> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Aile Hayatı > Sizden Gelenler( Aile Hayatı ) > Aileyi güçlendirmekte kararlıyız
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Aileyi güçlendirmekte kararlıyız  (Okunma Sayısı 407 defa)
23 Mayıs 2012, 13:26:38
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 23 Mayıs 2012, 13:26:38 »



STK’lar ortak bildiri yayınladı: AİLEYİ KORUMAKTA KARARLIYIZ
 
 “Toplumsal yapımızı tehdit edici değişim karşısında aile önemli bir direnç kurumu, güvenlik ve mahremiyet üreten bir yuvadır. Ama ailevî sorunları modern paradigmalar ve kavramlar aracılığıyla çözme çabaları sağlıklı sonuçlara ulaşamıyor, hatta yeni sorunlara yol açıyor. İnanç ve değerlerimizi referans alan çözümler üretmeliyiz.”
 
 
MEDYA AİLE KONUSUNDA HASSAS OLMALI
“Aile üzerindeki olumsuz etkileri belirginleşen medya; haber, dizi ve reklamların verilişinde sorumlu davranmalı, aile ve değerlerimizi dikkate alan yayınlar yapma konusunda hassas olmalıdır. Katılımcı sivil toplum kuruluşları ve üyeleri olarak, aile kurumunun güçlendirilmesi konusunda üzerimize düşeni yapmakta kararlıyız.”
 
KONYA SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI UFUK TURU – 9   SONUÇ BİLDİRGESİ
 
STK’lar:Aileyi güçlendirmekte kararlıyız
 
Konya Sivil Toplum Kuruluşları tarafından organize edilen Ufuk Turu Toplantılarının dokuzuncusu bu yıl 16-20 Mayıs 2012 tarihleri arasında Alanya Bera Otel’de başarıyla gerçekleştirildi.
Toplantılara doksan iki sivil toplum kuruluşunun ev sahipliğinde, Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen 300’ü aşkın seçkin bir topluluk iştirak etti.
Toplumun temel kurumu olan ailenin, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artan önemi her geçen gün daha çok fark ediliyor. Hatta günümüz toplumlarında ailenin yerine getirdiği işlevlerin başka bir kurum tarafından ikame edilemediği gerçeği bütün kesimler tarafından kabul ediliyor.
Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de aile modernleşme sürecinde ciddî olarak nitelendirilebilecek bir takım sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Bu sorunların çözümünde toplumun her kesimine önemli görevler düşüyor.
Bu yılki toplantılarda “Değişen Dünyamızda Aile” konusu, konunun uzmanı akademisyen, bürokrat ve sivil toplum yetkilileri tarafından sunulan tebliğler çerçevesinde değişik boyutlarıyla ve derinlemesine, tartışıldı.
Toplantılar, “Türkiye’de Aile, Aile ve Toplum İlişkileri, İslâm Dünyasında Aile ve Sosyalleşme ve Eğitim Kurumu Olarak Aile” ana başlıkları altında 3 gün süreyle, 4 oturum, 2 söyleşi ve özel tartışma ortamlarında ele alındı. Uzmanların tebliğlerinden sonra hem soru ve değerlendirmeler, hem de istişari mahiyette ve yüz yüze görüşmeler yoluyla katılımcıların karşılıklı fikir alış verişinde bulunmaları sağlandı.
 
Bu değerlendirmeler sonucunda aşağıdaki hususlar tesbit edildi:
1. Türkiye’de aile yapısındaki ve değerlerindeki değişimi görmek, gelecekle ilgili aile politikalarını ve önceliklerini belirlemek için sağlıklı, güvenilir ve objektif aile araştırmalarına daha fazla ihtiyaç hissedilmektedir. Bu araştırmaların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Üniversiteler, TÜBİTAK ve Yerel Yönetimler gibi resmî kurumların yanı sıra Düşünce Kuruluşları ve Sivil Toplum Örgütleri gibi sivil inisiyatifler aracılığıyla arttırılması gerekliliği vurgulanmıştır.
2. Devletin son yıllarda ailenin güçlendirilmesine yönelik gerçekleştirdiği politika ve icraatlar olumlu bir adım olarak değerlendirilmektedir. Ancak, aile ve aile bireylerine yönelik geliştirilen politikalarda Türkiye’nin toplumsal gerçekliği ve değerlerimize uygunluğu konusunda daha hassas olunması beklenmektedir. AB uyum süreci çerçevesinde aile reisliği, zina, boşanma ve bunun gibi konularda gerçekleştirilen yasal değişiklikler toplumsal ve aile yapımızda meydana getirdiği ve getirmesi muhtemel tahribatlar kaygıyla dile getirilmiştir.
3. Boşanma oranlarında yıllar itibariyle görülen artışa dikkatle vurgu yapılmış, boşanma sebeplerini ortadan kaldıracak sosyal politikaların geliştirilmesine öncelik verilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
4. Son yıllarda evlilik dışı birliktelikler ve tekil ebeveynlerdeki artış aile kurumunu tehdit edici bir unsur olarak değerlendirilmiştir.
5. Devletin ihtiyaç sahibi ailelere yönelik yaptığı yardımların ‘yoksulluk kültürü’ oluşturmayacak bir anlayış içerisinde gerçekleştirilmesi ve bu yardımların Sivil Toplumla işbirliği halinde ilgililere ulaştırılması gerektiği hassasiyetle vurgulanmıştır.
6. Medya, kendisinin ‘mesaja’ dönüştüğü bir çağda aile üzerindeki dolaylı değil, doğrudan olumsuz etkileri belirginleşmiştir. Medya; haber, dizi ve reklâmların verilişinde sorumlu davranması, aile ve değerlerimizi dikkate alan yayınlar yapması konusunda hassas olması gerektiği belirtilmiştir.
7. Medyanın aile ve aile bireyleri üzerindeki olumsuz yayınlarını denetlemede RTÜK’ün daha etkin bir rol alması gerektiği ifade edilmiştir.
8. Şehirsel mekânın yapılanmasında ve kentsel dönüşüm projelerinde ailenin kültürel çeşitliliğini zayıflatacak ve tek tipleştirecek projeler yerine ailenin geleneksel değerlerini ve kültürel sürekliliğini sağlayacak stratejilere öncelik verilmesi ve desteklenmesi dile getirilmiştir.
9. Tüketim toplumunun ekonomik anlayışları ve bunun ortaya çıkardığı sorunlar, aile yapısını doğrundan etkileyen bir unsur olduğu, boşanma başta olmak üzere diğer birçok aile problemine de kaynaklık ettiği belirtilmiştir.
10. İslâm dünyasında yerel geleneklere, İslami anlayışlara ve kültürel farklılıklara göre değişen farklı aile tipleri bulunmaktadır. İslâm dünyasındaki aile ve kadın sorunlarının temelinde İslâm öncesi ve dışı geleneklerin hâlâ belirleyici olmasının sebep olduğu tesbit edilmiştir.,
11. Toplumsal yapımızı tehdit edici değişim karşısında en güçlü yapı ailedir; aile önemli bir direnç kurumu, güvenlik ve mahremiyet üreten bir yuvadır. Ne var ki, ailevî sorunlarımızı modern paradigmalar ve kavramlar aracılığıyla çözmeye çalıştığımız için sağlıklı sonuçlara ulaşamamakta ve hatta yeni sorunlara yol açılmaktadır. Bu çerçevede İnanç ve değerlerimizi referans alan çözümler üretmemiz gerektiği vurgulanmıştır.
12. Sosyalleşme ve temel toplumsal değerlerin yoğun olarak kazanıldığı dönemlerde, çocukların daha çok sınav başarılarına yönlendirilmeleri toplumun değerlerinin yeni kuşaklara aktarılmasını önlediği ifade edilmiştir.
13. Çağımızın sunduğu teknik ve medya imkânları aile içi iletişim ve etkileşimi zayıflatmıştır. Bunu güçlendirecek sosyal destek mekanizmalarının hayata geçirilmesi ve bu konudaki aile eğitimlerine ağırlık verilmesi gerektiği üzerinde durulmuştur.
14. Aile bireylerinin sorunlarına yönelik geliştirilen çözüm arayışlarında aile bütünlüğünü temel alan bakış açısının gözden kaçırılmaması gerektiği vurgulanmıştır.
Katılımcı sivil toplum kuruluşları ve üyeleri, aile kurumunun güçlendirilmesi konusunda üzerine düşeni yapmakta kararlı olduğunu kamuoyuna saygıyla duyurur.

yeniasya

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Aileyi güçlendirmekte kararlıyız
« Posted on: 28 Mart 2024, 23:23:03 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Aileyi güçlendirmekte kararlıyız rüya tabiri,Aileyi güçlendirmekte kararlıyız mekke canlı, Aileyi güçlendirmekte kararlıyız kabe canlı yayın, Aileyi güçlendirmekte kararlıyız Üç boyutlu kuran oku Aileyi güçlendirmekte kararlıyız kuran ı kerim, Aileyi güçlendirmekte kararlıyız peygamber kıssaları,Aileyi güçlendirmekte kararlıyız ilitam ders soruları, Aileyi güçlendirmekte kararlıyızönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes