๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Sizden Gelenler( Aile Hayatı ) => Konuyu başlatan: Hadice üzerinde 04 Eylül 2010, 12:39:50



Konu Başlığı: İlk kavkanızı nasıl atlatacaksınız
Gönderen: Hadice üzerinde 04 Eylül 2010, 12:39:50
İLK KAVGANIZI NASIL ATLATACAKSINIZ

Nişanlı veya yeni evli bir çift olarak ilk kavganız çok önemlidir ve yıllar sonra bile hatırlanır. Çiftlerin çoğu,ilk kavga ile aralarındaki büyülü havanın sona erdiğini düşünür. İlk kavgada yaşanan tatsızlık sonsuza dek sürecekmiş hissi uyandırır, ama on yıl sonra geçmişe baktığınızda her iki taraf da ayrıntıları hatırlamaz. Kavgalar normalde yapmayacağımız ve söyleyemeyeceğimiz şeyleri yapmamıza ve/veya söylememize neden olur.
Bu yüzden, tarafların birbirini kırarak geçici körlüğe yol açtığını söyleyebiliriz. Bilmeniz gereken en önemli nokta, her bir kavganızın aslında ilişkinizi sağlam temellere oturtmanız için elinize geçmiş bir fırsat olduğudur.

KAVGALARIN EN YAYGIN NEDENLERİ
Müstakbel eşinizle aranızdaki bireysel farklılıklar, olaylara bakışınız, alışkanlıklarınız,vb. farklılıklar. Çok önemsiz konulara takılmanıza sebep olabilir. Birbirinizi gerçekten seviyor ve anlamaya çalışıyorsanız, ciddi sorunlara yol açmaz. Esnek olmama ve benmerkezcilik : aranızdaki farklılıkları zenginlik olarak görmenizi engeller, bir “orta yol” bulamayabilirsiniz. Kavga sebebi olarak ciddiye alınması gereken sorunlar arasındadır. Evlilik öncesi ilişkilerde Kişilik, sorumluluklar ile ilgili sorunlar,para kazanma,ve ev işleri gibi problemlerde kavgalar yaratabilir.
Akrabalar: Birbirinizin ailesiyle tanışırken sıkıntılı zamanlar geçirebilirsiniz. Eşler, mümkün olduğunca birbirlerine destek olmalıdırlar. Örneğin müstakbel eşiniz herhangi bir akrabanızla (örneğin kardeşiniz) anlaşamıyorsa, kimin haklı olduğunu tartışmaktan kaçınmalı ve müstakbel eşinize, kardeşinize nasıl davranırsa üzülmeyeceğinin ipuçlarını vermelisiniz.
Kıskançlık: Kıskançlık tamamen olumsuz bir duygu değildir. Bilakis, ilişkiyi kısırlıktan kurtarıcı bir işlevi olduğu söylenebilir. Genellikle eşler, küçük dozlarda “kıskanılmak” isterler. Fakat kıskançlığın aşırı boyutlara ulaşması, hem kıskanılan hem de kıskanan tarafta ciddi depresyonlara, sebep olabilmektedir.




KAVGAYI FIRSAT OLARAK DEĞERLENDİRME
Öncelikle aranızda soruna yol açan asıl nedeni anlamalısınız. Özellikle evlilik yaklaştıysa, sürtüşmelerinizin altında evliliğin getireceği sorumlulukların yol açtığı stres yatıyor olabilir. Ruh haletinin de iletişim yeteneğini etkilediği şüphe götürmez. Stres altındaki kişi (eşlerden herhangi biri,yada ikisi) kendisine söylenilen sözleri eleştirel,sinirli ve rahatsız edici telakki eder. Sadece gerginlikten kaynaklanan bir kavganın, ilişkinizin gidişatını olumsuz etkilemesine izin vermemelisiniz. Genç çiftlerde daha sık kavganın görülmesi, iki farklı insanın hayatlarını “bir”leştirmeye çalışırken geçirmek zorunda oldukları dönemeçlerdir. Genelde eşlerin tartışırken amacı bir problemi çözmek değil iddialarını haklı çıkartmaktır. Halbuki eğer çatışma yapıcı bir şekilde ele alınırsa, ilişki daha çok kuvvetlenecektir. Eğer sürtüşme ve gerilimlerde ortak ve farklı özelliklerinizi ayrıştırabiliyor, gelecekteki çatışmaları çözme metotlarınızı çıkartabiliyor ve daha fazla iletişime nerelerde ihtiyaç duyacağınızı görebiliyorsanız, kavgayı fırsat olarak değerlendirebiliyorsunuz demektir.




KAVGADA BARIŞ İLAN ETMEK İÇİN
· Kavga ile ilgili temel duygu ben haklıyım duygusudur. Bu duygudan geçici olarak kendinizi uzak tutun. Böylelikle bakış açınız biraz yumuşar ve anlaşmaya varmanız daha kolay olacak.
· Çabuk sinirlenen biriyseniz, gerektiğindekendinize sakinleşmek için zaman verin. Böylelikle eşinize daha sonra pişmanlık duyacağınız sözler söylememiş olursunuz.
· Paniğin,düşünmeden hareket etmenize neden olmasına izin vermeyin. Öfkeyle tepki vermekten ve kaygı ile yıkıcı davranmaktan kaçının.
· Çareyi geçici kaçış yollarında aramayın, bunlar sizi rahatlatmayacak aksine daha çok duygularınız ortaya çıkacaktır. Sonunda da barışma çizgisine asla varamayabilirsiniz.
· Uzlaşma yolları arayın,bu sizin prensiplerinizden vazgeçtiğiniz anlamına gelmez,sadece barış için bir yol arıyorsunuz.
· Kavga sırasında bir adım geri atın. Kavganın hemen çözülmesi gerektiğini düşünmeyin.
· Zamanın çok iyi bir ilaç olduğunu unutmayın.
· Eğer uzun bir zaman geçtiği halde her iki tarafta sessizliği tercih ediyorsa siz bir adım adın ve konuşmamız gerekiyor diyerek sessizliği bozun. Bu girişiminiz sizi birbirinize yaklaştıracaktır.