> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Zekat Ve Vergilendirme Kriterleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Zekat Ve Vergilendirme Kriterleri  (Okunma Sayısı 623 defa)
20 Haziran 2012, 16:09:57
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 20 Haziran 2012, 16:09:57 »



Zekat Ve Vergilendirme Kriterleri

İddiamız zekatın bir vergi değil önem bakı­mından hemen namazdan sonra ikinci gelen dinî bir vazife olduğudur ve bu sebeple hak­kında vergi kanunlarına göre hüküm verilme­melidir. Zekatın amacı ve niteliği olağan ver­giden tamamen farklıdır ve bundan dolayı onu modem vergileri eleştirdiğimiz sebeplere da­yanarak eleştirmemiz ciddî bir yanlış olur. Ze­kat ve normal vergi arasında esasta var olan farklılıklara rağmen zekatı Adam Smith'in vergilendirmenin dört ilkesi ışığında ele al­mak ilgi çekici olacaktır. Adam Smith, gıda vergisi için halâ temel kabul edilen dört ilke koymuştur. Bunlar denge, belirlilik, uygunluk ve ekonomidir.

a- Denge: Denge ilkesine göre, devletin her ferdi kendi izafi kapasitesi oranında yani geli­riyle orantılı olarak kamu harcamalarına kat­kıda bulunmalıdır. Fakat orantılı vergi, zarar­da dengeyi sağlayamaz, çünkü zengin ve fakir aynı oranda katkıda bulunur ve sonuçta bu durum zengine oranla fakir üzerine daha ağır bir yük yükler. Vergi yükünün adaletli bir şe­kilde paylaşılması İçin devletin zengin fertle­ri, fakir fertlerden daha yüksek oranda vergi Ödemeye mecbur edilmelidirler. Başka bir de­yişle, kademeli vergi, yani vergi oranlarının gelir arttıkça arttırılması, muhtemelen zengin olsun fakir olsun devletin bütün fertleri ara­sında zararda eşitlik sağlayacaktır.

Fakat bu ilke, sadece, gelire vergi uygulanan ve kademeli vergilendirmenin zararda eşitliği sağlayabilecek tek metod olduğu modern ver­gilendirme sistemlerinde geçerlidir. Zekat ise, sadece gelirden değil toplam yıllık birikimler­den alınır ve böylece, aynı oranda alınmasına rağmen zararda eşitliği temin eder. Fakir hiç zekat ödemez, zengin yıllık birikimine göre zekat verir. Birikimlerin miktarı ne kadar çok-sa zekat fonuna katkı da o kadar çoktur ve miktar ne kadar azsa katkı da o kadar azdır. Bunun yanında, bu zekat parasından sadece fakirler ve muhtaçlar yararlanabilirler. Zen­gin, zekattan, doğrudan ya da dolaylı olarak bile faydalanamaz. Bunun için zekat pratikte eşitlik ilkesine yeterince uygunluk gösterir.

b- Belirlilik: Vergi İsteğe bağlı değil, belirli olmalıdır. Ödeme zamanı, ödeme yöntemi ve ödeme miktarı mükellef tarafından açıkça bi­linmelidir. Devlet vergiden elde edeceği gelir­ler hakkında mümkün olduğunca kesin bir tahminde de bulunabÜmelidir. Zekat, belirlilik ilkesinin bütün şartlarını sağlar, çünkü hiçbir kişi tarafından değiştirilemez. Zekatın ödeme zamanı, usûlü ve miktarı ilgili kişilerce bilin­mektedir. Kur'an ve Sünnetteki müeyyideler sebebiyle, zekatın nitelikleri ya da kendisi devlet yasasıyla değiştirilemez.

c- Uygunluk: Vergi zaman ve usûl olarak, mükellefe en uygun olan şekilde toplanmalı­dır. Yani, bir vergi mükellefin kolayca ödeye­bileceği usulle ve en münasip zamanda uygu­lanmalıdır. Bu açıdan da zekat, uygunluk ilke­si için gerekli şartları ihtiva eder.  Toprak ürünleri söz konusu olduğunda, zekat hasat zamanında toplanır; ödeme, zekat düşen ürün çeşidi ile yapılır, ancak çiftçi Öyle dilerse baş­ka şekillerde de yapılabilir. Diğer durumlarda da zekat mükellef için en uygun zaman ve usullerle toplanır. Zekat, ticaret ve malın nite­liğine ve mükellefin durumuna göre kendisin­den zekat alman ürün cinsiyle olduğu gibi na­kit olarak da toplanabilir.

d- Ekonomi: Ekonomi ilkesine göre vergiyi toplama masrafı geliri aşmamahdır. Toplama-masrafı geliri aşarsa, bu, ekonomik ve verimli olmaz. Geliri, toplama masrafından daha az olan vergiyi toplamak faydasızdır.

Zekatın toplanması karmaşık ve pahalı bir dü­zenleme gerektirmez. Bu, namaz veya oruç gibi bir tür ibadettir ve İnsanlar bu vazifelerini bir an önce yerine getirmeye isteklidirler, onları zekat ödemeye ikna etmek için harici bir baskıya gerek yoktur ve ödemeyi geciktirici davranışlar veya ödemeden kaçınma nâdirdir. İnsanlar Allah'ın rızasını kazanmak için ola­ğan vergilerin zıddına zekatı gönüllü olarak öderler. Bu sebeple zekat toplama masrafı mi­nimumdur.


 


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Zekat Ve Vergilendirme Kriterleri
« Posted on: 28 Mart 2024, 19:01:46 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Zekat Ve Vergilendirme Kriterleri rüya tabiri,Zekat Ve Vergilendirme Kriterleri mekke canlı, Zekat Ve Vergilendirme Kriterleri kabe canlı yayın, Zekat Ve Vergilendirme Kriterleri Üç boyutlu kuran oku Zekat Ve Vergilendirme Kriterleri kuran ı kerim, Zekat Ve Vergilendirme Kriterleri peygamber kıssaları,Zekat Ve Vergilendirme Kriterleri ilitam ders soruları, Zekat Ve Vergilendirme Kriterleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes