๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 20 Haziran 2012, 16:39:01



Konu Başlığı: Zekat
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 20 Haziran 2012, 16:39:01
EKONOMİK ADALET:Zekat

Zekat Verilecek Yerler

Kendilerine zekat düşenler Kur'an-ı Kerim'in Tevbe süresindeki şu ayetiyle belirlenmiştir. "Sadakalar, ALLAH'dan bir farz olarak fakirlere, miskinlere, onu toplayan memurlara, kalbleri kazanılacaklara, köle azadına, borçlulara, Al­lah yolunda olanlara ve yolda kalanlara sarfedilir. ALLAH bilendir, hakimdir." (9: 60).

Buradaki "sadakalar" kelimesi, gönüllü olarak verilen "hayır" anlamına değil, ödenmesi zo­runlu olan zekat anlamına kullanılmıştır; bunu ayetin sonundaki "ALLAH'tan bir farz olarak" ifadesi göstermektedir. Ayet zekatın verilece­ği yerleri tarif etmektedir. Toplum içinde ça­lışmaya gücü yettiği halde çalışacak yer bula­mayanlar, çalışacak gücü olmayan hasta, ihti­yar ve çocuklar, her türlü bakıma muhtaç in­sanlar fakir ve miskin tarifinin içine girerler. Üçüncü olarak zekat toplama işinde memur olanlar ve bu kaynaklan idare işinde çalışan diğer insanlar gelir. Bu başlık, zekat müesse­sesinin idaresinin tamamen kamu temsilcileri­nin elinde olduğu, kamuya ait bir fon oluştur­mak için tesis edildiğini göstermektedir. Kur'an-i Kerim zekatı özel bir hayır olarak görmez. Günümüzde, Kur'an'ın ele aldığı ma­nadaki zekat müessesesinin Müslümanlar ta­rafından tamamen ihmal edildiğini belirtmek üzücü olmaktadır.

Dördüncü grupta kalbleri hakka meyleden in­sanlar yer almaktadır. bir dinin tebliği söz ko­nusu olduğunda daima bunu dinlemeye hazır insanlar vardır, fakat hakikat çağrısını bu kişi­lere ulaştırmak kaynaklara ihtiyaç gösterir. Hakkı kabul ettiklerinden dolayı muhtaç du­ruma düşmüş insanlar da olabilir. Dolayısıyla bu yoldaki harcamalar zekatın sarf edilebileceği bir kısım olarak belirtilmiştir.

Beşinci başlık esirlerin azad edilmesi ve bu yolda sarfedilen harcamalarla ilgilidir. Altıncı grup borçlulardır -meşru sebeplerle borca gi­renler, mesela tanmı geliştirmek için borçla­nan çiftçi ve benzerleri-. İslam, toplumun bü­tün üyelerinin hür bir hava içinde yaşamasını ve bu sebeple borç yüklenmiş kişilerin yükle­rinden kurtarılmasını gerekli görür. Servetleri­ni israf edenler bu gruba dahil edilmezler. Ye­dinci başlık genel bir ifadeyle fî-sebil-illah; ALLAH yoludur. Bazıları bu kelimelerin anla­mını mücahidlerle (inancı korumak için sava­şanlar) veya İslamî hakikatleri yaymakla uğ­raşan kişilerle sınırlarken, diğer bazıları keli­melerin umûmi olduğunu ve bütün hayırlı faa­liyetleri kapsadığını düşünmektedir. Sekizinci başlık hangi dine veya ırka mensub olursa ol­sun, bir diyarda parasız kalmış olan yolcular­dır.

Zekata müstehak olanlar Kur'an-ı Kerim'de böylece gösterildiğinden, devlet bu kaynaklan (bazı 'çağdaş' müelliflerin iddia ettiği gibi) Kur'an'da belirtilen amaçlann dışında harca­maya yetkili değildir. Kur'an'da belirtilmiş bu­lunan bu sekiz ana başlık aşağıda ele alınmış­tır.