İrade eğitimi ne zaman başlar

Çocuk hayata başladığında anneye bağımlıdır. İhtiyaçlarını refleksleriyle ifade eder ve anne çocuğun ağlamasından, irkilmesinden neye ihtiyacının olduğunu bilir. Çocuk ilk adımlarını atmaya başladığında artık bazı şeyleri anneden bağımsız yapabileceğini görür. Bu onun için büyük bir iştir. Çocuk yürür, çekmeceleri karıştırır, oyuncağını alır ve yavaş yavaş bağımsızlaşmaya başlar. Fakat neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilemez. Mesela bardağı alır ve su içer ama öfkelendiğinde fırlatıp atar. Burada anne bardağı attığı takdirde kırılabileceğini ve bunun doğru olmadığını izah eder ve çocuk ısrar ederse kızar. Burada annenin tavırlarından çocuk bu davranışının doğru olmadığını öğrenir. Ya da, oyuncağını oynaması için arkadaşına verir burada da anne "aferin" der ve onu takdir eder. Çocuk annenin yaklaşımından bu davranışının doğru olduğu kanaatine varır.
Çocuk için kritik bir dönem

Çocuğun tuvalet eğitimi ve bu dönem ailenin yaklaşımı oldukça önemlidir. Çünkü bu süreç irade gelişimi için de bir basamaktır. Çocuk tuvalet eğitimini alırken cezalandırılmamış ve kendi iradesiyle bu süreci tamamlamışsa, iradenin gelişimi için ilk basamak atılmış demektir. Yani çocuk ceza verilmeden eğitim almış, tuvaletini tutarak ya da tutmayarak iradesini kullanmayı öğrenmişse bu süreci tamamlamıştır. Ama annenin, çocuğun tuvaletini zorla cezalandırarak yaptırması ileride çeşitli sorunlara neden olabilir.
Anne baba örnek olmalıdır

Bazı aileler, küçük meselelerde dahi başkalarını desteğine ihtiyaç duyarlar. Mesela evin erkeği, işiyle ya da sosyal hayatıyla ilgili kararlarını kendisi veremez ve bunu çevresindeki insanlara sorar. Anne evin perdesini değiştirecek ya da kışlık palto alacaktır bunu beş kişiye danışma ihtiyacı hisseder. Elbette önemli işlerimizde çevremizde güvendiğimiz inandığımız insanlarla istişare etmeye ihtiyaç duyarız. Ancak küçük meselelerde de insanları rahatsız etmeye hiç gerek yok. Anne baba, evde sorumluluklarını yerine getirme, kararlarını verme konusunda çocuğa örnek olmalıdırlar. Aksi takdirde çocuk bağımlı hale gelebilir ve iradesini kullanma beceresi geliştiremez.
Erken yaşta başlanmalıdır

Bilindiği üzere irade bir davranışın isteyerek tercih edilmesi ve yapılmasıdır. Burada kişi, iki temayül arasında seçim yapmak durumundadır. Seçimlerin doğrudan yana yapılması için çocuklara gerekli eğitim verilmelidir. Çocukların da büyükler gibi hayalleri, seçimleri beklentileri vardır. Bu da onları farklı irade hareketlerine sevk eder. Aile bütün bunları düşünerek çocuğu doğru harekete teşvik etmeli ve haram helal kavramlarnı öğretmelidir.

Çocuğa yanlış davranışını gösterin ve bu konuda onu bilgilendirin.

Çocuğa doğru örnek olun ve olumlu davranışlarını destekleyin

Çocuğu bazı kararlarını kendisi verebilmesi için destekleyin

Ev içinde çocuğa söz hakkı verin

Eğer hayat varsa, insanlar bu hayatın içinde yaşamlarını sürdürüyorlarsa sorunlar da olacaktır. Çünkü içinde yaşadığımız dünyanın çeşitli imtihanları var. İnsan imtihanlarını problem olarak tanımlıyor ve çözüm yolları arıyor.
Sorunların bir kısmı kendimizle ilgilidir

Kendimizle ilgili sorunlarımız: Sağlık sorunları, ekonomik sorunlar, psikolojik sorunlar kişinin kendisiyle ilgili sorunlarıdır. Burada önce sorunun kaynağına inmek ve çözüme odaklanmak gerekir.

İnsanlarla ilgili sorunlar: İnsanoğlu, kendi türüyle bir arada yaşamak ve paylaşım içinde olmak istiyor diğer yandan insanlarla çeşitli sorunlar yaşıyor. Çünkü insanın temelde zaafları var ve insanlarla ilişkilerinde bu zaafları ortaya çıkabiliyor. Dışarıdan kaynakanan sorunların bir kısmı akraba ya da arkadaşlarla ilgili olabilir bir kısmı ise kişinin aile fertleriyle ilgilidir. Burada çatışmayı ortadan kaldırmak ve farklılıklara saygı göstermek esastır.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İyikötü kavramını öğretin
« Posted on: 16 Nisan 2024, 17:24:16 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İyikötü kavramını öğretin rüya tabiri,İyikötü kavramını öğretin mekke canlı, İyikötü kavramını öğretin kabe canlı yayın, İyikötü kavramını öğretin Üç boyutlu kuran oku İyikötü kavramını öğretin kuran ı kerim, İyikötü kavramını öğretin peygamber kıssaları,İyikötü kavramını öğretin ilitam ders soruları, İyikötü kavramını öğretinönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes