๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 20 Haziran 2012, 16:21:35



Konu Başlığı: Zekatın Dağıtım İşlemi
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 20 Haziran 2012, 16:21:35
Zekatın Dağıtım İşlemi

Zekata hak kazananları açıkladıktan sonra, şimdi bu gelirin dağıtım işlemini ele alacağız:

1- Fakihler arasında zekatın eşit olarak sekiz hisseye bölünmesi veya bütün gruplara birlikte sarfedilmesi konusunda görüş farklılıkları vardır. Bu dağıtımın ayrıntılarına girmemize gerek yoktur, çünkü bu hisselerin miktarım şartlara ve zamanın icaplarına göre tespit et­mek yetkisi devlet başkanınmdır.

2- İkinci husus, her zekat düşen kişiye ne ka­dar ödeyeceğimizdir. Zekatın amacının insan­ları mali meselelerinden kurtarmak ve insan­ları bu meselelere bağımlı yapmamak olduğu açıktır. Bu nedenle onlara bu sıkıntı devreleri­ni atlatabilecekleri bir miktarı vermek makul olacaktır. Borçlulara borçlarım ödeyebilecek­leri ve ihtiyaçlarını karşılamak için birazının artacağı miktarda ödeme yapılmalıdır. Fakih-lerin reylerine göre bir kişinin borçlarını kar­şıladıktan sonra kişiye ödenebilecek en fazla miktar, nİsab sınırını yani 200 dirhemi aşma-mahdır. (S.A. Sıddıkî, a.g.e., sh. 158-195).

3- Zekat ödemesinin, verilen şeyin alıcısına mülkiyet hakkının transferi ile sonuçlanması gerektiği de söylenmiştir. Ayrıca, zekat öde­mesi, verene doğrudan ya da dolaylı bir fayda sağlamamalıdır. Bunları göz önüne alırsak, bir kişinin usul ve füruuna veya eşine zekat vermesi caiz değildir, çünkü bu durumda veri­len hissenin mülkiyetinin alıcıya tam transferi olmayacaktır.

4- Müslim - gayri müslim, bütün üyelerinin maişetini temin etmek İslamî devletin görevi­dir. Irkına, rengine ve inancına bakmaksızın toplumdaki bütün fakir ve yoksullara zekat fonundan maişet temin edilmelidir. Bu, İslam devletinin değişmez vazifesidir. Zekat alanlar arasında yapılan herhangi bir ırk, renk ve inanç aynrm yetkililerin ihmali olarak kabul edilir ve onları kanuna hesap vermek zorunda bırakır.   Hepsinin   ötesinde   Allah   katında günahkâr olurlar ve Ahiret gününde sorguya çekilirler.

5- Zekattan Ehl-i Beyt'e hiçbir pay verilmez. Bu görüş Rasulullah'ın hadisleriyle de des­teklenmiştir. Bu konuda fakihler arasında icma vardır.