> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Aile Hayatı > Sizden Gelenler( Aile Hayatı ) > Eşinizin sevgi dilini keşfedin
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Eşinizin sevgi dilini keşfedin  (Okunma Sayısı 476 defa)
09 Kasım 2010, 21:24:21
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 09 Kasım 2010, 21:24:21 »



Eşinizin sevgi dilini keşfedin


Her insan sevildiğini hissetmek ister. Hele kadınlar bunu daha çok talep eder. Eşlerin birbirine göstereceği ilgi, alınabilecek değerli hediyelerden daha kıymetlidir.
İnsan, tabiatının gereği başkaları tarafından sevilmeye son derece ihtiyaç duyar. Bu yüzden insana verilecek en zalim cezanın yalnız başına hapsedilmek olduğu düşünülmüştür. 
 
 
 
Psikologlar, sevildiğini hissetmenin, insanın birinci derecedeki duygusal ihtiyacı olduğu sonucuna varmışlardır. Beş temel sevgi dili vardır. Çoğu zaman sevgimizi ifade ederiz ama, mesaj yerine ulaşmayabilir. Karşı taraf hâlâ sevilmediğinden şikâyet ediyorsa aynı sevgi dilinden konuşmuyoruz demektir. Tıpkı iki farklı dili konuşan yabancı insanlar gibi. O halde sevgi dillerine bir yolculuk yapıp onları keşfetmeye ne dersiniz? Acaba eşinizin ve çocuğunuzun sevgi deposu hangi dille doluyor? Beş sevgi vardır ki onlar şunlardır; onay sözleri, nitelikli beraberlik, hediye almak, hizmet davranışları, fiziksel temas.

Eşimden en çok neyi isterim? Eşinizin yaptığı ya da ihmal ettiği neler sizi daha derinden etkiler?
Eşinizden en çok neyi rica edersiniz? (En çok istediğiniz şey, muhtemelen sevildiğinizi en çok hissetmenizi sağlayacak şeydir.)
Eşinize sevginizi düzenli olarak ne şekilde ifade edersiniz? (Sevgiyi ifade etme yönteminiz, aynı zamanda sevildiğinizi hissetmenizi sağlayacak şeyin bir işaretidir.)
Burada unutulmaması gereken en önemli nokta, her insanın farklı sevgi dili olacağıdır. Eşimiz veya çocuğumuz için 1. sevgi dili nitelikli beraberlikken arkadaşımız için de 1. sevgi dili onay sözleri olabilir. Erkek için 1. sevgi dili hizmet davranışları iken kadın için hediye alma 1. sevgi dili olabilir. Eğer sevginizi karşınızdakinin anlamadığı bir dilde ifade ediyorsanız, o sizin sevgi gösterdiğinizi anlayamıyor demektir.

Belki eşiniz veya çocuğunuz cesaret verici sözler duymak istiyor ama siz bir akşam yemeğinin onu neşelendireceğini düşünüyorsunuz. Veya herkesten ve her şeyden uzakta sizinle beraber olmayı arzuluyor; verdiğiniz bir çiçek ona hiçbir şey ifade etmiyor, değer verdiğinizi anlatmıyor. Yani bütün problem iki ayrı dilin konuşulmasından kaynaklanıyor. Çözüm ise muhatabın anladığı birinci sevgi dilini keşfedip, konuşmayı öğrenmek. Biraz gayret gerektiriyor.


Şikâyetler, sevgiye ihtiyacımızı anlatır
Erkek: Çocuk olduğundan beri benimle hiç ilgilenmiyor, 24 saatini ona ayırıyor.
Erkek: Eve gitmek istemiyorum hep dırdır hep dırdır. Dinlemeye niyetim yok.
Kadın: Eve gelmesini istemiyorum, onsuz daha huzurluyum.
Eşler: Aşkımız bitti, ilişkimiz öldü.
Eşler: Eskiden yakınlık hissediyorduk, ama şimdi değil.
Çocuk: Ailem başarılarımı onaylamıyor, en ufak başarısızlığımı ise acımasızca eleştiriyorlar.
Çocuk: Babamın varsa yoksa işi.
Çocuk: Babam arabasını bile benden daha çok seviyor gibi...
Eşler birbirinden, ilgi ve sevginin ifade edilmesini bekliyor

1. Sevgi dili "onay sözleri" ise ne yapmalı?

Kişiye olan sevginin ve hislerin sözel olarak ifade edilmesidir. Bu sevgi diline sahip kişiler sevildiklerini bilseler de bunu duymak isterler ve genellikle sevgilerini bu şekilde ifade ederler.

Ondaki farklılığı görün ve söyleyin: (Saçların mükemmel olmuş./Bu elbiseyle çok hoş görünüyorsun.)
Güzel yaptığı şeyleri takdir ve teşvik edin. (Ne kadar da çok çalışıyorsun./Kardeşinle ne kadar da güzel ilgileniyorsun.)
Başkasının yanında ya da yalnızken onu övün.
Sevecen bir tavır ve ses tonuyla konuşun.
Ona sözlerinizle cesaret verin.
Sevginizi iletecek güzel sözler söyleyin.
Kesinlikle olumsuz sözler söylemeyin, sürekli eleştirmekten vazgeçin.

2. Sevgi dili "nitelikli beraberlik" ise ne yapmalı?

"Eşim çok çalışıyor fakat benimle zaman geçirmiyor. Babam bizim her ihtiyacımızı karşılar ama benimle sorunlarım hakkında konuştuğunu hiç hatırlamam." feryatlarını duyuyorsanız, nitelikli beraberlikten söz etmenin tam zamanı. Peki ama sıkça sözü edilen bu nitelikli beraberlik ne anlama geliyor?

Kişiyle olan beraberliğin nitelikli, yani sadece o kişiye has olarak değerlendirilmesidir. Bu birliktelikte amaç sadece aynı ortamı paylaşmak değil, kişiyi etkili dinlemek, sadece ona odaklanmak ve kişiyle beraberken farklı bir işle meşgul olmamak esas olmalıdır.

Yılda en az bir kere ailenizle tatile çıkın.
Eve gelince gününüzü anlatın, onun gününün nasıl geçtiğini sorun ve bütün dikkatinizi vererek dinleyin. (Televizyon izlemeden ve gazete okumadan)
Beraber yürüyüşe çıkın.
Yemeğe gidip birbirinize bakarak konuşun.
Yapmaktan hoşlandığı bir şeyi birlikte içtenlikle yapın.
Eşinizle konuşurken göz temasını sürdürün, başka bir şeyle uğraşmayın, sözünü kesmeyin ve beden dilini gözlemlemeyi unutmayın.

3. Sevgi dili "hediye alma" ise ne yapmalı?

Hediyeler sevginin görsel sembolleridir. Geçmişte aldığınız armağanlarınızı eleştirdi veya verdiğiniz hiçbir şey kabul görmediyse armağan alma birincil sevgi dili değildir.

Önemli günleri asla ihmal etmeyin.
Eve gelirken bir çiçekle veya çocuklarınızın sevdiği şeylerle gelin.
Hediyenin pahalı olması veya her hafta verilmesi gerekmez.
Hediye, bireyin diğer kişinin karşısında değerli olduğu izlenimini verdiği için önemlidir. Muhatabınızı tanıdıktan sonra hediyelerin çeşitliliği artacaktır.
Sıkıntılı zamanlarında mutlaka yanlarında olun. (Arkadaşlarıyla tartışma-sınavlar vs.)
Kendini armağan etme.
Kimi zaman fiziksel varlığınız ona verebileceğiniz en değerli armağandır. ("Kocam Ahmet futbolu benden daha çok seviyor." "Bilgisayarı benden daha değerli." diye düşünmesin.)

4. Sevgi dili "hizmet davranışları" ise ne yapmalı?

Hizmet davranışları kişiye yardım ederek onu memnun etmeyi içerir. (Dünyanın en iyi ev kadınıdır. Mükemmel bir aşçıdır. Çocuklarımla mükemmel ilgilenir.)

Araştırma ödevleri konusunda yardım edin.
Ders çalışırken meyve suyu ikram edin.
Ev işlerinde ona yardımcı olun. (O iş yaparken oturup TV izlemeyin.)
Bulaşıkları makineye koymasına yardım edin, çöpleri dökün.
Masayı hazırlamasına yardım edin.
Onun için özel yemekler pişirin.
Her tarafı temiz tutun.
O geldiğinde çayını hazırlayın, servis yapın.

5. Sevgi dili "fiziksel temas" ise ne yapmalı?

Fiziksel temas bir kişinin yakınlarına olan sevgisini ya da nefretini belirtme yoludur. (Şefkatle sarılma ya da yüze vurulan bir tokat)
Fiziksel temas kurun. (Sarılma, başını okşama)
Üzüntülü anında ve ağlarken ona sarılarak destek olun.
Ellerini tutun.
Yanınızdan geçerken ona dokunun.
Yürürken elinizi çocuğunuzun omzuna atın.
Çocuk gelişim alanlarında çok sayıda araştırma şu sonucu vermiştir. Kucaklanan ve öpülen çocuklar uzun zaman süreçlerinde fiziksel temastan mahrum bırakılmış çocuklara nazaran daha sağlıklı bir duygusal yaşam geliştiriyorlar. 


ALINTI 

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Eşinizin sevgi dilini keşfedin
« Posted on: 20 Nisan 2024, 07:51:44 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Eşinizin sevgi dilini keşfedin rüya tabiri,Eşinizin sevgi dilini keşfedin mekke canlı, Eşinizin sevgi dilini keşfedin kabe canlı yayın, Eşinizin sevgi dilini keşfedin Üç boyutlu kuran oku Eşinizin sevgi dilini keşfedin kuran ı kerim, Eşinizin sevgi dilini keşfedin peygamber kıssaları,Eşinizin sevgi dilini keşfedin ilitam ders soruları, Eşinizin sevgi dilini keşfedin önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes