> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Yeni Hız
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yeni Hız  (Okunma Sayısı 521 defa)
06 Ağustos 2012, 12:16:44
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 06 Ağustos 2012, 12:16:44 »



Yeni Hız

Şüphesiz ilerlemenin hızı, yaratıcı fikirlere ve insanın çevresini daha iyi ve verimli kullana­bileceği yeni keşif sahalarının uygulamaya konmasına bağlıdır. Âtıl ve pasif duranlar bu yarışta geride kalırlar ve bu âlemde yeni iş ve çalışma sahaları bulmak için gayret gösteren ve sürekli çabalayanlar ise beşerî faaliyetlerin her alanında üstünlüğü ele geçirirler. The Ascent of Man (insanlığın Yükselişi) adlı eserin müellifinin ifadesiyle "genellikle, fikirlerin yayılması yeni bir itici güce ihtiyaç duyar. İslâm'ın Hıristiyanlıktan 600 yıl sonra gelişi yeni ve etkili bir itici güçtü. İslâm mahallî bir hâdise olarak başladı, sonucu belirsizdi. An­cak Hz. Muhammed Mekke'yi 630'da fet­hettikten sonra, bütün güneyi bir fırtına gibi kapladı. Yüzyıl içinde İslâm, İskenderiye'yi fethetti. Bağdat'ta muhteşem bir ilim şehri inşâ etti ve sınırlarını İran'dan İsfahan'a ka­dar genişletti. 730'da İslâm Devleti İspanya ve Güney Fransa'dan Hindistan ve Çin sınır­larına kadar uzandı. Avrupa karanlık çağlara gömülürken muhteşem bir güç ve fazilet im­paratorluğu...

Bu hidayete götüren dinde, ülkeleri fethedi­len milletlerin ilimleri aşın bir zevkle sindiriliyordu. Aynı zamanda, hor görülen yerel ve basit kabiliyetleri hürriyetine kavuşturuyor­du. Meselâ, ilk kubbeli camiler eski inşaatçı­ların malalarından daha karmaşık bir aletle inşa edilmiş değildir. Bu âletler halen de kul­lanılmaktadır. İsfahan'daki Mescid-i Cuma erken dönem İslâm eserlerinin en âbidevî ör­neklerindendir. Bu gibi merkezlerde Grek ve Doğu irfanı alınmış, sindirilmiş ve geliştiril­miştir.

Hz. Muhammed İslâm'ın bir mucizeler di­ni gibi algılanmaması hususunda çok dikkatli olmuştur. Bu din zihnî muhteva olarak tahlil ve tefekküre ağırlık verir hale gelmiştir. Müs­lümanlar ilahlarını şahıslardan ayrı ve münezzeh tutmuşlardır. İslâm'ın mistisizmi kan ve şarab; et ve ekmek değil dünya dışı bir manevî nazdır.

Müslümanlar insan hayatı ile ilgili yaratıcı fi­kirler oluşturdular ve yeni bir ivme ve hayata karşı yeni bir tavır yoluyla kültür ve medeni­yeti zenginleştirdiler. Bir Grek icadı olan usturlâbı geliştirip güzelleşirdiler. "Bir göz­lem âleti olarak usturlâb, sadece kaba olarak güneşin veya bir yıldızın yükselişini ölçer. Halbuki bu gözlem bir veya daha fazla sayıda yıldız haritaları İle eşleştirildiğinde, usturlâb enlem derecelerini, güneş doğuş ve batışını, namaz vakitlerini ve Mekke'nin yönünü tesbit edebilecek ayrıntılı hesap çizelgesi olarak kullanılabilirdi.

Usturlâb yıldız haritaları hâricinde, biraz da mistik bir hava sağlamak için astrolojik ve fer'î meselelerde de aslına uygun olmayan tarzlarda kullanıldı. Usturlâb uzun bir dönem dünyanın cep saati ve hesap cetveli vazifesini gördü. Şair Chaucer 1391'de oğluna usturlâb kullanmayı öğrettiği yazısını, sekizinci yüz­yıldaki bir Arap astronomi bilgininden kopya etmiştir.

Mağripli âlimler için hesap yapmak sonsuz bir zevk idi. Problemleri ve onları çözümle­mek için yeni usûller bulmayı çok seviyorlar­dı ve bazen bu usûllerini mekânlı âletlere dönüştürüyorlardı. Onüçüncü yüzyılda Halifeliğin de usturlâbtan daha ayı basit hesaplama âleti, bir çeşit otomatı yapılmıştı. Bu âletin yaptığı hesaplar derinliklî değildi, ancak yine de yediyi ce onu yapanların mekanik kabiliyet sayılarla oynamayı ne kadar sevdiklt ret etmektedir.

Arzulu, soruşturan ve müsamahalı adamlarının uzaklardan getirdiği en yenilik rakam yazılımıdır. Avrupalılar o yıllarda halâ kaba Romen rakamları kullanıyorlardı. İslâm bunu modern onluk terimiyle değiştirdi ve bu rakamlar hale rakamları' olarak adlandırılmaktadır., fır, cebir, almanak, zenith gibi düzi matematik ve astronomi teriminin asi Ça'dir. Araplar onlu basamak sistemini Hindistan'dan 750 yıllarında getirdiler, anı nun Avrupa'da tutunması için bir beş; daha gerekti.

İnsanları ihtida ettirmeye çalışmakla fc bilgilerini hor görmemesi İslâm'm üsl vasfıdır. Doğu'da İran'da İsfahan bur iyi göstergesidir. Bati'da da aynı dei dikkate değer bir merkez yaşamaktadı ney İspanya'daki Elhamra.

Elhamra Arap medeniyetinin Avrupay'di iyi ve en mümtaz abidesidir. Müslüman insan tasviri yapmaları yasaktır. Bu yillarda burada renkli fakat olağanüstü sâde ge( rik dizaynlar görmekteyiz. Arap medeniyetinde sanatçı ve matematikçi bütünleşir Bunu hakiki anlamında ifade ediyorum modeller Arapların mahareti ve uzayın sivrik yapısının keşfinin en üst noktasını etmektedir.

Araplar desenlerin açık ve koyu unsurlaı eş olduğu dizaynlardan çok hoşlanırlardı bu yüzden, eğer renklere dikkat edilmezse koyu yaprağın komşu açık yaprakla dik yaparak döndüğünü ve bu durumun sür tekrarlanarak başlangıç yerine tekrar varı ğiru görebilirsiniz. Bu rotasyon bütün de boyunca dönüp durmaktadır; ve desendeki her yaprak diğer bir yaprağın konumuna gel­mekte ve mihverlerine eş uzaklıkta olmakta­dırlar.

Bu rotasyon vasıtasıyla çoğul simetrik desen­ler oluşturulması mümkün olabilmektedir. Renkler unutulursa bu rotasyon işlemi koyu­dan açığa, açıktan koyuya, tekrar koyudan açiğa şeklinde devam ederek orjinal koyu üç­gene gelir ve bütün deseni dolaşan 6 katlı si­metri oluşur. Bu altı katlı simetri iyi bilin­mektedir, çünkü bu kristalin simetrisidir.

Bu bizi özel bir çeşit uzayda -üç boyutlu- ya­şadığımız şeklindeki hatırlanması güç ger­çekle karşı karşıya getirir. Uzayın Özellikleri­nin bozulamaz olduğunu da hatırlatır. Bir de­seni kendi aslına hangi işlemlerin geri dön­dürdüğünü sormakla, uzayımızı yöneten gö­rünmez kanunları da keşfetmiş oluruz. Böyle­ce sadece insan yapısı olan desenlerde değil, tabiatın temel atomik yapısı üzerine uygula­dığı düzenlilikte de uzayımızın sadece belirli sayıdaki simetriyi desteklediği idrak edilir. Uzayın tabiî desenlerini takdis ediyormuş iz­lenimi veren yapılar kristallerdir. Ve insan eli değmemiş bir buzul parçasına baktığınızda yüzeylerinin neden düzgün olduğunun kendiliğinden bir açıklaması bulunmadığını fark ettiğimizde bir sürpriz şokuyla karşılaşırız. Onlann niye düz yüzeyler olmaları gerektiği­nin bile kendiliğinden bir açıklaması yoktur. Onlann düzenli ve simetrik olmalanna alışkınızdır: ama neden? Onlar bu şekle insan tara­fından değil tabiat (Allah) tarafından kon­muşlardır. Atomların bir araya gelmek zorun­da olduklan şekil bu düzgün yüzey şeklidir." (J- Bronowski, The Ascent of Man, sh. 169-174).

Burada insan kontrolünün ötesinde olan bü­tün bu desen, simetri ve dizaynlan kontrol eden tabiat güçleri üzerinde bir anlık bir dü­şünce ve tedebbür gereklidir. Tabiatın bu ha­rikaları kendi başlarına oluşamazlar, bilakis onların davranış seyirlerini belirleyen sıkı bir tabiat kanununu izlemektedirler. Diğer bir ifadeyle, kendilerini 'âdetullah üzere' yaratan ve kendilerini kainatta Yaratıcılannın Emirle­rinden başka bir yola dönemeyecekleri uygun şekil ve fonksiyonla vazifelendirmiş olan Ya­ratıcının davranış kurallannı takip ederler: "Gökleri ve yeri yoktan var eden Allah'tır. O, bir işin olmasını dilerse, ona ancak 'ol' der ve olur." (2: 117)

Kur'ân-ı Kerîm'de yine şu âyetler vardır: "Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelmesinde akıl sa­hiplerine şüphesiz deliller vardır. Onlar ayak­ta iken, otururken, yan yatarken Allah'ı anar­lar; göklerin ve yerin yaratılışını düşünürler: 'Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın. Sen münezzehsin. Bizi ateşin azabından ko­ru'derler." (3: 190-191).


 


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Yeni Hız
« Posted on: 28 Mart 2024, 17:58:00 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Yeni Hız rüya tabiri,Yeni Hız mekke canlı, Yeni Hız kabe canlı yayın, Yeni Hız Üç boyutlu kuran oku Yeni Hız kuran ı kerim, Yeni Hız peygamber kıssaları,Yeni Hız ilitam ders soruları, Yeni Hızönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes