> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Aile Hayatı > Sizden Gelenler( Aile Hayatı ) >  Evlâdı iyi terbiye etmenin ehemmiyeti
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Evlâdı iyi terbiye etmenin ehemmiyeti  (Okunma Sayısı 570 defa)
12 Kasım 2011, 20:52:42
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 12 Kasım 2011, 20:52:42 »



Ramazan Ayvallı

Evlâdı iyi terbiye etmenin ehemmiyeti

Peygamber Efendimiz buyurdu ki:
“Bütün çocuklar, Müslümânlığa elverişli olarak dünyâya gelirler. Daha sonra bunları, ana-babaları Yahûdî veya Hristiyân yahut Mecûsî [ateşperest, dînsiz] yaparlar.” [Taberânî]
Hadîs-i şerîfte, Müslümânlığın yerleştirilmesinde ve yok edilmesinde en mühim işin, çocuklukta ve gençlikte olduğu bildirilmektedir. O hâlde, her Müslümânın birinci vazîfesi, evlâdına İslâmiyeti, Kur’ân-ı kerîmi ve Sevgili Peygamberimizi öğretmektir.
Evlâd ni’metinin kıymeti bilinmezse, elden gider. Bunun için “Pedagogie”, ya’nî çocuk terbiyesi, dînimizde çok kıymetli bir ilimdir. İslâm dînine karşı olanlar, bu mühim noktayı anladıkları içindir ki, “Gençliğin ele alınması birinci hedefimizdir. Çocukları dînsiz olarak yetiştirmeliyiz” diyorlar. İslâmiyeti yok etmek ve Allahü teâlânın emirlerinin öğretilmesini ve yaptırılmasını engellemek için, “Gençlerin kafalarını yormamalıdır. Dîn bilgilerini büyüyünce kendileri öğrenirler” diyorlar.

DİN VE DÜNYA SAADETİ
Çocuklara îmân, Kur’ân-ı kerîm ve Allahü teâlânın emirleri öğretilir ve yapmaya alıştırılırsa, dîn ve dünyâ saâdetine ererler. Bu saâdete ana-baba ve hocaları da ortak olur. Eğer bunlar öğretilmez ve alıştırılmaz ise, bedbaht olurlar...
Çocuğu daha küçükken namaza alıştırmalıdır. Büyüyünce namaz kılması zor gelebilir. Başkasının malını çalmayı, harâm yemeyi, yalan söylemeyi gözünde çirkin gösterecek şekilde anlatmalıdır! Her işi âdet olarak yapmaması, niyetle, şuûrla yapmasının lüzûmu anlatılmalıdır. Meselâ, yemekten maksat, kulun Rabbine ibâdet etmesi, insanlara, vatanına, milletine faydalı hizmetlerde bulunması, insanların saâdeti için çalışması olduğu öğretilmelidir. Dünyadan maksadın, âhıret için azık toplamak olduğu, zîrâ dünyânın kimseye kalmadığı, ölümün çabuk ve ansızın gelebileceği anlatılmalı, “ne mutlu o kimseye ki, dünyâda iken âhıret azığı elde eder, Cennete ve Allahü teâlâya kavuşur” demelidir. Küçük yaşında böyle terbiye edilirse, taş üzerine yazılan yazı gibi olur ve kolay kolay silinmez.
Bugün, bütün Hristiyân ülkelerinde, bir çocuk dünyâya gelince, buna kendi dînlerinin îcâblarını yapıyorlar. Her yaştaki insanlara, Hristiyânlığı titizlikle aşılıyorlar. Müslümânların îmânlarını, dînlerini çalmak ve yok etmek ve onları da, Hristiyân yapmak için, İslâm ülkelerine paket paket kitap, broşür ve kaset gönderiyorlar. O hâlde, Müslümânlar dîn câhillerinin hîlelerine, yalanlarına aldanmamalı, çocuklarımıza sâhip olmalıyız...
Ahlâkı değiştirmek mümkün olduğu için Peygamber Efendimiz, “Ahlâkınızı güzelleştirin” buyurmuştur. Zâten dîn, güzel ahlâk demektir. Şu hâlde dînin emrine uyup yasak ettiğinden kaçan, huyunu değiştirip güzel ahlâklı olur. Güzel ahlâklı olan da iki cihânda râhat olur.

TERBİYEDE DAYAK YOK!..
En vahşî hayvan bile terbiye ile ehlîleştiriliyor. Hiçbir zaman elma çekirdeğinden portakal olmaz. Fakat elma fidanını büyüterek, lüzûmlu aşı ve kültürel tedbîrlerle kaliteli elma veren bir ağaç olarak yetiştirmek mümkündür. Bunun gibi insan tabîatında bulunan ba’zı arzûlar yok edilemez, fakat terbiye edilebilir. Terbiyede dayak atılmaz.
a) Çocuğu dövmek ahlâkının bozulmasına, hırçınlaşmasına sebep olur.
b) Dayakla büyüyen çocuk esnek olmaz, katı olur.
c) Dövülmek, çocukta ana-babaya karşı kızgınlığa yol açar. Çocuk kendi yaptığının kötü bir şey olduğunu düşünmez, kendini suçlu görmez, kendini döveni suçlar.
d) Dövülen çocuk, kızdığı zaman şiddete başvurur, o da bir başkasını döver. Böylece dayak vicdânlı olmaya değil, saldırganlığa sebep olur. Çocuğun hareketli olmasına üzülmemelidir! Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: “Çocuğun, hareketli olması, büyüyünce aklının çok olacağını gösterir.” [Hâkim]
e) Sözden anlayacak yaştaki çocuğa dayak atılmaz. Sözden anlamayan çocuğuna hafîfçe vurmak yeter. Başa, yüze tokat atmak, sopa ile dövmek çok zararlıdır. Bu ancak işkenceciye yaraşır.
Bir şeyi, zıddı kırar. Kötü huyları, iyi huylar yok eder. Bu bakımdan kendini zorla da olsa, iyi işler yapmaya alıştırmalı, onları âdet hâline getirmelidir!..

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Evlâdı iyi terbiye etmenin ehemmiyeti
« Posted on: 26 Nisan 2024, 13:54:40 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Evlâdı iyi terbiye etmenin ehemmiyeti rüya tabiri, Evlâdı iyi terbiye etmenin ehemmiyeti mekke canlı, Evlâdı iyi terbiye etmenin ehemmiyeti kabe canlı yayın, Evlâdı iyi terbiye etmenin ehemmiyeti Üç boyutlu kuran oku Evlâdı iyi terbiye etmenin ehemmiyeti kuran ı kerim, Evlâdı iyi terbiye etmenin ehemmiyeti peygamber kıssaları, Evlâdı iyi terbiye etmenin ehemmiyeti ilitam ders soruları, Evlâdı iyi terbiye etmenin ehemmiyetiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes