> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Aile Hayatı > Sizden Gelenler( Aile Hayatı ) > Evlilikte yaş farkı Kur’ân’da var mı?
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Evlilikte yaş farkı Kur’ân’da var mı?  (Okunma Sayısı 2434 defa)
25 Haziran 2009, 09:49:39
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 25 Haziran 2009, 09:49:39 »



Evlilikte yaş farkı Kur’ân’da var mı?



Acaba evlilikte yaş konusu Kur’ân-ı Kerim’de belirtilmiş mi veya en azından bir yönlendirme var mı? Mehmet Paksu Bugün'deki köşesinde bu soruya şu cevabı verdi:
“İkinci evlilik erkeğin verdiği bir karar mıdır?”

Ben 21 yaşındayım. Babam 6 ay önce bir evlilik yapacağını, bunu kabullenmemiz gerektiğini söyledi. Hiçbirimizi dinlemedi. Evde huzur kalmadı. Şimdi o kadınla evli. Annem her gün ağlıyor. Bazı hocalar, bu durumda annemin ağlamasının bile haram olduğunu söylediler.

Çünkü babam yanlış bir şey yapmamış. Şimdi annemle beraber boşanma işlemlerine başladık. Siz “babanız, mahçup bir şekilde bazı vaatlerde bulunup gönül alıcı sözler söyleseydi” demişsiniz. Babam söylediğiniz gibi yaklaştı ama dine göre ne değişiyor? Kul hakkına girilmiş olunmuyor mu? Annem de kalkıp “Bey kusura bakma, ben başkasına âşık oldum, onunla evleneceğim, boşanalım” dese, bu nasıl olur?

Aynısını babama da sordum, “Ben erkeğim, Allah bana bu ruhsatı vermiş ama annenin böyle bir sebepten dolayı benden boşanmaya hakkı yok” deyip çıkıyor. Bu nasıl iştir? Bu durumu kabul etmek istemeyen kadınlar günaha mı giriyor? Ben bir genç kız olarak evlilikten korkar oldum. Çünkü insanın başına ne geleceği belli olmuyor.

Bir erkek yıllar sonra “Ben başkasına âşık oldum, evlenmek istiyorum” diyebiliyor. O zaman ne olacak benim halim? Ya onca yıllık düzenini bozacak ya da istemediği halde bu duruma katlanmak zorunda olacak. Bu nasıl iştir? Açıklarsanız çok sevineceğim.

(Rumuz: Zeynep)

Aile hayatında aranan tek şey mutluluktur. Mutluluk da sevginin ve saygının yaşatılması, karşılıklı hak ve hukukun korunmasıyla devam eder. Karı kocadan birisi bencil davranır, karşısındakinin hakkını hiçe sayarsa mutluluktan eser kalmaz. İslam, erkeğe de bazı haklar tanımış, kadına da. Yoksa “erkek her konuda haklıdır, istediği gibi hareket eder” dememiştir. Erkeğin birden fazla evliliği düşünmesinde de aynı ölçü geçerlidir.

Nisa suresinin 3. âyetinde Kur’ân erkeğe ikinci evlilik ruhsatını veriyor ama bu bir emir değildir, sadece bir müsaadedir. Bunun da şartları, zaruretleri, zorlukları ve sorumlulukları vardır. En önemli şartı ve yaptırımı, âylette geçtiği üzere, “Eğer aralarında adaletle davranamayacağınızdan endişe ederseniz, bir tane ile .... yetinin!” şeklindedir.

“İsteseniz de eşit davranamazsınız”

İnsanın bu eksikliğine, bu konuda başarılı olamayacağına Kur’ân işaret ederken, dikkat çekici bir tespitte bulunuyor: “Ne kadar isteseniz, kadınlar arasında tam bir adalet sağlayamazsınız; bari tamamen birine meyledip de diğerini ortada bırakmayın. Eğer durumunuzu düzeltir ve haksızlıktan sakınırsanız, şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcı, çok merhamet edicidir.” (4:129) Ayetten çıkan anlam çok açık.

“Durumunuzu düzeltir, haksızlıktan sakınırsanız Allah sizi bağışlar” diyor yoksa günah içinde kalma gerçeğini hatırlatıyor. Bu ölçüleri ve yaptırımları bilmeden hareket edenler, nefsine uyuyor, hanımını, çocuklarını, çevresini hiçe sayarak hareket ediyor, bir de “Bu bana İslam’ın verdiği bir haktır” diyerek hatasına kılıf buluyor. Aile hayatında şaşmaz örnek olan Peygamberimiz, “Sizin en hayırlınız, ailesine hayırlı olandır çünkü ben aileme çok hayırlıyımdır” derken, hayırlı bir insan olmanın ölçüsünü veriyor.

Babanızın bu davranışını onaylamak mümkün değil. Bu şekilde hareket etmesi yanlıştır ve bunun savunulacak bir tarafı da yoktur. Anneniz de böyle bir şey yapacak olsa, o da yanlış. Bu davranışlar hiçbir zaman örnek olamaz, tasvip edilemez.

Düşünülecek olsa, karşılıklı hak ve hukuka özenle dikkat etmek gerekir. Herkes böyle değildir. Dolayısıyla sizin evlilikten korkmanıza gerek yoktur. Babanız gibi olanlar belki yüzde bir veya ikidir. Bir kişi yanlış yapıyorsa, onun kızı, oğlu da yanlış yapacak denemez.

Evlilikte yaş farkı Kur’ân’da var mı?

Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) zamanında, o devir insanlarının kültürel yaşantılarını Peygamberimiz de yaşadı ve bu hayat tarzı Müslümanlar’a sünnet olarak yansımış oldu. Acaba evlilikte yaş konusu Kur’ân-ı Kerim’de belirtilmiş mi veya en azından bir yönlendirme var mı? Bize bu konuda bilgi verirseniz çok seviniriz. Saygılar.

(Rumuz: Konyalı)

Evlilikteki yaş sınırında herhangi bir emir ve yasaklama yoktur. Bu bütünüyle evlenecek kişilerin onayı ve kabullenmesine bağlıdır. Çiftler arasındaki ileri düzeydeki yaş farkı İslam öncesi de vardı, Peygamberimizin zamanda da vardı, şimdilerde de vardır. Kur’ân bu meseleye bir sınırlama getirmiyor. İslam’ın bu meseleye bakışını “Yaşayan Kur’ân olan” Peygamberimiz’in hayatında görüyoruz.

Peygamberimiz kendisinden 15 yaş büyük bir hanımla evlendiği gibi, kendisinden 20-30 yaş küçük hanımla da evlenmiştir.O dönemlerde böyle uygulamalar olmuş ama çok yaygın değildir. “Böyle yaparsan sevabı vardır” şeklinde bir sünnet de değildir. Sadece bir ruhsat ve bir müsaadedir. “Böyle bir evlilik yapılabilir” demektir. “Herkes yapsın, yapmak sevaptır” anlamında düşünülmemelidir.

Bugün
Mehmet Paksu'nun yazısı..

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Evlilikte yaş farkı Kur’ân’da var mı?
« Posted on: 28 Mart 2024, 19:22:43 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Evlilikte yaş farkı Kur’ân’da var mı? rüya tabiri,Evlilikte yaş farkı Kur’ân’da var mı? mekke canlı, Evlilikte yaş farkı Kur’ân’da var mı? kabe canlı yayın, Evlilikte yaş farkı Kur’ân’da var mı? Üç boyutlu kuran oku Evlilikte yaş farkı Kur’ân’da var mı? kuran ı kerim, Evlilikte yaş farkı Kur’ân’da var mı? peygamber kıssaları,Evlilikte yaş farkı Kur’ân’da var mı? ilitam ders soruları, Evlilikte yaş farkı Kur’ân’da var mı?önlisans arapça,
Logged
16 Ocak 2013, 20:41:52
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« Yanıtla #1 : 16 Ocak 2013, 20:41:52 »



      Verilmiş bu ruhsatı kullanarak  ikinci eşini alanların hayatına bakmak lazım..Acaba bütün sünnetleri uygulamada bu kadar hassas davranabiliyorlar mı ?
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

20 Ağustos 2013, 23:45:42
Rüveyha
Forum Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 6.764


« Yanıtla #2 : 20 Ağustos 2013, 23:45:42 »

Rabbim hiç kimseyi böyle bir imtihanla sınamasın..Ne korkunç bir şey..Bu gibi durumdan sana sığınıyorum ya ilahi..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

23 Mayıs 2015, 12:13:26
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #3 : 23 Mayıs 2015, 12:13:26 »

Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Kişiye kalmış bir durumdur.Kendinden büyük biri ile de evlenmek,kendinden küçük biri ile de evlenmek...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

13 Ağustos 2015, 12:43:51
Pelinay
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.696


« Yanıtla #4 : 13 Ağustos 2015, 12:43:51 »

Cok zor bir durum.Rabbim kimseyi bu sikintiyla sinamasin..Allah razi olsun hocam paylasiminiz icin.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes