> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Zekatın Para Olarak Ödenmesi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Zekatın Para Olarak Ödenmesi  (Okunma Sayısı 641 defa)
21 Haziran 2012, 05:40:39
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 21 Haziran 2012, 05:40:39 »



Zekatın Para Olarak Ödenmesi

İlk devirlerde hayvanların zekat oranlarının hayvan birimi esas alınarak hesaplandığı ve Ödendiğinde şüphe yoktur. Fakat bu hiçbir şe­kilde aynı hesabın para üzerinden yapılama­yacağını göstermez. Böyle Ödemeler için ye­terli para bulmanın güçlüklerini göz önünde bulundurarak, Rasulullah,zekatın para yeri­ne, zekatı ödenen cinsten verilmesini uygun kabul etmiş gözükmektedir. Ayrıca; zekatın cinse göre hesaplanması çok basitti ve Bedevi araplar bile bunu kolaylıkla anlayabilirdi. Yi­ne bu hesap şekli hayvanların değerlerini para olarak belirlemek için israf edilecek olan pek çok zamanın tasarruf edilmesini sağlamıştır.

Bu sebeplerle, Rasulullah hayvanların de­ğerlerini belirlemede ve ödeme için para bul­mada karşılaşılacak uygunsuzlukları bertaraf etmek için, zekat hesaplarının ve toplanması­nın cinslere göre yapılmasını emretmiştir. Bu, Rasulullah tarafından benimsenen geçici bir metoddu ve sahabeleri tarafından da zama­nın ihtiyaçlarına ve şartlarına göre takip edil­di. Paranın nispeten kıt olduğu o zamanda bu metod gayet basit ve yerinde idi.

Günümüzün ihtiyaçlarım gözönünde bulundu­rarak zekat hesaplama ve ödeme usulünü de­ğiştirirsek Peygamber'ın kararına zıt bir şey yapmış olmayız. Rasulullah arafından tesbit edilen cinslere göre zekat oranları değişmeden kalacaktır, biz onları sadece zama­nımızın ihtiyaçlarına uymak için para birimle­rine çevireceğiz. Böylelikle, zekatta ihtiyaçla­rımızı karşılayacak gerekli düzenlemeleri yapmak, zekat oranlarını değşitirmeksizin mümkün olacaktır.

b- Görünmeyen (Gizli) Servet: Görünme­yen servet, yetkililerden saklanması mümkün olan mesela altın, gümüş, ticarî mallar vb. bü­tün servetleri kapsar.

1- Altın ve Gümüş: Altın ve gümüş veya bu metallerden yapılan ziynetler ticarî değerleri sebebiyle zekata tabidirler; tıpkı hayvanların fizikî varlıkları sebebiyle zekata tâbi olmaları gibi. (S. A. Sıddıkî, a.g.e, sh. 50-60).

Bu metallere zekat uygulanır, çünkü daha ileri üretim için özellikleri vardır. Ve bu şekildeki bir servetin sahibi onu üretim amacı ile kul-lanmasa bile zekat ödemek zorundadır. Bu, yatırım için bir teşviktir. Sermaye sahibi her yılın sonunda servetini işletmemiş olsa bile zekatını ödemek zorundadır. Eğer bir sermaye kullanılmadan kalırsa bir süre sonra yıllık ze­katlarla tükenecektir. Bu sebeple, birikmiş servetlerini üretimde kullanmak ve kârından zekat ödemek sermaye sahibinin menfaatine­dir. 12 ayın sonunda, bütün birikmiş servetten zekat alınabildiği için, sermaye sahipleri bu vergi yoluyla sermayelerini ticaret, sanayi ve diğer üretime yönelik faaliyetlere yatırmaya zorlanmaktadırlar.

Zekatın gelir vergisinde olduğu gibi, gelire uygulanmadığı, ancak sahibinde tam bir yıl boyunca kalan sermayeye uygulandığı burada belirtilmelidir. Bu sebeple zekat, harcamalar­dan artakalan yıllık kazanç fazlası da dahil bütün birikmiş servete uygulanır.

Zekat alınabilmesi için bu servetin ticaret ve­ya sanayide işletilmeden tam bir yıl sahibinde kalması şarttır. Yıl sonunda bütün bu servet zekata tâbidir.

Zekata ilişkin olarak görünmeyen servet şu Şekilde sınıflandırılmıştır: (a) Altın, (b) Gü­müş, (c) Altın ve gümüş ziynetler ve (d) Ticarî mallar.

a- Altın: Rasulüllah'ın; "Altın ve gümü­şün zekatı kırkta birdir" buyurduğu rivayet edilmiştir. Yirmi dinardan daha az altına zekat yoktur. Fakat bu miktardan fazla altının değe­rinin %2.5'u oranında zekat vermek gerekir. Altın ziynetlerde de nisab 20 dinardır. Bu, Peygamber'in   şu hadisine göre hesaplan­mıştır: "Altının zekatında, mevcut altının kıy­meti, İki yüz dirhem gümüş değerine baliğ ol­madıkça o altında zekat yoktur."

b- Gümüş: Altın ve gümüşün her ikisinde zekat metalin değerinin 1/40'ıdır. Peygamber; "Gümüşe kırkda bir vâcibdir" buyurmuş­tur. Yine bir başka hadislerinde şöyle buyurmuşlardır:"Müslüman üzerine atı ve kölesi için zekat vâcib değildir. Gümüşün her kırk

dirhemi için bir dirhem zekat veriniz; gümüş miktarı yüz doksan dirhem olursa bundan ze­kat yoktur. 200 dirheme baliğ olursa bundan 5 dirhem zekat ödemek vacibdir." (Buharı).

Bu hadîse göre gümüş miktarı, zekatı olarak 5 dirhem verilen 200 dirheme erişene kadar gü­müşe zekat yoktur. İmam Ebu Hanife'nin gö­rüşüne göre, 200 dirhemden sonra eklenen miktar 40 dirhemden az ise buna zekat uygu­lanmaz. Fakat 40 dirheme eriştiği vakit zekat olarak bir dirhem daha ödenir. Ebu Saİd el-Hudrî'nin rivayetine göre Peygamber; "5 ukiyye'den az miktar(daki gümüş) de zekat yoktur" buyurmuştur. Bir ukiyye 40 dirheme eşittir, bu nedenle gümüş miktarı 200 dirheme ulaşıncaya kadar gümüşde zekat yoktur. 200 dirhem gümüş bir sene muhafaza edilirse, 5 dirhem zekat düşer. (Dr. Yusufu'd-Din, a.g.e., sn. 678-690).

Altın ve zekatla ilgili birkaç hususun daha ele alınması gereklidir:

1-  Ticaretin zekatı ile hayvanların zekatı ara­sında bir uyuşmazlık olduğunda ticaret zekatı­na Öncelik verilir. Eğer bir kişinin, ticaretini yapmak için satın aldığı develeri varsa, deve­lere sadece ticarî mal olduklarından dolayı ze­kat uygulanır. Bu görüş, hayvan ticareti yap­ma niyetine girildiğinde, otlatma amacının kaybolduğu ve zekatın otîak hayvanları ora­nından alınamayacağı, bu hayvanların zahiren ve gerçek olarak ticarî emtia haline geldikleri düşüncesine dayanır, İster hayvan zekatı ola­rak olsun, ister ticarî emtianın zekatı olarak olsun bu alanda da zekat alma hakkının yine devlete ait olduğu burada belirtilmelidir,

2- Zekat konusunda, külçe altın ve gümüş, iş­lenmiş veya dirhem, dinar gibi para yapılmış altın ve gümüş veya yine bu madenlerden ya­pılmış süslemeler, ziynetler ve kupalar aynı işlemi görür. Altın ve gümüş, süsleme ve ziy­net amacıyla işlenirse ister kadınlar tarafından kullanılsın, ister ihtiyaçlann karşılanması için süs olarak veya ticaret için saklansın, zekat külçe olarak ödenir. Altın ve gümüş tasbiatla-n itibariyle ticaret amacıyla kullanıldığından ve üretim aracı mal sayıldığından zekatları buna göre ödenir.

İmam Mâlik, Şâbi ve hatta Ebu Hanife'ye gö­re kadınların meşru altın ve gümüş ziynetle­rinde zekat yoktur. Meşru ziynetler kadınlar tarafından süs olarak yaygın şekilde kullanı­lan ziynetleri İhtiva eder, yoksa zengin insan­lar tarafından üstünlük nişanı olarak muhafaza edilen düzinelerce mücevherat takımlarım de­ğil. Böyle gereksiz mücevherat birikimi meş­ru ziynetler tanımına girmez ve bu nedenle, altın ve gümüş gibi zekata tabidirler.

3- Nisabın tamam olup olmadığını ve zekatın vücubunu tespit etmek için, dikkate alınan kıymet veya sayı değil, ağırlık (vezin)dır. Mi­sal olarak sanat değeri yüksek bir vazonun kıymeti, ağırlık olarak değerinden çok daha fazla olabilir. Fakat zekat bu vazonun ağırlığı gözönünde bulundurularak uygulanır. Zekat borcu, zekata tâbi olan kalemin cinsinden ödenirse vezin (ağırlık) esas alınır. Ancak, eğer zekat bir başka cinsten ödenirse, dikkate alı­nan zekat kaleminin kıymetidir.

4- Eğer altın ve gümüş bir alaşımla karıştırıp, alaşım muhtevanın yarısından daha az olursa bu karışım saf kabul edilir. Eğer alaşım daha değerli olan metale oran olarak eşitse, o vakit zekat altın ve gümüş olarak ödenmez. Son olarak, eğer alaşım %50 den daha fazla İse ve ticaret metaı hükmünde ise kullanımda olan bu alaşımın kıymeti nisaba baliğ olursa ondan zekat ödenir. Bir diğer görüş ise gümüş ve al­tının alaşımdan bilfiil ayrılıp nîsab miktarının üzerinde olup olmadığının anlaşılması gerek­tiği yönündedir.

5- Altın ve gümüş karıştırıldığında gümüş oranı az ise, bu karışımın hepsi altın addolu­nur. Eğer gümüş fazla ise bu surette, karışım­daki altın ve gümüş ayn ayrı nisab miktarına baliğ olursa zekat verilir.

Burada zekat ödeyecek olan kimsenin Ödeye­ceği zekatı bilmemesi durumunda ya bir uz­mana başvurması gerektiği ya da suyun kal­dırma kuvvetinden yararlanarak alaşımdaki saf altın ve gümüş miktarını bulması gerektiği belirtilmelidir. (S. A. Sıddıkî, a.g.e., sh. 50)

c- Altın ve Gümüş ziynetler: İmam Şafii ve İmam Mâlİk'in reylerine göre, meşru altın ve gümüş ziynetlerde zekat yoktur. İmam Ebu Hanire de aynı görüşe sahiptir. Altın ve gü­müş ziynetlerde olduğu gibi altın ve gümüş âletlerde de zekat olduğuna dair icma vardır. (Mevdudi, islam and Cedid Muashi Nazriyyat,sh. 130-132).

Hidaye'ye göre, altın ve gümüş ziynetlerde ol­duğu gibi altın ve gümüş külçede de zekat vardır. Fıkıh mezheblerinin bu görüşlerinin dayanağı, altın ve gümüş eşyaların olduğu gi­bi altın ve gümüş külçelerin de verimli, üret­ken potansiyeli olduğudur. Bu metaller ticaret ve sanayide kullanılabilirler ve üretkenlikleri vardır. Dolayısyla üretkenlikte de zekat var­dır.

Aşağıdaki tablo altın ve gümüşteki zekat oranlarım göstermektedir:

Ticaret Malları: Ticaret mallan hacim ve tartıyla ölçülemeyen veya gayri menkul olma­yan bütün malları kapsar. Gerçekte altın ve gümüş hariç bütün mallar ticarî mal tanımına girer. Çünkü hepsinin de ticaretinin yapılma­sı mümkündür. Bu sebeple de bunlar zekata tâbidir. Bir kimse ticaret mallarının zekatını İsterse gümüş nisabım, isterse altın nisabını esas alarak öder, Rasulullah'ın: "Ticaret mallannm kıymeti tayin edilir ve her ikiyüz dirhem (gümüş para) mukabilinde beş dirhem eda edilir" buyurduğu rivayet edilmiştir. Cins­leri ayrı bile olsa ticaret mallan birbirlerinin üzerine ilave edilerek hesaplanır.

Ticarî eşyaların zekatının verilmesini devlet mülk sahibine vermiştir. Mülk sahibi, zekat vermek  için  yatırımını  veya  dükkanındaki stoklarını alım esasına göre hesap eder, borç­larını da düştükten sonra kalan miktarın %2.5'unu zekat olarak öder.

Herhangi bir yatırımda, malların alımında ve­ya teşebbüsünde ticarî bir gaye ve niyet ...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Zekatın Para Olarak Ödenmesi
« Posted on: 29 Mart 2024, 01:42:04 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Zekatın Para Olarak Ödenmesi rüya tabiri,Zekatın Para Olarak Ödenmesi mekke canlı, Zekatın Para Olarak Ödenmesi kabe canlı yayın, Zekatın Para Olarak Ödenmesi Üç boyutlu kuran oku Zekatın Para Olarak Ödenmesi kuran ı kerim, Zekatın Para Olarak Ödenmesi peygamber kıssaları,Zekatın Para Olarak Ödenmesi ilitam ders soruları, Zekatın Para Olarak Ödenmesiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes