๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 30 Mayıs 2012, 22:10:12



Konu Başlığı: Zekât Ve Cizye Tahsildarları
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 30 Mayıs 2012, 22:10:12
Zekât Ve Cizye Tahsildarları


İnsanların zekâtı Rasulullah'a isteyerek ödemelerine rağmen bu toplama için yeterli ve hoşnut edici bir usul değildi. Bu yüzden Rasulullah, hicretin 9. yılının başlangıcından itibaren her kabile için ayrı ayrı toplayı­cı görevliler atadı. Bunlar ülkeyi dolaşıp her kabileden zekât ve haraç toplarlar ve Rasul'a getirirlerdi. Genelde, her kabilenin baş­kam onun toplayıcısı olarak atanırdı ve bu atamalar çoğunlukla geçici idi. Rasul bu göreve atama yaparken şu kuralları gözetmiş­ti.

1-  Tahsildarlara her çeşit maldan alınacak olan zekât miktarım açıkça gösteren bir bel­ge verildi. Onların zekâtı en iyilerini seçerek ya da fazlaca almalarına izin verildi. Bütün tahsildarlar bu kuralları dikkatlice uygula­dılar ve Rasul tarafından çizilen sınırları aşmadılar. Hatta bazı kimseler zekâtı fazla ödemek istedilerse de kabul etmediler.

2- Arabistan'da en yaygın mülk koyun, keçi ve deve sürüleriydi ki, bu sürüler çöl ya da dağlardaki vadilerde otlanırdı. Tahsildarlar bu bölgelere gitmek ve zekâtı mahallinde toplamakla emrolunmuşlardı. İnsanlara ze­kâtlarını ödemek için yerleşim merkezlerine gitme zahmeti verilmiyordu.

3- Görevliler topladıkları zekâtı getirdiklerin­de hesaplarını şahsen Rasul kontrol eder­di. O, zekât mükelleflerinden hediye alınma­sını kesinlikle yasaklamıştır.

4- Zekât ve sadaka fonları Rasul ve ailesi için yasaktı, bu yüzden onun ailesinden hiç kimse tahsildarlık görevine atanamazdı. Ab-dulmuttabil b. Zara'a b. Haris ve Fadl b. Ab-bas Rasul'dan kendilerini tahsildar ola­rak atamasını, böylece bu görevdeki ödeme­den bir miktar para biriktirip evlenmeye güç yetireceklerini söylediklerinde Rasul onlara, sadakanın bütün âli Muhammed için yasak­lanmış olduğunu anlattı.

5- Tüm tahsildarlar Rasul tarafından ata­nırdı; kendilerini bu görev için teklif eden­ler Rasul tarafından reddedilirdi. Bir kez ki kişi Ebu Musa el-Eşari ile birlikte gelip bu görevi istediler. Rasul Ebu Musa'ya

doğru dikkatlice bakarak ne istediğini sor­du. Bu iki kişinin bu amaçla geldiklerini as­la bilmediğini söyledi. Rasul onların bu isteklerini reddetti ve "Kendilerinin tahsildar olarak atanmasını isteyenleri kabul etmeyiz dedi. Sonra da Ebu Musa el-Eşari'yi teklif bulunmaksızın tayin etti.

6- Tahsildarlara, ihtiyaçlarına uygun ücret ödenirdi. Rasul  belirlenmiş orandan da­ha fazlasını alanın imanını kötüye kullan­makla suçlu olacağını halkın önünde ilân et­mişti. Rasul bir tahsildarın ihtiyacı kap­samını şu sözleriyle açıklamıştır: "Tahsilda­rımız ailesinin geçimi için harcamaya, eğer hizmetçisi varsa onun için harcamaya, eğer evsizse bir eve yetecek harcamaya ihtiyaç du­yar, fakat herhangi biri bundan fazlasını alır­sa o ihanet içinde ve imandan yoksundur!'